Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
TKO UMJESTO MILANA?

NJEGOV IZOSTANAK MOGAO BI BITI OGROMAN HENDIKEP ZA VATRENE On je jedini igrač za kojeg Zlatko Dalić nema pravu zamjenu

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. studeni 2017. 09:18

Milana Badelja neće biti protiv Grčke. Još je bivši izbornik Ante Čačić naglašavao koliko je on bitan igrač za nacionalnu vrstu. Koliko je njegov izostanak hendikep za Dalićevo društvo?

- Izostanak Milana Badelja veliki je hendikep. Recimo, nije igrao protiv Finske, tada se to, recimo, itekako vidjelo. Badelj je napravio veliki iskorak u svojoj karijeri. U onom razdoblju kad je igrao u Dinamu nije mogao igrati ovu poziciju zadnjeg veznog koju igra sada. U Italiji je napravio iskorak u smislu obavezne igre i čuvanja pozicije. A najveći iskorak je napravio u smislu prepoznavanja rizika - kaže Krunoslav Jurčić.

Jako pametan igrač

Priča da u vrijeme kad je Badelj bio mlađi, kad je bio zaigran u nekim pozicijama koje nisu dopuštale rizik, znao preuzeti - veliki rizik!

- To ga je sputavalo i ograničavalo u smislu da je teško igrao poziciju klasičnog zadnjeg veznog igrača. Badelj je jako inteligentan, pametan igrač, a takvi napreduju u karijeri, bez obzira u kojim godinama se nalaze. On će i dalje napredovati. Sad mnogo bolje čuva poziciju, popravio je defenzivni duel, sad čak i sam može odigrati poziciju zadnjeg veznog igrača. Kao takav, u trenucima kad reprezentaciji treba napraviti uravnoteženost u momčadi, on je jedan od fundamentalnih igrača u posljednjim pozitivnim rezultatima Vatrenih. Modrić, Badelj i stoperi su davali stabilnost i konstantnost.

Bordeaux, Francuska, 210616. 
Utakmica 3. kola skupine D, UEFA Euro 2016, Hrvatska - Spanjolska. 
Na fotografiji: Ivan Perisic, Milan Badelj.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Veli da Badeljov izostanak za sobom vuče neke druge posljedice.

- Badeljova prisutnost u poziciji zadnjeg veznog igrača je dosta rasterećivala, tako da je Modrić u mnogo situacija mogao otići prema naprijed. Badeljova igra je Luki davala veću slobodu, isto tako i Rakitiću, da mogu napraviti korak više u smislu ofenzivne igre.

Koga staviti u sastav umjesto Badelja?

- U ovom trenutku ne vidim takvog igrača koji bi adekvatno mogao zamijeniti Badelja! Jedino da se žrtvuje Luka Modrić. Ali to treba odlučiti izbornik, vidjeti je li Luka potrebniji u zadnjoj trećini ili da se žrtvuje kao zadnji vezni. Osobno ne bih išao s Rakitićem, jer on više može dati prema naprijed. Meni na ulogu onoga što igra Badelj najviše “miriše” Pašalić. Iako su njega u zadnje vrijeme forsirali prema naprijed jer je jak u završnici iz drugog plana. Može i Bradarić ali je upitno da praktički debitira u tako bitnoj utakmici. Definitivno, tu se javlja problem. Možda je najlogičnija opcija da Luka ode na tu poziciju, on je možda najbolji na svijetu na toj poziciji, ali ga više trebamo prema naprijed. Ako bi se Dalić odlučio za Luku, onda na ofenzivnijem mjestu imamo izbora, Roga, Brozovića... - zaključuje Jurčić.

Trebat će dvojica

A evo što kaže iskusni i prekaljeni trener Ilija Lončarević.

- Da, definitivno je veliki hendikep neigranje Milana Badelja! Dugo godina pričam da nismo napravili pravog korektora vezne linije. Nije to čak ni Badelj u onom smislu u kojem ja mislim. No, on je neophodan da bi Luka i ostali imali malo više slobode i sigurnosti igranja prema naprijed. Bez Badelja u igri, Modrić je dosta “osakaćen” kad se radi o igri prema naprijed. Nedostajat će nam Badelj, baš će jako nedostajati...

Koga bi Ilija gurnuo na Badeljevu poziciju?

- Nema ni jednog igrača koji bi mogao zamijeniti Badelja! Bradarić možda može najviše, ali čak i kad je u pitanju Rijeka, mislim da je Mišić jači na toj poziciji. Pašalić i Brozović su vezni igrači za prema naprijed. Pašalićeva najveća vrlina je ulazak u šansu i realizacija, ma niti jedan od tih igrača koji su ostali nema strpljenja biti korektor. Na tu poziciju će morati vrlo vjerojatno trebati staviti dvojicu. Ja bih stavio Bradarića i jednog od dvojca Modrić - Rakitić. Bradarić je naučio igrati u paru, a recimo, Luki je ta igra “dobar dan”. Rakitić je ipak godinama u ritmu Barcelone koja igra malo drukčije. To bi moglo biti rješenje - zaključio je Lončarević.

Linker
21. travanj 2024 04:18