CROPIX
OSIJEK OSTAJE BEZ VATRENIH

JEDNA OD NAJVAŽNIJIH UTAKMICA HRVATSKE IGRAT ĆE SE NA RUJEVICI? Loš travnjak u Gradskom vrtu prisiljava HNS da korigira planove: 'Svi smo zabrinuti'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. rujan 2017. 14:12

Kiša koja lije, a meteorolozi najavljuju da će i nastaviti, po svemu sudeći seli kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo Hrvatska - Finska (6. listopada) iz Osijeka na riječku Rujevicu.

Odluka nije konačna, u petak se sastaje Izvršni odbor HNS-a, koji će dati pravorijek, no vremenske prognoze nisu povoljne, pa je HNS reagirao, ponukan i izjavama igrača koji su vrlo nezadovoljni uvjetima za igru u našoj zemlji, te pokrenuo konzultacije o promjeni domaćinstva. Već je kontaktiran Finski nogometni savez, koji se složio, Skandinavci su kazali, ako je radi kvalitetnijih uvjeta za igru - nema problema. FIFA i UEFA neće biti protiv, pogotovo poučene “slučajem Kosovo”, dakle, sve ovisi isključivo o HNS-u.

Rijeka, 210817.
Stadion na Rujevici.
Trening nogometasa HNK Rijeka uoci uzvratne utakmice play offa Lige prvaka izmedju Rijeke i Olympiakosa. 
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

U Savezu, reprezentaciji također, prevladava želja da se odabere Rujevica. Istina, Osijek je grad o kojem svi govore sa simpatijama, međutim, pitanje je mogu li Osječani ponuditi jamstvo da će uvjeti za igru biti dobri, da se neće ponoviti Maksimir i Kosovo. To je malo vjerojatno, no znat će se u petak. To je tragična istina hrvatskog nogometa: nemamo stadione, terene. Eto, u finišu kvalifikacija za Rusiju drama je gdje, uopće, odigrati utakmicu.

Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, ovih je dana u Ženevi, gdje je danas Kongres UEFA-e.

- Najave su da će vrijeme i dalje biti vrlo nestabilno, a zabrinjava nas aktualno stanje terena u Osijeku, koje je vrlo loše. Zato bi se mogao dogoditi slučaj sličan Maksimiru s Kosovom. Osijekov je pokušaj sanacije hvalevrijedan, mi mu na tome čestitamo, ali kao odgovorni ljudi moramo razmisliti o mogućnosti da se igra na stadionu koji apsolutno odgovara, a to je Rujevica. Tu nema prostora emocijama. Osijek je grad u kojem su sjajni navijači i izvanredna atmosfera, uvijek smo sretni i ponosni kad igramo u tom gradu, ali ovo je profesionalizam i zato vrlo ozbiljno razmišljamo o preseljenju utakmice u Rijeku - rekao je Vrbanović, dodajući:

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Finci su iznimno korektni i slažu se s promjenom.

Nema preciznog roka u kojem se to treba riješiti, no čim prije, tim bolje.

- Pa recite mi je li postojao rok u subotu 2. rujna u večernjim satima, kada je bila odgođena utakmica s Kosovom? Tu je noć također postojao prijedlog da se susret preseli na Rujevicu. Ali što bi mediji, javnost i, posebno, navijači rekli da smo išli u nedjelju na Rujevicu, tko bi to mogao organizirati? Zato moramo donositi odluke na vrijeme. Činjenica je da smo svi zabrinuti. Želimo reprezentaciji najbolje moguće uvjete, to je jedini razlog, da igrači mogu pokazati kvalitetu i ostvariti dobar rezultat. Svjesni smo da igrači izražavaju zabrinutost zbog infrastrukture. To je žalosno, ali tako je. Želimo stvoriti najbolje pretpostavke za reprezentaciju i to je jedino odgovorno. Nitko nema ništa protiv NK Osijeka, dapače, imamo s njim sjajnu suradnju, ali ovdje je u pitanu infrastruktura - zaključio je Vrbanović.

Rijeka ima stadion, iskustvo u organizaciji utakmica, lako će to napraviti. Vatreni će tako, lako je moguće, prvi put igrati službeno na Rujevici.

Dosad su imali tek jedan prijateljski ogled, sa San Marinom, u kojem su dobili 10:0. Dakako, na tom su stadionu igrale mlađe nacionale vrste, od U-21 do kadeta.

Linker
20. travanj 2024 14:30