REUTERS
KALKULACIJE ZA RUSIJU

KOMBINACIJA KAO U PRIČI NAKON NEUGODNOG PORAZA U TURSKOJ Finska mora pasti, a evo što Vatrenima treba žele li vidjeti Svjetsko prvenstvo u Rusiji

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. rujan 2017. 01:44

Sve smo zakomplicirali, da smo uzeli bod na Islandu i Turskoj, sad bismo bili na korak do ukrcaja za Rusiju. No, i nakon svih tih kikseva, tih putešestvija koje prolazimo, na vrhu smo ljestvice i, što se kaže, odlučujemo sami o sebi. Imamo i najbolju gol razliku, plus 9, ostali su na plus 4, pa bismo u slučaju jednakog broja bodova ipak trebali biti najbolji. Osim ako, recimo, u Kijevu ne stradamo s nekoliko golova razlike, a to se valjda neće dogoditi.

Znači, Hrvatska i Island po 16 bodova, Turska i Ukrajina po 14. U idućem kolu 6. listopada mi igramo s Finskom, tri boda se podrazumijevaju, odnosno, nemamo ih pravo izgubiti. Turska igra s Islandom i jedna od te dvije reprezentacije ispast će iz konkurencije, u svakom slučaju, s time da bi pobjedom u Turskoj, Island imao velike izglede za plasman.

To je za Hrvatsku najlošija opcija, jer, uđemo li u zadnje kolo izjednačeni s Islandom koji igra kući s Kosovom, trebat će nam pobjeda u Ukrajini. Dakako, možemo se nadati da Kosovo napravi neki podvig, da otkine koji bod Ukrajini u idućem kolu i(li) Islandu u zadnjoj utakmici, no, ne treba se u to uzdati. Naše najveće šanse izgledaju ovako: pobijediti Finsku, nadati se da Island neće pobijediti Tursku i onda u Ukrajini izboriti barem bod. U takvom bismo raspletu imali 20 bodova, a s 20 bodova smo, u slučaju da Island ne uspije u Turskoj, sigurno prvi u skupini. Naravno, s obje pobjede prvi smo bez obzira na ostale rezultate. Također, s četiri boda bismo, bez obzira na ostale rezultate sigurno bili drugi. Drugo mjesto sa 20 bodova, prema sadašnjem raspletu, vjerojatno vodi među osam od devet najboljih na toj poziciji i u dodatne kvalifikacije, ali, može se dogoditi i da na kraju ne budemo drugi.

Nije čak ni nemoguće. Naime, osvoje li Island ili Turska svih šest bodova, a mi izgubimo od Ukrajine u zadnjem kolu, koja bi također uzela maksimalan učinak u ove dvije utakmice, tada bismo ostali tek četvrti! Ma, milijun je kombinacija, prije zadnje dvije utakmice sve je otvoreno. Dva su 'derbija', naš s Ukrajinom i turski s Islandom, svaka od te četiri reprezentacije igra još s Finskom ili Kosovom. U svakom slučaju, ono što je sigurno, prije zadnjeg kola neće se znati ništa, Hrvatska odlučuje sama o sebi, ali će morati odlučivati u Ukrajini. Pravo na kiks više nema, minimalno četiri boda jamče nešto, poraz od Ševčenkove momčad u većini bi nas kombinacija izbacila i iz baraža.

Linker
19. travanj 2024 21:40