Izbornici Hrvatske
 Hanza Media, Getty Images, Reuters, sn ilustracija
PLAĆE HRVATSKIH IZBORNIKA

KAKO JE DAVOR ŠUKER U PET GODINA 'SKROMNA' PRIMANJA PRETVORIO U RESPEKTABILNA Ante Čačić je zarađivao skoro pet puta više od izbornika Slavena Bilića!

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. studeni 2017. 17:14

Hrvatski izbornik do prije nekoliko godina bio je pojam za “siromaha” koji radi za “sitniš”. Slaven Bilić je primjerice 2012. godine, kada je završavao šestogodišnji mandat na klupi Hrvatske, imao mjesečnu plaću od 12 tisuća eura. Plus plaćeni stan u Zagrebu. Međutim, Davor Šuker je u proljeće ove godine bitno promijenio trend kada je Anti Čačiću drugi put u mandatu udvostručio primanja.

Donedavni izbornik počeo je sa 120 tisuća kuna mjesečno, pa se nakon Eura izborio za 240 tisuća, a “zlatne” dane zaokružio je nakon pobjede protiv Ukrajine, kada mu je plaća otišla na 470 tisuća kuna, ili približno 60 tisuća eura mjesečno, odnosno 720 tisuća eura godišnje. Šuker je s tim prijedlogom proljetos izašao pred isprva šokirane članove Izvršnog odbora, ali predsjednik je Saveza, očito, pronašao argumente kojima ih je uspio uvjeriti u ispravnost svojih stavova.

S takvim je primanjima Čačić otišao na razinu Vladimira Petkovića, aktualnog izbornika Švicarske, također sudionika SP-a u Rusiji. Doduše, standard u Švicarskoj otprilike je četiri-pet puta veći nego u Hrvatskoj, ali Šuker je, očito, imao neke druge parametre pri određivanju Čačićeve plaće.

Zanimljivo je napomenuti da su primanja iznimno uspješnog islandskog izbornika Heimira Hallgrimssona ostala daleko ispod Čačićevih. Dakako, na ove plaće uvijek treba dodati i premije za pobjede te nagrade za odlazak na velika natjecanja. Za plasman na SP svi članovi dva stručna stožera - Čačićev i Dalićev - dijelit će ukupno 4,14 milijuna kuna.

PLAĆE IZBORNICI:

Slaven Bilić - 110.000,00 kn

Iz današnje perspektive to izgleda kao prava šala, ali Bilić je doista na kraju mandata 2012. godine radio za 12 tisuća eura mjesečno, ali neto (oko 110 tisuća kuna bruto). Doduše, HNS mu je plaćao i stan u Zagrebu, ali to će ukupan iznos povećati za najviše 7 tisuća kuna mjesečno jer Slaven nikad nije patio od nebuloznih zahtjeva. Upućeni kažu da je skromniju plaću kompenzirao velikim premijama, ali i to je sasvim pošteno. Radiš za “minimalac”, a zarađuješ ako si jako uspješan.

Igor Štimac - 150.000,00 kn

Kako je HNS došao po njega, tako je bilo logično da se izbori za “pristojniju” plaću od Slavena Bilića, premda je njegov prihod bio u bruto-iznosu, što znači da mu se neto kretao oko 120 tisuća kuna.

Niko Kovač - 150.000,00 kn

Niki Kovaču praktički je samo prepisan ugovor koji je imao Štimac.

Ante Čačić - 470.000,00 kn

Nakon što je usprkos velikim osudama u javnosti naslijedio Niku Kovača, Čačić je prihvatio “startnih” 120 tisuća kuna. No nakon što je dobro odradio posao na Euru u Francuskoj, plaća mu je porasla na 240 tisuća. A onda je proljetos na Šukerovu inicijativu Izvršni odbor Čačiću blagoslovio novi ugovor i senzacionalnih 470 tisuća kuna mjesečno.

Linker
20. travanj 2024 11:57