Vojko Basic / CROPIX / CROPIX
ČOVJEK S KLUPE

NEMA STRAHA ZA HRVATSKU Malo je u cijeloj Europi vratara kao što je Kalinić...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2016. 14:23

Danijel Subašić stigao je iz Monaca ozlijeđen, na derbiju s PSG-om u nedjelju dobio je udarac koljenom u kvadriceps. Usto, aduktor ga je mučio još od Eura. Jučer smo vidjeli kako šepajući ulazi u svlačionicu, nije izgledalo ohrabrujuće. Od ponedjeljka ne trenira s ekipom, radi samo u fitnessu.

- Subašić i dalje osjeća bol, svakodnevno je na intenzivnim terapijama, prati mu se stanje iz dana u dan, te će se prema tome donijeti odluka. Ne bismo sada dalje špekulirali je li upitan za Tursku - stav je dr. Zorana Bahtijarevića, liječnika Vatrenih.


Magnetska rezonanca

Javio nam se jučer i prvi vratar reprezentacije. Danijel Subašić je rekao:

- Boli me i kvadriceps i aduktor. Sudario sam se s Davidom Luizom, imam hematom, hoću li moći ili ne vidjet će se u petak na treningu.

R
Epsilon/Getty Images / Getty Images

Očito je da potpuno fit neće biti. Hematom koji ima treba vremena da se povuče, a tako i bol. Obavit će još magnetsku rezonancu, ali ovog časa je velika vjerojatnost da neće igrati s Turskom. I u klubu brani uz tablete protiv bolova, ali sada je problem ozbiljniji. Lovre Kalinić mora se definitivno koncentrirati i spremati da stane na gol.

Dakako, čim je Subašić s ekipom, učinit će sve da ga se rekuperira. Kad ne bi imao nade napustio bi hotel As, kao što je to učinio Josip Pivarić. Opet, pitanje je treba li uopće forsirati, sezona je tek počela, pred Subašićem su golema iskušenja u reprezentaciji i pogotovo u klubu koji se vratio u Ligu prvaka.

On je čvrsto prvi vratar Vatrenih, na Euru u Francuskoj stajao je na golu u sve četiri utakmice. I ne samo to, branio je i u svih 10 kvalifikacijskih ogled nakon Mundijala u Brazilu, gdje se oprostio Stipe Pletikosa. Od rujna 2014. godine pred mrežom se nalazio i u prijateljskim susretima s Ciprom, Gibraltarom, Izraelom, Moldavijom i San Marinom. Propustio je samo Argentinu u Londonu kamo su išle rezerve, Rusiju u Rostovu i Mađarsku u Budimpešti.
Možemo li biti mirni ako Lovre Kalinić bude na vratima? - pitali smo upravo Stipu Pletikosu.

- Ma ja sam siguran. Znate, kad su golmani u pitanju, nezahvalno je davati prognoze, ali što se tiče Kale, toliko sam miran i siguran da će odraditi maksimalno dobro, ako dobije priliku. Gledao sam ga kako brani cijele prošle sezone, nikad nije bio bolji u životu, nalazi se u jako dobroj formi. U prijateljskim utakmicama koje je branio za reprezentaciju dominirao je, bio je jako miran. Što se tiče toga, nema nikakve bojazni kod mene, sasvim iskreno. Ne znam što može krenuti po zlu - odlučan je Pletikosa koji ima visoko mišljenje o Lovri, iako zna da su golmanske sudbine neobične.


Snaga u nogama

- Gledam ga nekako po sebi. Kad sam najbolje branio i bio u sjajnoj formi, imao sam jako malo ponuda, nikad zadovoljavajuće. A kad sam sjedio na klupi, pa kad sam pauzirao šest mjeseci, stigle bi mi super dobre ponude. Mercato je za vratare jako čudan, a još mi je čudnije da ti klubovi ne uzmu njega. Vrlo je malo ovog časa u Europi vratara kao Kalinić. Mislim tu na izlaske na centaršutove, u čemu je iznimno dobar jer ima prirodnu snagu u nogama, iskoči po svaku loptu u dva koraka. Kažem, zbog osobnog iskustva to mi je jasnije. Ne treba se bojati. Prošle zime imao je tri izvanredne ponude, Aston Ville, Bešiktaša i Lazija, a sad mi je jako neobično da ga u ovom prijelaznom roku nije netko uzeo.

Znači, Kalinić će opet čekati zimu, u međuvremenu nastupati što zapaženije, pa eto i za reprezentaciju.

- Zbilja su specifične golmanske priče, pa kako je jedan Joe Hart izgubio mjesto u Manchester Cityju i završio u Torinu. Je li to klub koji bi trebao zadovoljiti ambicije takvog vratara? Vjerojatno će onda i za Kalinića zima biti nova šansa. Najbitnije je da ostane miran u glavi i samo nastavi kako brani. Ako stvarno dođe do nužde a Subašić ne može, Kalinić će izvrsno obaviti taj posao.

Linker
18. svibanj 2024 09:46