MURAD SEZER / REUTERS
BEZ POBJEDNIKA I GOLOVA

NAPETOST SE MOGLA REZATI NOŽEM Turci i Terim se za Vatrene zagrijali protiv 'mrskih' Rusa

Piše: HinaObjavljeno: 01. rujan 2016. 00:36

Prvi suparnik 'Vatrenih' u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2018. godine, reprezentacija Turske u Antalyji je odigrala prijateljsku utakmicu protiv Rusije, a dvoboj je završio bez golova.

Turska je bila aktivnija. Imala je veći posjed lopte, ali bio je to susret bez pravih i velikih prilika. Domaćin je dva puta zatresao suparničku mrežu, no oba puta je bilo zaleđe.

Utakmica između Turske i Rusije imala je i svoju političku važnost, trebala je posložiti kao još jedan korak prema zatopljavanju odnosa između ove dvije zemlje.

Rusko-turski odnosi narušeni su u studenom prošle godine kada je tursko ratno zrakoplovstvo srušilo ruski vojni avion pokraj tursko-sirijske granice. U znak odmazde Rusija je Turskoj uvela ekonomske sankcije, a procjene stručnjaka govore da su ruske restriktivne mjere turskoj privredi nanijele štetu u visini od čak 10 milijardi dolara.

Odnosi su se bitno popravili nakon što se Erdogan ispričao za obaranje ruskog aviona, izrazivši sućut zbog smrti ruskih pilota. Početkom kolovoza predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan sastali su se u St. Petersburgu poručivši kako su dvije zemlje ponovo uspostavile dobre odnose.

Zanimljivo, kada su ruski i turski nogometaši posljednji put stajali na suprotnoj strani došlo je do incidenta zbog kojeg je UEFA kaznila Dmitrija Tarasova sa 5,000 eura. Igrač moskovskog Lokomotiva je u susretu Europske lige protiv Fenerbahčea nosio majicu s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina uz poruku 'Najpristojniji predsjednik'.

Tarasov je u današnjem susretu u Antalyji odigrao 60 minuta, no ovoga se puta suzdržao od provokacija.

Utakmica između Hrvatske i Turske je na rasporedu u ponedjeljak, 5. rujna pred praznim tribinama maksimirskog stadiona.

Linker
18. travanj 2024 22:28