CROPIX
'DALA JE TRENERSKI POTENCIJAL'

NOGOMETNI OTAC TRIJU HRVATSKIH IZBORNIKA OTKRIVA: 'Za razliku od drugih dječaka, nitko nikad iz Dalićeve obitelji nije imao intervencije, zahtjeve...'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 13. listopad 2017. 22:13

Sergije Krešić, danas 71-godišnji umirovljeni trener, prije nešto više od trideset godina bio je prvi nogometni učitelj mlađahnom Zlatku Daliću, trenutačnom izborniku Hrvatske.

Krešić je po završetku igračke karijere, a igrao je za Hajduk, Beograd, Bor, još neke sjevernoameričke klubove i španjolski Burgos, dobio trenersko mjesto u omladinskoj školi Hajduka (po želji Tita Kirigina, nenadmašnog lidera splitskog kluba). Tada je formirao jednu kadetsku momčad, koja je kasnije postala juniorski prvak Jugoslavije (osvojili su 11 od 13 značajnih, uglavnom međunarodnih turnira na kojima su nastupali), i iz te momčadi potječu čak tri hrvatska izbornika - Slaven Bilić, Igor Štimac i sada Dalić. I ne samo to nego je Krešić nogometni otac petorice hrvatskih reprezentativaca, uz Štimca i Bilića, još i Miše, Jarnija i Bokšića!

Nenad Dugi / CROPIX
CROPIX

- Pratim Dalića, onako iz daleka - rekao nam je Krešić čije su se metode rada u školi nogometa naslanjale na iskustva sjajnih trenera Hajduka Luke Kaliterne, Ante Mladinića, Tomislava Ivića i Stanka Poklepovića.

Još u vrijeme kad je bio kadet pa junior Dalić je, prema Krešićevim riječima, iskazivao iznimnu samostalnost, radišnost, nastojanje da vježbe izvede do perfekcije, ali još više od toga bio je sklon momčadskom radu.

Dalić je u to vrijeme kod Krešića igrao desnog bočnog (Jarni na lijevoj strani):

- Dalića je svojim vezama na Poljud doveo Vojo Kačić, jedan od trenera omladinskog pogona, koji je poznavao, kako se to kaže, mali milijun ljudi, pa je imao dojave o talentiranim igračima s ovog našeg područja.

Mladi Dalić, prisjeća se njegov prvi trener u taboru Hajduka, bio je šutljiv, vrlo koncentriran na rad, na svakom treningu pružao je maksimum, striktno je slijedio upute trenera..

- Mi smo u to vrijeme već igrali u rasporedu 3-5-2, moja dva bočna igrača Dalić i Jarni jurišali su nezaustavljivo, ali i vrlo odgovorno. Kasnije kad sam postao pomoćnik Poklepoviću, pa vodio samostalno ‘bijele’, junior Dalić kao i Štimac nisu odmah mogli pretendirati za mjesta u prvom sastavu, poslušali su me i otišli u ondašnji Dinamo, današnju Cibaliju na kaljenje. Štimac se brzo vratio na Poljud, Dalić je igrao za prvoligaške klubove...

Dalić je došao u Hajduk desetak godina kasnije, to jest 1996., ali je veće značenje imao u Varteksu, gdje ga je u trenerske vode promovirao ondašnji predsjednik varaždinskog kluba Anđelko Herjavec, koji ga je uglavio kao pomoćnika Draženu Ladiću, izborniku reprezentacije U-21....

Krešić se susreo s Dalićem prije deset godina, kad je po drugi put preuzeo treniranje Hajduka, prigodom utakmice na Kantridi.

- Dalić je vodio Rijeku, pobijedili su nas sa 4-0. Našli smo se uoči utakmice, odmah sam tijekom razgovora shvatio da je Dala pravi trenerski potencijal. Drago mi je, radujem se zbog njegova uzleta. Znam da je izgradio vrhunsku karijeru u arapskim zemljama. On je već i kao junior pokazivao sklonost pozornog praćenja treninga. Jedan detalj mi je ostao u sjećanju iz tog doba, a to je da za razliku od drugih dječaka, čiji su roditelji obilazili klub, nitko od Dalićeve obitelji nije imao nekih zahtjeva ili intervencija.

Što se tiče pobjede Hrvatske u Kijevu, Krešić se slaže s komentarima po kojima je Dalić unio ključne novosti kako u sastavu tako i u načinu igre.

- Raspolažemo sa zaista fantastičnim igračkim kadrom i njima nije problem shvatiti zahtjeve novog izbornika. Znate i sami da je igračima, koji nose dres Reala, Barcelone, Juventusa, Intera, Liverpoola i drugih, osnovni imperativ pobjeda. I to ne jedna, dvije, nego u serijama, stalno, ponovno. Nadam se da će pod vodstvom Dalića to pokazati i u sljedećim utakmicama.

Linker
26. travanj 2024 16:19