Darko Tomas / CROPIX / CROPIX
AKCIJA KINA

IZBORNIK POJASNIO KRITERIJE ODABIRA VATRENIH ZA KINU 'Htio sam da igrači budu sretni. Oni koji su manje participirali doći će na svoje'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. siječanj 2017. 10:16

Jedno je sigurno, Ante Čačić neće moći puno napraviti po pitanju igre. Na put će tek u nedjelju, utakmica je u srijedu u 12.35 po našem vremenu.

- Viša sila, nadam se, ako bude moguće, da odradimo dva treninga.

Možda. Realnije jedan.

- Ciljevi su uvijek isti, da momčad pruži koliko najviše ovog trenutka može, da dostojno prezentira dres koji će odjenuti. Moramo uzeti u obzir da se okupljamo nakon blagdana, nadam se da su igrači nešto i radili. Da će djelovati kao momčad, pa ako se kao takvi prikažemo, bit ću zadovoljan - kazao je izbornik, kojeg čeka vjerojatno najteži od tri ostala sudionika - Čile.

- Oni isto imaju selekciju koja je nepoznata i za njih same, iako su se okupili puno prije od nas, imali su dosta zajedničkih treninga, čak su i prije stigli na destinaciju. Svakako su za respekt. Znamo kakav rejting Čile uživa u svjetskom nogometu.

Deauville, Francuska, 080616.
Parc de Loisirs.
Poslijepodnevni trening hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Josip Simunic, Ante Cacic, Ante Mise.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Ante Miše bio je pomoćnik Ante Čačića dok je ovaj bio izbornik

Trener sam natjecatelj

Koji su bili kriteriji kod određivanja ovog popisa igrača?

- Teško se uhvatiti za jedan kriterij, htio sam da na listi budu igrači koji će biti sretni što idu u Kinu, zatim da opterećenje rasporedimo ravnomjerno po klubovima, nikome ne bi bilo drago da mu se netko ozlijedi na početku priprema, imamo situaciju u HNL-u da Rijeka želi zadržati čelnu poziciju, Dinamo je namjerava uhvatiti, Osijek i Hajduk se bore za Europu, tako da smo složili momčad koja je po meni ovog časa najbolja. Žao mi je što neki igrači nisu mogli stići iz opravdanih razloga, tu prije svega mislim na Riječane, Bradarića koji je išao na operaciju krajnika, Maleša koji ima problema s koljenom, a ostali smo i bez Mitrovića. Prilika je to za ove igrače da kažu puno o sebi, konkretno Andrijašević koji je već ranije pozivan u reprezentaciju, Antolić koji je bio s nama; oni imaju priliku, uz Pivarića, biti stožerni igrači ove postave. Uz mlađe, nadam se prije svega da ćemo biti momčad. Trebam se zahvaliti klubovima koji su pustili igrače jer to nije FIFA-in termin, imali su razumijevanje zbog čega je HNS prihvatio sudjelovanje na takvom turniru. Datumi nisu bajni, ali dobro je da idemo tamo, da se čuje za Hrvatsku. Nogometaši koji su manje participirali doći će na svoje. Bilo je još i nekih drugih igrača koji su htjeli doći, ali ih klubovi nisu pustili.

Što će za vas značiti Kina?

- Tražim, kao i svaki put, maksimum. Trener sam natjecatelj. Uvijek sam bio.

Hrvatska je imala nekoliko nastupa nekompletna ili s B postavom, primjerice s Argentinom i Sjevernom Irskom i dobro je, čak odlično izgledala. No, sada je još mnogo oslabljenija.

- Jest to bilo dobro, no radilo se o drugačijoj selekciji. Recimo, na Euru smo pomladili ekipu sa Španjolskom, međutim svi ti dečki su participirali kroz naš trenerski proces. Imali smo puno više saznanja o svakom pojedincu, a ovo je ipak drugačija situacija.

Kina je u silnom razvoju, Nikola Kalinić je velika želja kluba Tianjin. Biste li vašem reprezentativcu savjetovali da napravi takav potez i ode na Daleki istok? U transferu od 50 milijuna eura i za golemu plaću?

Deauville, Francuska, 080616.
Parc de Loisirs.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Marijan Mrmic, Ante Cacic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Kalinić na potezu

- Teško mi je to reći. On je zaista igrač koji je u zadnje dvije sezone skrenuo pozornost na sebe i u Italiji, i sada ta velika ponuda koja je stigla. S jedne strane naravno da bih želio da ostane tu, jer bi u tom slučaju bio bliži reprezentacije, s druge strane u godinama je kad se takva jedna ponuda teško može zanemariti jer ispred njega je cijeli život. Nadam se da će donijeti najbolju odluku za sebe.

Bi li njegov odlazak u Kinu utjecao na status u nacionalnoj vrsti? Biste li ga zvali ako bude u Tianjinu?

- Ovisi. Gledajte, kad su kratka okupljanja, onda je problem, i vremenska razlika i putovanje. Nadam se da ga ne bi udaljila, ali mislim da će mu biti puno teže nego da igra u Europi.

Matej Mitrović je potpisao za Bešiktaš.

- Veseli me, radi se o zaista odličnom igraču, sve što je odigrao u reprezentaciji bilo je dobro. To je još jedan pokazatelj da se u Hrvatskoj ligi dobro radi, i u hrvatskom nogometu općenito. Reprezentacija je izlog i jasno je da igrači koji dobiju priliku ne bi je smjeli propuštati. On ju je iskoristio na najbolji način. Želim mu da nastavi u kvalitetnoj ligi dobro igrati i tako će sigurno biti značajan i za nacionalnu vrstu.

Linker
26. travanj 2024 17:34