Srna, Modrić i Badelj
 REUTERS/Charles Platiau Livepic
PIŠE T. ŽIDAK

KAKO SU UČINAK VATRENIH OCIJENILI U L'EQUIPEU Bolje ocjene zaslužili su samo Srna i Kalinić

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 28. lipanj 2016. 23:38

Poštujem L’Equipe, najbolji je i najobjektivniji sportski dnevnik na svijetu. Ima tradiciju, ali i gard, pa su tako kritizirali i Aimea Jacquesa, izbornika francuske reprezentacije, koja je 1998. godine osvojila naslov svjetskog prvaka. Ni tada nisu promijenili gard, nisu se posipali pepelom pred Nj. V. rezultatom!

Redovito sam pratio njihov tretman hrvatske reprezentacije na ovom turniru, koji nije bio na razini naše nogometne vrijednosti, jer, Hrvatska doista ima klasne igrače, a medijski tretman je bio mizeran. Češće nego nogometne vrijednosti, znali su skrenuti u “krivu ulicu” i prikazati nas kao balkanske barbare, i istovremeno podcijeniti klasu naših nogometaša. Dobro, ipak su ponekad i - Francuzi!

Ocjenjujući učinak naših igrača, oslonio sam se na ocjene u L’Equipeu. Ne slažem se baš sa svima, ali, ne može se reći da nisu dobro oslikale učinak naših igrača. Nisu pogriješili niti u jednom slučaju. Prema ocjenama njihovih izvjestitelja Ivan Perišić je najbolji hrvatski igrač. Bio je i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, najbolji je i na Europskom prvenstvu, na četiri utakmice zaradio je izuzetno visok prosjek ocjena - 7,00. Ne znam ima li netko na turniru uopće bolji? Na drugom mjestu je Luka Modrić, koji je za utakmice s Turskom (8), Češkom (6) i Portugalom (4), skupio prosjek ocjena - 6. Na trećem mjesto je Darijo Srna, koji je bio najbolje ocijenjeni igrač na utakmici s Portugalom (7), a i ostale je odigrao na toj razini.

Tko bi trebao biti kapetan hrvatske nogometne reprezentacije?

Luka Modrić

Ivan Rakitić

Ivan Perišić

Mario Mandžukić

Vedran Ćorluka

Darijo Srna, koji treba ostati u reprezentaciji

Prosjek ocjena, kao i Modrić - 6. Naš četvrti igrač u klasifikaciji L’Equipea je Vedran Ćorluka (5,75), što govori o konstantno dobrom učinku, bez oscilacija, zatim golman Danijel Subašić (5,6), takav prosjek ocjena je zaradio i Ivan Rakitić (5,6). Kod izvjestitelja L’Equipea vrlo dobro kotira Milan Badelj (5,5), Strinić i Vida su odigrali turnir za ocjenu 5, dok su najslabije ocijenjeni Marcelo Brozović (4,5) i Mario Mandžukić (4,3).
U ocjenama, novinari nisu podlegli imenima koja igraju u najslavnijim svjetskim klubovima, pa je tako Cristiano Ronaldo dobivao osmice, ali i trojke, Thomas Müller za mizerni učinak još nije dobio veću ocjenu od petice, a Paul Pogba, možda i najskuplji nogometaš današnjice, uglavnom igra prosječno, čak i slabo, a ponekad sjedi i na klupi. Je li u pitanju terapija francuskog izbornika, koji se odrekao Benzeme, ili je to metoda kojom se ide prema finalu, vidjet ćemo na kraju turnira.

Naravno, reći ćete da je dojam, koji je ostavila hrvatska na Europskom prvenstvu, puno bolji nego što su ocjene u L’Equipeu. Uzmimo da je ovo statistika, moj dojam je da su preslabo ocijenili Vidu, da je Darijo Srna zaslužio veću ocjenu od šestice, ocjene koja u L’Equipeu označava konstantnu vrijednost, a ne kao kod nas; kad ne znaš kako bi ocijenio igrača - daj mu šest! Nit’ smrdi, nit’ miriši.

Ovdje to nije slučaj...

U sustav ocjena nije ušao Nikola Kalinić, koji je meč protiv Španjolske odigrao perfektno, ocijenjen je osmicom, ali, to je bilo sve što je odigrao, plus produžetke protiv Portugala. Premalo za ozbiljniju ocjenu, iako je Kalinić i za tih 123 minute potvrdio da je u top formi. Čačić ga je premalo koristio!

Linker
20. travanj 2024 14:34