Foto: Damir Krajac / CROPIX
OLA 'PALI ALARM'

LEGENDA VATRENIH I NAJVEĆI MILJENIK NAVIJAČA ZABRINUT ZA REPREZENTACIJU 'Nemam previše optimizma, u velikoj smo krizi i strah me utakmice u Ukrajini!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. rujan 2017. 21:05

Ola, Mandžo, Čarli... Tim su redom Hrvati zabijali golove Turskoj u onoj dodatnoj utakmici kvalifikacija za Euro u Poljskoj i Ukrajini. Bilo je glatkih 0:3, Vatreni su pojeli Turke. Bilo je to 11. studenog 2011. godine, sjećanja na tu utakmicu još ne blijede. Nažalost, prošli sraz s Turcima nije bio tako radostan za nas; stigao je poraz koji je odlazak u Rusiju zakomplicirao do bola.

- Ne znam bih li uopće sada trebao nešto govoriti jer nemam baš previše optimizma - kazao nam je legendarni hrvatski nogometaš Ivica Olić, koji baš danas slavi 38 godina i uživa u nogometnoj mirovini u Hamburgu.

Radije je govorio o tome da sad mnogo vremena provodi s obitelji, da uživa u svakom trenutku sa suprugom i djecom. Govorio je i da će krajem rujna u Zagreb, pozvao na druženje... Ipak, iako je razgovor otišao u sasvim drugom smjeru, vratili smo se na reprezentaciju.

- Zapravo, velika je šteta što nismo odigrali barem neodlučeno s Turcima, imali bismo bod više i veću sigurnost. Turci bi, praktički, bili izbačeni iz trke za Rusiju, a mi bismo bili u mnogo boljoj situaciji. Ovako će biti neizvjesno do same završnice - kaže nam Olić.

Tepih nije rješenje

Kaže da je hrvatska prezentacija u prvom poluvremenu protiv Turaka bila korektna, da smo bili bolji, imali svoje prilike.

- Kad ne zabiješ svoje šanse, obično se utakmica slomi onako kako ne želiš. Turska nije ništa posebno, ali ima svojih kvaliteta, može u nekom trenutku nauditi, a upravo se to i dogodilo. Ista se stvar dogodila s Islandom. Pobijedile su nas dvije reprezentacije koje nisu bolje od nas, dapače, mi smo bolji od njih. Možemo sad žaliti i govoriti što hoćemo, ali na te dvije krucijalne utakmice nismo zabili pogodak, a to je onda obično siguran put u poraz. Možemo ipak biti sretni što je Island izgubio, jer da nije, bio bi prvi.

Proslavljeni hrvatski as tvrdi:

- Reprezentacija je u krizi! Ne treba tu konstataciju gurati pod tepih, govoriti da se sve događa slučajno, da nemamo sreće... Takva promišljanja ne mogu donijeti ništa dobroga. Treba sagledati stvari, nazvati ih pravim imenom i pokušati sve dovesti u red. U krizi smo, doveli smo u pitanje odlazak na Svjetsko prvenstvo!

Pitamo ga može li se izaći iz krize u ove dvije posljednje utakmice.

- Naravno da može, ali trebamo si priznati da smo u krizi. Imamo još dvije utakmice, posljednja, vjerojatno odlučna, igra se u Ukrajini. Nikad nisam rečenice zamatao u celofan, pa neću ni sada: na temelju onoga što sam vidio protiv Islanda i Turske, nemam na čemu graditi optimizam. Da, jako, jako se bojim te utakmice s Ukrajinom. Kažem, govorim na temelju onoga što sam dosad vidio. Jasno, još uvijek imamo sve pod svojom kontrolom, ali kad sa zadnja dva gostovanja kući doneseš nulu, gdje tražiti svijetle tonove?

