CROPIX
NOĆNA MORA

KATASTROFA JE NA POMOLU: ČAČIĆU EKSPRESAN OTKAZ Šef Vatrenih 'platio' je mučenje protiv skromnog gosta! Neriješeno u Kijevu tražit će novi izbornik!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2017. 10:53

Katastrofa je na pomolu, katastrofa koju je HNS odlučio izbjeći smjenom Ante Čačića! Dva sata nakon šokantnih 1:1 s Finskom, već kad se približavao 1 sat u noći, HNS je izbornika definitivno prekrižio, a potom krenuo u potragu za novim čovjekom, koji će u Kijevu pokušati karambolirane Vatrene vratiti u život i zadržati ih u igri za Rusiju.

Novo ime nije se zakotrljalo u eteru, nije stoga jer ga HNS u času kad je ‘rušio’ Čačića nije ni imao...

Ostao je, dakle, taj Kijev, kad pobjedom još možemo do drugog mjesta i doigravanja. Prvo je samo teorija. Finska je, što je najgore, zaslužila taj bod izboren u 90. minuti.

Noćna mora

Hrvatska se prekomjerno istrošila, a Finci su nam priredili noćnu moru. Nitko nije ni mislio da će se Kanervina ekipa nakloniti slavi vatrenih igrača i otvoriti vrata, “Izvolite, pobjeda je vaša“, no priželjkivali smo ohrabrenje za Ukrajinu. Povoljno je što su se i Ševčenkove trupe morale pomučiti za bodove u Skadru, ako je već Island popravio izglede za prvo mjesto.

To je bila Hrvatska koja je od starta htjela, odlučna da izbori Rusiju, ali u igri nema iskoraka. Vjerojatno ga nije bilo objektivno ni očekivati kad je očito da nedostaje automatizacije, a premalo je bilo i individualnih majstorija koje bi činile razliku. Cinik bi rekao da se nakon viđenoga možemo samo pomoliti, no i dalje računamo da je ova ekipa u stanju bljesnuti u jednoj utakmici i popraviti sve krive izvedbe.

Prema očekivanju, naši su totalno dominirali u posjedu lopte, Finska je u toj fazi tek dva-tri puta, i to potpuno bezopasno, ušla u kazneni prostor Hrvatske. Čačićevi izabranici nisu imali rješenja kako. Ništa novo i bolje Hrvatska nije ponudila, katastrofičan scenarij lebdio je nad glavama.

Kramarić je djelovao kao polušpica, no gotovo stalno praćen dvojicom-trojicom rivala uvlačio se u sredinu, umjesto da se raširi napad s dvije špice, tako i Mandžukić ne bi izgledao kao otok u oceanu. Finci su Perišiću i Brozoviću zatvorili prodore s krila u sredinu, što je rezultirao najčešćim završetkom napada centaršutom. Visoka obrana Skandinavaca očistila je gotovo sve, a što je pobjeglo Moisanderu i društvu nije završeno preciznim udarcima. Premalo je bilo kretanja i mijenjanja pozicija.

I kad su tribine počele skandirali “Ćačiću, odlazi“, finski bedem je konačno srušen. Kramarić je zaljuljao obranu, Pivarić dao odličnu loptu, a Mandžukić, kao i u Tampereu, praktično s gol-crte gurnuo u mrežu. Jer dotad, konstatirali smo, tek da je Pivarić driblao, jurio, on i Vrsaljko bili su najopasniji. Pivarić je u 9. minuti odigrao nisko na drugu stranu, Vrsaljko s petnaestak metara, iz dobre pozicije, pucao kraj vrata. U 21. Vida prijeti glavom nakon kornera, Schuller čisti s crte, pa Perišić kraj gola, zatim ofenzivac Intera i škaricama.

Mandžukić upitan

Bilo je u drugom dijelu i udaraca Modrića i Roga, koji je zamijenio Brozovića, no Finci su stisnuli, Ojalin šut Subašić je morao spašavati izbacivanjem u korner, ekipa kojoj su bodovi vrijedili samo prestiž, osim ako nije obećana premija iz Ukrajine ili Islanda, režirala je gužve pred golom koje su ledile krv u žilama, tek kad su gosti počeli igrati vidjelo se koliko je Hrvatska ovog časa ranjiva.

Spašavali smo pobjedu i nismo uspjeli, Soiri nas je šokirao. Modrić je još jednom ostao nepraćen, stoti nastup ostat će mu gorka uspomena. Na rubu smo debakla, ali nije kraj, sve se može popraviti, vidjet ćemo koga će isturiti HNS. Ali kako god da je završilo, u Kijev ne bismo išli bez brige. A one su pojačane i zato što je Mario Mandžukić izašao šepajući.

Linker
14. travanj 2024 06:17