CROPIX
NAJUSPJEŠNIJI MEĐU 'JUGOSLAVENIMA'

IKONA HAJDUKA ISKRENO O REPREZENTACIJI HRVATSKE 'Taj zadnji red vam je klimav, a za velike rezultate morate imati kompletnu momčad'

Nekadašnji nogometaš i svevremenska legenda splitskog Hajduka Blaž Slišković dao je intervju tjedna Sportskim Novostima, a između ostalog, otkrio je i što misli o potencijalu Vatrenih...
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 15. travanj 2017. 14:41

O hrvatskoj reprezentaciji Blaž Slišković ima vrlo visoko mišljenje, ali smatra da Vatrenima nešto nedostaje da bi od odlične europske momčadi postali svjetska velesila.

- Od veznog reda prema naprijed Hrvatska je u vrhu svjetskog nogometa. No, za velike rezultate morate imati kompletnu momčad. Taj zadnji red, koji je po mom mišljenju ‘klimav’, mora biti poput veze i napada da bi Hrvatska bila svjetski vrh. Hrvatska sigurno spada među 10 europskih momčadi. Oscilira od utakmice do utakmice, ali vi više i nemate neku ekipu koja će godinama držati svjetski vrh. Evo što se događa s Nizozemcima, prije tri godine treći na svijetu, a gdje su sad? Pa s Argentinom… Nema više reprezentacije koja dominira svjetskim nogometom. Oscilacije su ogromne i tu spada Hrvatska. Ali hrvatska reprezentacija je stalni sudionik velikih natjecanja i to joj daje za pravo da se smatra svjetskom elitom.

Jaki patriotizam

Zašto je od svih bivših jugoslavenskih republika Hrvatska imala najviše uspjeha po raspadu bivše države?

- U početku Hrvatsku je nosio patriotizam nekih desetak godina i Ćiro je sam istaknuo da je taj duh bio glavni pokretač. Njegova zasluga i ljudi oko reprezentacije je bila ta što su domoljublje izbacili u prvi plan i motivirali igrače koji kvalitetom možda nisu bili za biti treći na svijetu. Pored toga imali su Bobana, Šukera, Prosinečkog, Štimca… Imali su kvalitetu, ali i zajedništvo, pa ih je to i odvelo do takvih rezultata. Međutim, taj duh godinama je blijedio, pa je potrebno bilo izbaciti kvalitetu. I Hrvatska je imala sreću da ima takve igrače koji imaju svjetsku kvalitetu. Ne znam kakvi su igrači u mlađim kategorijama, hoće li postojeći imati dostojne nasljednike, ali po rezultatima vidim da hoće.

B
Fedja Krvavac/ALL / ALL

Linker
26. travanj 2024 16:52