Tom Dulat/Getty Images
VRUĆI KRUMPIR U RUCI

NIJEDAN HRVATSKI IZBORNIK NIJE BIO U SITUACIJI KAO ZLATKO DALIĆ Bilo je 'vatrogasaca', ali nijedan od njih nije imao tako težak zadatak

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. listopad 2017. 15:50

Nikad do sada nijedan izbornik nije bio u situaciji kao sada Zlatko Dalić. Nije prvi koji vadi krumpire iz vatre, ali nikad ti krumpiri nisu bili vrući kao sad. No, dobra je vijest, hvatamo se za slamku optimizma, što su svi “vatrogasci” dosad gasili požar.

Dakle, znamo da je Niko Kovač uspješno doveo vatreni brod do SP-a, kad je uoči dodatnih kvalifikacija zamijenio Igora Štimca.

Kao što je i Ante Čačić mirno doplovio do Eura nakon što je uoči zadnjih susreta u skupini došao na mjesto Nike Kovača. Kao i Mirko Jozić još 2001., tada je stao tamo gdje je stao Ćiro Blažević i odveo nas “na rižu” u Japan i Južnu Koreju.

No, kažemo, nitko nije imao ovako zahtjevan zadatak, svi su oni imali ili lakše utakmice ili barem dvije utakmice u kojima su mogli tražiti rezultat. Najteže je bilo Niki Kovaču, koji je morao izbaciti Island u play-offu, ali i njemu je bilo jednostavnije, imao je luksuz da u prvoj utakmici odigra bez golova i pobjedu izbori u Maksimiru.

“Vatrogasac” Dalić nema tu mogućnost, on u prvoj i jedinoj utakmici mora pobijediti.

Startovi hrvatskih izbornika

MIROSLAV BLAŽEVIĆ

- startao pobjedom u Španjolskoj u prijateljskom susretu, a u kvalifikacijama trijumfom 2:0 u Estoniji.

MIRKO JOZIĆ

- u njegovu debiju u službenoj utakmici Hrvatska je svladala Latviju 4:1 u kvalifikacijama.

OTTO BARIĆ

- imao je najlošiji start dosad. Remizirao s Walesom u pripremnom srazu, pa s Estonijom (0:0) započeo kvalifikacije, potom izgubio u Bugarskoj 0:2.

ZLATKO KRANJČAR

- njegov početak bio je furiozan. Probio je led protiv Izraela (1:0) u pripremnom dvoboju, pa na startu kvalifikacija bacio na koljena Mađare (3:0).

SLAVEN BILIĆ

- pobjeda nad drugim sastavom svjetskog prvaka Italije 2:0 u Livornu u prijateljskoj utakmici te remi s Rusima (0:0) u prvom kolu kvalifikacija najavili su pravi “boom” Hrvatske u tom ciklusu.

IGOR ŠTIMAC

- debi nije bio iz snova, poraz 2:4 od Švicarske na Poljudu u prijateljskom dvoboju, ali je u kvalifikacije startao pobjedom 1:0 protiv Makedonije u Maksimiru.

NIKO KOVAČ

- nije imao prijateljski dvoboj za uvod, remi (0:0) i pobjeda (2:0) s Islandom u play-offu bili su dovoljni za plasman na SP.

ANTE ČAČIĆ

- s dvije pobjede, protiv Bugarske (3:0) i Malte (1:0) odveo je Hrvatsku na Euro u Francuskoj.

Linker
19. travanj 2024 18:07