Foto: Boris Kovacev / CROPIX
KAKO ĆE GA DOČEKATI NAVIJAČI?

KAPETAN VATRENIH IZAŠAO PRED NOVINARE PRVI PUT NAKON SVJEDOČENJA U OSIJEKU 'Na reakciju navijača i na njihovu podršku je teško utjecati'

Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić i izbornik Ante Čačić nazočili su pressici uoči sutrašnje utakmice protiv Kosova u Zagrebu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. rujan 2017. 22:32

Kapetan Luka Modrić prvi je put izašao pred hrvatske novinare nakon poraza na Islandu i svjedočenja na sudu u Osijeku. U međuvremenu je osvojio još jedan trofej europski Superkup u Skopju i specijalno priznanje za najboljeg veznog igrača Lige prvaka, ali ne čudi što je prvo pitanje bilo kakav doček navijača očekuje, misli li da će mu zviždati zbog Zdravka Mamića.

- Na reakciju navijača i na njihovu podršku je teško utjecati. Ono što mi moramo napraviti je na terenu dati sve od sebe, pružiti maksimum da navijači budu zadvoljni, da budu potpora. Nadam se da neće biti kiše i da će doći u što većem broju da nas podrže - kazao je Modrić s vidim emocijama u glasu, a koje su postale još izraženiji na konstataciju da je u intervjuu Marci ostavio otvorena vrata da više ne igra za Hrvatsku.

Je li doista razmišljao oprostiti se od nacionalog dresa, o čemu se nagađalo tijekom ljeta?

- Ono što sam razmišljao to je u ovom trenutku nebitno. Ja u reprezentaciji igram preko deset godina, dajem maksimum, ginem za ovaj dres, što god netko mislio o tome, to ću nastaviti raditi dok god sam tu, najbitnija je reprezentacija, njezin uspjeh, a sve ostalo su za mene nebitne teme - kazao je Luka koji nije porekao da je vagao, ali doista - bilo na prošlo.

No, ako bude negativna atmosfera prema njemu, je li sigurno da će nastaviti nositi "kockasti"dres ili bi ga to poljuljalo? Zaključujemo da ga ništa ne može odvojiti od Vatrenih.

- Već sam dao odgovor na to pitanje, sve sam rekao - samo je kazao.

Što se igre tiče, dakako da i on računa na bodove. I to ne samo večeras.

- Očekujemo dosta nezgodnu utakmicu, morat ćemo biti maksimalni da bismo ostvaraili dobar rezultat što je u našem slučaju pobjeda. Kosovo je jako nezgodna ekipa, tehnički dosta potkovana, s puno brzih igrača, ako nisi na pravoj razini mogu ti napraviti probleme. Još jedna stvar mi je upala u oko, to je da Kosovo puno bolje igra u gostima nego doma, zbog svega toga moramo dati maksimum, prezentirati na pravi način našu igru da možemo s pozitivnim rezultatom i što boljom atmosferom otići u Tursku.

Osjećate li pritisak jer prakično nemate pravo na pogrešan korak.

- Ne osjećamo pritisak, ali sigurno da osjećamo veliku odgovornost prema reprezentaciji, i prema navijačima, te da će se u ove dvije utakmice vidjeti što one znače za nas i kako ćemo prezentirati Hrvatsku na terenu. Cilj nam je ići na pobjedu u sva četiri preostala ogleda, ali hajdemo po redu. Moramo se približiti Svjetskom prvenstvu.

U Skadru je bilo 6:0, vrzma li vam se po glavi da bi bilo dobro popraviti raliku pogodaka ako bude moguće jer i ona bi nešto mogla značiti, iako su prvi kriterij međusobni susreti, u slučaju da su dvije ekipe bodovno izjednačene.

- U prvom redu mislim da je glavno da iz utakmice izađemo kao pobjednici. Nemojmo se zavaravati da će biti rezultatski uvjerljivo kao kod njih, ako je moguće bilo bi dobro da slavimo sa što većom razlikom, no ključno je da s bodovima odemo u Tursku, da sačuvamo tu dobru atmosferu.