Atmosfera se gasi

Kad se sjetite žara s kojim je Olić igrao za Hrvatsku, onda vam neće pasti na pamet govoriti o naboju, o čemu je nakon ogleda s Turcima govorio kapetan Luka Modrić. Pitamo ga je li moguće da su Vatreni s vremenom izgubili naboj?

- Gledajte, Luka Modrić sigurno zna o čemu govori. On je jedan od rijetkih kojima se u posljednje dvije utakmice nema što zamjeriti, stvarno je dao sve od sebe. Permanentno vuče reprezentaciju, muči se, trudi, bori, on je taj koji nosi sve. Međutim, očigledno je vidio da nešto ne valja, zato je, vjerojatno, kazao što je kazao, ima pravo to kazati. Međutim, nisam skroz shvatio je li mislio samo na događaje na terenu ili na kompletan naboj u reprezentaciji.

Imamo sjajne igrače, ali nemamo igru

Što vas najviše brine?

- Ha, opet moram kazati nešto što se možda neće svidjeti. Imamo sjajne igrače, ali nemamo - igru! To treba pod hitno ispraviti, na tome treba raditi. Pa vidimo da nam protivnici rade probleme, i to velike. Dobro je dok Luka ima snage, dok vuče, a kad se malo umori, kad se suparnik skroz koncentrira na njega, nemamo drugih rješenja, nemamo igrača koji će uz njega povući. Ne može samo Luka raditi, biti prevaga. Koliko god bio sjajan, premalo je to, on sam nije dovoljan. Ali imamo igrača koji igraju u vrhunskim klubovima, koji imaju kvalitetu. Zato govorim da treba raditi na igri, popraviti je.

Olić će dodati i ovo.

- Da se ne zavaravamo, atmosfera oko reprezentacije polako se gasi. Evo, na utakmici protiv Kosova bio sam u Zagrebu, družio se s ljudima prije i poslije... Što sam primijetio? Da nema više strasti za reprezentacijom. Izgubio se naboj, ne samo u reprezentaciji nego i u javnosti. Zašto je tako, to bi trebalo dublje analizirati, ja u to neću ulaziti. Kao bivši reprezentativac a sad navijač nadam se svim srcem da ćemo otići u Rusiju. Znate, kad smo prije nekog vremena razgovarali, kazao sam vam da sam uvjeren da ćemo biti na Svjetskom prvenstvu. Sada, nakon onog što sam vidio, moram malo korigirati svoju izjavu. Sada sam jako oprezan, više nisam siguran. No nadam se da ćemo pobijediti u obje utakmice i otići u Rusiju. Jer kad se ne bismo plasirali s ovakvom reprezentacijom, s ovom sjajnom generacijom, to bi zaista bio ogromni neuspjeh.

Moramo bolje

Zašto ti naši dečki o kojima govorite igraju bolje u svojim klubovima nego u reprezentaciji? Naravno, tu isključujemo Modrića. Recimo, gledamo Rakitića protiv Juvea, potpuno je drugi igrač u odnosu na ono što nudi u Vatrenima. Pa i mnogi drugi.

- To teško mogu procijeniti jer više nisam u reprezentaciji, nisam unutra. Ne znam kakva je atmosfera i kako se radi, što se uvježbava na treninzima. Svi znamo da su to sve kvalitetni igrači, vrhunski, no jasno je da u klubu izgledaju uigranije jer su stalno u treningu, imaju stalni sustav igre, treniraju s istim igračima cijele godine. Mene najviše zabrinjava što već u trećoj utakmici zaredom nismo pokazali ništa u taktičkom smislu, oslanjali smo se samo na individualne kvalitete igrača. Recimo, ako Perišić ne zabije gol ili ako ne asistira, mi nemamo rješenja. Kao momčad moramo funkcionirati bolje. Želim kazati da se, kad nekome ne ide najbolje, mora pojaviti netko drugi, treći...

Olić zaključuje:

- Hrvatska mora uključiti alarm ako želi u Rusiju!

Linker
20. travanj 2024 10:04