REUTERS/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva / REUTERS
ANALIZA IZ REYKJAVIKA

HRVATSKI 'ŠPIJUN' RAZOTKRIO SLABOSTI FINSKE Nema razloga za strah: 'Naprijed će biti toliko slabi da jedino kroz prekide mogu stvoriti opasnost'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2016. 00:39

Andrej Panadić je u Reykjaviku. Kao snimatelj Ante Čačića gledao je Island - Finska, a u nedjelju će biti na susretu Island - Turska. Kakvu je utakmicu vidio?

- Finci su na početku spretno, a još više sretno zabili dva gola i dvaput vodili, ali izuzetna upornost i zalaganje Islanda su se isplatili, oni nikada ne odustaju. Tako ni na ovom susretu nisu posustali, i vratilo im se. Ne samo sada nego na većem broju utakmica. Na taj način dobivaju bodove. To je tipična ekipa kao negdašnja Engleska, iznimno vole dugu loptu i centaršut, forsiraju ga stalno, imaju dva odlična igrača u napadu koji su fizički jaki, obožavaju kontakt igru, skok. Jako puno koriste prekide kao sredstvo napada, iz kornera, slobodnih udaraca, čak i auta, stvara se gužva u kojoj se iznimno dobro snalaze i zabijaju. Tako su u završnici dvaput poentirali za pobjedu - analizirao je Panadić rivala koji dolazi u Zagreb na utakmicu čiji je termin 12. studenoga.

Posrećilo im se

Finci su nam aktualni.

- Gledao sam ih triput, promijenili su nekoliko igrača. Vratio im se Hetemaj u veznom redu, koji iz patriotskih razloga nije igrao protiv Kosova, na terenu je bio i Ring, ali sustav je ostao isti 3-5-2 odnosno u obrani 5-3-2. Nema puno kvalitete igre niti kod njih. Postavili su se obrambeno, pokušavali nešto izvesti iz kontri, to im se posrećilo kod prvog pogotka.

Nisu kompletni.

- Nedostaje im nekoliko ponajboljih. Pohjanpalo, koji je odličan strijelac je ozlijeđen, a u četvrtak im se ozlijedio i Markkanen, također napadač.

Prvi je iz Bayeru iz Leverkusena, drugi u švedskom AIK-u. Ostaje im Teemu Pukki, špica Bröndbyja u velikoj formi.

- Po stilu igre nalikuju Islanđanima. Pokušavaju iz kontri, a kako posjeduju trojicu visokih stopera opasni su u prekidima. Međutim, ti centralni braniči imaju problema u defenzivi jer ostaje im dosta prostora iza lijevog i desnog stopera, a trojica veznih igrača jako teško mogu pratiti protivnika koji zna igrati, čuva loptu i ima posjed. Island je fajterska momčad koja je bodrena publikom došla do rezultata. Ta atmosfera u Reykjaviku zaslužuje respekt jer nosili su ekipu kad nije išlo. Zaista su im bili 12. igrač. Finci su dali dva gola, ali ostalo je bilo premalo da bi uradili nešto više. Mogli su proći samo na sreću jer su domaćini promašili kazneni udarac i još nekoliko sjajnih prilika. Nemaju se što buniti, jedino je grozno bilo što se to dogodilo u zadnjim sekundama utakmice.


3-2 Ragnar Sigurðsson Winning Goal HD - Iceland... by arcturusmedia33

Je li Finska bunkeraška momčad?

- Oni će kao domaćini protiv nas pokušati igrati, ali to ne mogu. Nemaju tu kvalitetu. Nisu naučeni na takav nogomet. Izbornik Šveđanin Hans Backe očito pokušava nešto promijeniti jer u toj zemlji je hokej na ledu još uvijek sport broj jedan. Nastoji, ali to neće biti tako brzo. Nemaju više Litmanena, niti velikih imena. Posjeduju nekoliko internacionalaca, ali mnogi nemaju pravu minutažu. Kapetan Moisander je u Werderu, međutim ne igra dobro. Zanimljiv je taj Pukki, dao je sjajnih 10 golova u danskoj ligi, no protiv vrhunskih igrača ne može doći do izražaja.

Kazališna atmosfera

Očekujete dominaciju Vatrenih?

- Ukoliko ih se malo pritisne, oni jednostavno teško tome mogu odoljeti. Vrijednost određenih igrača nije na razini visoke europske klase, kao što ih ima Hrvatska. To su činjenice. Kosovo je protiv njih bilo bolje i trebalo ih je svladati bez ikakvih problema. A mi smo s tim Kosovom, ajmo reći na njihovu terenu, zabili šest komada. Sad treba biti pametan, ako bude pristup kao u Skadru neće biti nikakvih problema. Ali oprez je potreban.

Ističe da im je najveći problem u napadu.

- Osim Pukkija, nemaju igrača, mogu izmisliti rošadu da stave kakvog veznjaka. Naprijed će biti toliko slabi da jedino kroz prekide mogu stvoriti opasnost.

S Kosovom su bili domaćini u Turkuu, za Hrvatsku su odabrali Tampere.

- Ne znam kako će biti tamo, ali na prvoj utakmici je bilo 7,5 tisuća ljudi, od toga tri tisuće Kosovara. Da oni nisu pravili atmosferu, bila bi to kazališna predstava - zaključio je Panadić.

Linker
19. travanj 2024 00:52