------------------------------------------------------------------------------

Kad Hrvatska i Kosovo izađu za travnjak to je sinonim za kontrast rejtinga, nogometnih dometa i veličine igrača, ali ne i talenta jer Kosovari s njim nikad nisu bili manjkavi i jednom ćemo možda o toj reprezentaciji pisati drugačije intonirane rečenice. No, danas je za Vatrene pobjeda jedina prihvatljiva opcija, od toga se nitko ne skriva. To što je nogometa sport u kojem autsajder ima veće šanse nego u bilo kojem drugom, smije biti tek opomena Modriću i društvu da što brže i sigurnije odrade posao. Jer ova ekipa je dokazala da gotovo sve može zakomplicirati.

Ante Čačić dvadeseti put sastavio je hrvatsku A reprezentaciju, u 13. navratu u utakmici za bodove, koje je osvajao sa 72,2 posto uspješnosti. Cijeli tjedan varirao je pripremu za Kosovo s provlačenjem ideja koje kani primijeniti u Turskoj. Na treninzima je mijenjao Pivarića i Barišića na lijevom braniču te Kovačića i Badelja u veznom redu. Tu su se krile najveće dvojbe. Prvi put otkako je sjeo u izbornički stolac Čačiću Badelj nije sigurna opcija.

U 2017. godini Hrvatska nije vatrena. U tri utakmice, ne računajući B sastav s Meksikom, zabila je tek jedan gol, ako u finiš kvalifikacija uđe jednako jalovo Rusije će itekako doći u pitanje. Kosovo treba dobiti, ali i sačuvati energiju za Eskisehir jer odsad valja voziti u šestoj brzini.
Uvertira je bilo jučerašnje Lovrenovo svjedočnje na sudu.

- Ne bih komentirao te stvari jer smo konstatirali da će biti na treningu i usredotočen na ono što ga čeka na utakmici - kazao je Čačić.

Hoće li ova utakmica biti teža li lakša nego prethodna u Skadru?

- Rezultat je tamo bio vrlo visok u našu korist, ali na terenu to ni izdaleka nije tako izgledalo. Kosovo je Hrvatskoj napravilo više prilika nego svi ostali suparnici u pet susreta. Kosovo je sada bolji, uigraniji, bit će borben, bolje se snalazi na gostovanju, imaju izuzetno brze igrače, morat ćemo biti maksimalno usredotočeni da nas ne kompromitiraju. Ovu utakmicu doživljavam kao eliminacijsku, kao kup-susret nakon kojeg nema popravnog ni povratka. A dakako da ćemo Kosovarima uzvratiti na gostoprimstvu.

Mandžukić neće ovaj put biti na krilu kao na Islandu nego u vršku napada.

- Zato što na toj poziciji imamo boljeg igrača od njega, a to je Perišić.

Hoćete li kalkulirati i čuvati neke nogometaše za Tursku?

- Mislim da bi to bilo pogubno, igrat ćemo u najjačem sastavu, a vidjet ćemo hoće li biti prostora tijekom susreta da se neke odmori, a druge isproba. Ako ne budemo glavom svih 90 minuta unutra neće biti dobro, imamo iskusva koliko hoćete, računajući i zadnju utakmicu na Islandu.

Je li potrebna posebna psihološka priprema da se igrači ne opuste?

- Ova utakmica je na početku sezone, svi su svježiji, pa i mentalno, nego u lipnju. Mnogi su tada bili u glavi odsutni, mislili na transfere, sada je drugačije, pred nama je imperativ. Vrtio sam igračima sto situacija koje je Kosovo dobro napravilo, moramo biti vrlo ozbiljni i odgovori. Niti jednog časa ne smijemo pasti pod razmišljanje da je utakmica laka - zaključio je Čačić koji ovakva imperativ nije imao otkako je na klupi Vatrenih.

Na startu je u proteklim kvalifikacijama dobio zadatak da vadi kestene iz vatre, a u ovom ciklusu sve je išlo po loju do Islanda. I sad nema više prostora za uzmak i velike popravke jer sve osim pobjeda u svim susretima stavlja u prednost Islanda, te bi Hrvatska ovisila o drugima. Što po treba izbjeći ako je ikako moguće.

Linker
23. travanj 2024 20:20