Foto: Boris Kovacev / CROPIX
PIŠE D. ANTOLIĆ

NIKOLA KALINIĆ OPASNO PRIJETI ŠEFU HRVATSKOG NOGOMETA Još od doba Davora Šukera nismo imali takvog vladara kaznenog prostora

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. ožujak 2017. 01:36

Davor Šuker najveći je hrvatski strijelac, Eduardo da Silva bio je na njegovu tragu, da ga ozljeda u najboljem trenutku karijere nije izbacila s terena, opasno bi zaprijetio Šukerovu rekordu od 45 golova.

Ovako je Dudua na drugom mjestu s 29 pogodaka uhvatio Mario Mandžukić, ali je igrač Juventusa odigrao deset utakmica više. U dva kvalifikacijska ciklusa Kockaste je vukao Dado Pršo, njegovih devet golova ne zvuči tako mnogo koliko je, zapravo, vrijedilo.

Naime, njegovi su pogoci bili izvrsno raspoređeni, zabijao je u jako važnim trenucima.

Nikola Kalinić klasični je centarfor, još od Šukera nismo imali tako tipičnog a vrsnog vladara kaznenog prostora.


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

Dakako da među njima postoje razlike jer Šukera je prvenstveno odlikovao sjajan instinkt za naći se na pravom mjestu i zabiti te fantastična tehnika s ubojitom ljevicom. Kalinić je svestraniji, ali nema jedno posebno izraženo oružje, kao što je Šuker baš naglašeno zabijao ljevicom.

Vođa napada Fiorentine majstor je koji jednako dobro igra i leđima i licem okrenut golu, puca nogom i glavom, pomaže veznom redu, na svoj centarforski način razigrava suigrače.

Pršo, Eduardo i Mandžukić mogli su i znali igrati i drugu špicu, povučenije ili na krilu, Šuker i Kalinić samo su klasični napadači.

Hrvatska 2016. u njemu ima igrača koji je na tragu Šukera, usto je s 14 golova u 35 utakmica u prosjeku pogodaka po susretu odmah do Šukera i Edaurda, a često je imao malu minutažu u tim ogledima, što taj domet čini većim.

Kalinić u 29. godini postaje važniji adut nacionalne vrste negoli je ikada bio. Iako ne smijemo zaboraviti da, osim Mandžukića, u napadu imamo i Kramarića. Dovoljno da Čačićeve slatke brige ne budu uvijek baš tako slatke.

Neki predvodnici napada Vatrenih:

1. Davor Šuker 69/45 - 0,65

2. Eduardo da Silva 64/29 - 0,45

3. Nikola Kalinić 35/14 - 0,4

4. Mario Mandžukić 74/29 - 0,39

5. Dado Pršo 32/9 - 0,28

Linker
25. travanj 2024 04:54