Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX
BEZ DLAKE NA JEZIKU

LEGENDA POSTAVILA DIJAGNOZU VATRENIH 'Hrvatska je po talentu među vodećim silama, ali ego mora ostati izvan svlačionice, a to je posao izbornika'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 20. rujan 2017. 17:38

Premda se očekivao jučer, Ante Čačić svoj će popis za odlučujuće utakmice s Finskom i Ukrajinom “teške” plasmana na SP u Rusiju, objaviti tek u petak. Tako nam je priopćio glasnogovornik HNS-a, Tomislav Pacak.

Čačićeva “minuta odmora” zapravo je posve logična, jer vrijeme mu nije saveznik, ali možda, tko zna, kao u Baretovoj pjesmi “neka se čudo desi...”. A obrana nam baš nikad nije bila ranjivija.

Već smo se, naime, navikli da nema Marka Pjace, ali ofenzivni dio u ovome času nije toliki problem. Jer, Kalinić, Perišić i Mandžukić su “vrući” i upravo bi oni trebali činiti udarni tercet “vatrenih”, koji se, ufa se Čačić, napokon treba razbuditi i u nacionalnom dresu. Napad je potpun i u formi, što znači da bi se napokon trebala razbiti sterilnost...

Iza njih Čačić također ima mnoštvo opcija. Premda nema Matea Kovačića, tu su Modrić, Rakitić, Badelj, Brozović, Pašalić, Bradarić... dakle veza nam je i dalje nakrcana odličnim igračima koji bi trebali odmijeniti sve boljeg veznjaka Reala i tu Čačić nema problema.

Velika Gorica, 100617.
Medjunarodna zracna luka Franjo Tudjman.
Hrvatska nogometna reprezentacija u sklopu Europskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo otputovala je na utakmicu u Reykjavik.
Na fotografiji: izbornik Ante Cacic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Foto: Darko Tomas / CROPIX / CROPIX

No problem, i to ogromni, krije se u posljednjem redu, počevši od vratara. Danijel Subašić je, naime, “out” zbog ozljede gležnja, a njega bi na vratima trebao zamijeniti Gentov Lovre Kalinić, kojem bi trebao sekundirati Dominik Livaković, dok je pitanje trećeg vratara posve otvoreno: s obzirom da je Posavec u mladoj reprezentaciji. Treći vratar reprezentacije? Otvaramo nagradni natječaj, a vi birajte: Vargić (ne brani u Laziju), Prskalo (vraća se u lanjsku formu) ili eventualno Čačićev poziv iz naftalina za američku turneju - Belupov Antun Marković?

U neslužbenom razgovoru, saznali smo kako su šanse da se Subašić oporavi gotovo nikakve, baš kao i Jedvaju (nije ni na klupi Bayera), dok se s Kovačićem, navodno, situacija malo i pogoršala te mu prijeti do osam tjedana mirovanja.

2881249 06/25/2016 Croatia's goalkeeper Danijel Subasic after the 2016 UEFA European Championship 1/8 final between the national teams of Croatia and Portugal., Image: 292543240, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

No tek onda slijedi drama: Ćorluke i Jedvaja nema, a Vrsaljko posljednje tri utakmice nije bio niti u zapisniku madridskog Atletica, što je i logično jer se vraća nakon ozljede. No dok Simeone ima alternativu, Čačić vapi za Zadraninom, jer alternative - nema. Srna se umirovio, Jedvaj je ozlijeđen, a Juranović ili Tudor, ipak, nisu na Čačićevu radaru za ovu akciju. Konačno, kako nema “generala” Ćorluke, tako će i stoperski tandem Vida - Lovren biti na udaru velikih očekivanja, dok pored njih priliku čekaju Mitrović (ne igra u Beşiktaşu) i Hajdukov kapetan Nižić. Kod Čačića mirno spavaju samo Pivarić i, po novome, Barišić, čvrsto zacementirani na lijevome beku...

SAINT-ETIENNE, FRANCE - JUNE 17: Vedran Corluka of Croatia looks on during the UEFA EURO 2016 Group D match between Czech Republic and Croatia at Stade Geoffroy-Guichard on June 17, 2016 in Saint-Etienne, France.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Getty Images

S obzirom na ozljede i neulazak u formu svih glavnih igrača, dakle, na stolu sa Ševčenkom, Lucescuom i Hallgrímssonom, Čačiću su podijeljene najgore karte. No Čačić kao na pokeru “čekira” po stolu, dok se nada da će na “flopu” i “riveru” nešto iskočiti. Ulozi su veliki, a Čačić se kocka. Nadajmo se - uspješno...

Vahid Halilhodžić poznat je kao trener koji bez puno okolišanja kaže ono što mu je na umu. Trenutno je u Francuskoj, nakon što je odveo Japan na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, nastavivši zavidan izbornički put nakon uspjeha s Obalom Bjelokosti i Alžirom. Tema telefonskog razgovora bila je hrvatska reprezentacija, a popularni Vaha je odmah postavio dijagnozu:

- Hrvatska je po talentu među vodećim europskim silama, stoga je za mene veliko iznenađenje ovakvo mučenje u kvalifikacijama. Ne znam postoji li kod igrača autoritet izbornika, jesu li oni uopće dovoljno motivirani igrati za reprezentaciju.

SAITAMA, JAPAN - SEPTEMBER 03:  Vahid Halilhodzic, coach of Japan hints the negative point after the match[action] during the 2018 FIFA World Cup Qualifier Round 2 - Group E at Saitama Stadium on September 3, 2015 in Saitama, Japan.  (Photo by Kaz Photography/Getty Images)
Kaz Photography / Getty Images

Kapetan reprezentacije Luka Modrić govorio je nakon poraza od Turske da nacionalnoj selekciji nedostaje naboja, treba li u tome tražiti problem?

- Kolektiv. Ne znam kakvi su odnosi, ali mi se čini da im nedostaje kolektiv, a to je problem izbornika. On je taj koji mora ukomponirati vrhunske igrače u momčad, napraviti da se ego i nekakvi individualni motivi ostave ispred svlačionice. Vidite, recimo, jedan PSG, koji stvara možda i ponajbolju momčad Europe, nije imun na konflikte unutar momčadi pa se tako Neymar i Cavani posvađaju oko slobodnog udarca. Taština je gadna stvar, a na treneru je da se tih stvari riješi.

Imate puno iskustva na izborničkom planu, možete li dati kakav savjet izborniku Anti Čačiću?

- Vidite, da sam na tom mjestu, sigurno bih inzistirao na momčadskom duhu. Bez toga u današnjem nogometu nema rezultata. Moj princip je jednostavan, a to je da momčad mora biti iznad bilo kakvih osobnih interesa, a mjesta egoizmu nema u reprezentaciji. Igrači se moraju podrediti kolektivu, svi trebaju puhati u isto jedro.

Biste li uveli neko novo lice u reprezentaciju?

- Nisam toliko upućen, znam neke igrače, recimo Matea Kovačića sam uveo u prvu momčad Dinama, drago mi je vidjeti kako se razvija, sigurno će nedostajati momčadi. Koga bih zvao ili ne, ne mogu reći iz ove pozicije, ali dojam je da se više treba raditi na odnosima unutar reprezentacije i odrediti kriterije ponašanja.

Je li Hrvatskoj ugrožen put na SP u Rusiji iduće godine?

- Nije ništa izgubljeno, ali igrači se moraju konsolidirati, ako završe u baražu, a to nije neizgledno, moglo bi doći do pada entuzijazma kod reprezentativaca.

Linker
24. travanj 2024 10:21