Dan Mullan/Getty Images / Getty Images
NITKO KAO LUKA MODRIĆ

ON JE NAJBOLJI, ON JE ALFA I OMEGA HRVATSKE, ON JE KLASA ZA SEBE Da njega nije bilo, Vatreni bi se odavno oprostili od Rusije, ali kraj je sve bliže

NAJBOLJI VATRENI Nitko nije prorok u svom (državnom) okruženju. Luka Modrić odigrao je još jednu dojmljivu partiju, jednu od niza njegove konstante u dresu Vatrenih. Razlika je što sada to velika većina prepoznaje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. listopad 2017. 00:36

I što ćemo sada? Nema više teza kako igra alibi nogomet, dodaje u širinu i ziheraš je. Nije više u trendu aksiom kako ne daje golove i nema asistencija. Je li nestalo i temelja kako za reprezentaciju nije ikad igrao značajnu ulogu, pa eto, “logički” nije i neki nogometaš kakvim ga svijet doživljava?

Zanimljiva je ta priča o Luki Modriću. Hrvatska priča, jer ona inozemna, na svim adresama elitnog nogometa, djeluje kao da ne pričamo o istom Modriću. Dakle, dojmljive igre koje pokazuje ove jeseni i u reprezentaciji, a koje, ruku na srce, nisu nešto značajno bolje od onih što ih je pokazivao i u prethodnim razdobljima Vatrenih, očito su oduševile poklonike nogometa u Hrvatskoj. Je li tome razlog što su se njegovi očito visoki učinci djelovali još uvjerljivije zato što je reprezentacija djelovala neuvjerljivo?

Ili je u razdoblju kada je praktično bio na rubu završetka reprezentativne karijere, odnosno kada se nazire da neće još dugo biti predvodnik Vatrenih, mnogima postalo jasno kakvog to igrača mogu nogometno uživati pa ga bez kočnica sada hvale?

Priznat od najvećih

Nitko nije prorok u svom okruženju, drevna je mudrost kojom ćemo si uvijek objasniti razliku tuđih komplimenata s domaćim omalovažavanjima. Malo je teže shvatiti kako je to Luka Modrić, čija je karijera još od vremena Zrinjskog, gdje je igrao posljednju juniorsku godinu kao najbolji senior lige, u stalnom crescendu, bivao toliko sporan u ovom našem okruženju. Bio je vedeta Dinama, potom Tottenhama, pa je takav postao među elitom Real Madrida. Za njega su se otimali Ferguson, Mourinho, Ancelotti. Veličali su ga najveći nogometaši prošlosti, a izniman respekt odavali velikani sadašnjosti. Profesionalni igrači iz cijelog svijeta lani su ga izglasali u najboljih 11 Globusa.

Mandžukić i Modrić
Goran Mehkek / Hanza Media / CROPIXHanza Media

Ove godine će se to ponoviti, nakon što je više puta bio u naj-škvadri Lige prvaka, najbolji vezni u najjačoj konkurenciji veznjaka u Španjolskoj, ili Srebrna lopta Svjetskog klupskog kupa. Ove godine su ga treneri i UEFA-a proglasili trećim najboljim igračem sezone, pored Ronalda i Messija (i golmana Buffona).

Svi ti argumenti legitimiraju, bez mnoštva onih subjektivnih procjena i ocjena struke, medija, svekolikih aktera globalnog nogometa, kako je Luka Modrić već neko vrijeme najbolji vezni igrač na svijetu. Toliko veliki igrač da su navijači najomraženijeg rivala Real Madridu, Barcelone, upravo Modrića izglasali kao prvi izbor za pojačanje.

Sva ta priznanja Luka Modrić stekao je kroz 8-9 godina top razina igre koje pokazuje u kontinuitetu. Otkako je postao redatelj igre velikog Real Madrida, pa uslijedio s fantastičnom berbom trofeja, rekordima, neodoljivim stilom igre, ali i borbenosti, ulogom jednom od presudnih aktera Blancosa, koje i najstroži kritičari Realova vremeplova drže najboljom momčadi u senzacionalnoj povijesti kluba, sve je oko Modrića postalo top class.

Rijeka, 061017.
Rujevica.
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. izmedju reprezentacija Hrvatske i Finske.
Na fotografiji: Davor Suker i Luka Modric.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

U ovim kvalifikacijama za SP 2018 odigrao je 8 utakmica. Preskočio je Kosovo (6:0), Finsku (1:0) jer mu je operirano koljeno. U svim nastupima bio je među najzapaženijima, u većini najbolji. I prije nego se na njega sručio gnjev dijela javnosti zbog “svjedočenja”, a i pogotovo nakon toga, Modrić je bio alfa i omega Vatrenih. I sasvim sigurno, da ga nije bilo, Hrvatska bi danas bila “bivša” glede Rusije 2018.

Klasa za sebe

Hoće li jedan od najvažnijih igrača u 27 godina povijesti Vatrenih doživjeti da predvodi Hrvatsku (još) na trećem svjetskom prvenstvu, umnogome će ovisiti upravo o njemu. Ne samo zbog toga što će na terenu učiniti, nego i za onu ulogu koju su mu površno uvijek “ukidali”, predvodničku. Danas je Modrić i lider, i najbolji igrač, i onaj oko kojeg se uvijek podijeljena javnost napokon unisono slaže da je klasa za sebe. I kao takav, zajedno sa suigračima, zaslužio je da svoju fantastičnu karijeru, u reprezentativnom kontekstu zaključi na smotri najvećih, na ruskom Mundijalu...

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 19:  Luka Modric (R) of Croatia celebrates with team mate Mateo Kovacic after the FIFA 2014 World Cup Qualifier play-off second leg match between Croatia and Iceland at Maksimir Stadium on November 19, 2013 in Zagreb, Croatia.  (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
Alex Grimm/Getty Images

Kraj se primiče

Jedino je šteta da je Modrić u 33. godini. Iako igra po onoj izreci o vinu, činjenica je da postupno klizi prema vremenu kada više neće moći podjednako odgovoriti visokim zahtjevima Reala i nekad još višim u reprezentaciji.

Njegov je plan bio da s Vatrenima napravi nešto veliko, dobije li šansu u Rusiji, bit će to posljednja. Kako god bilo, jer ne može jedan igrač sam odrediti sudbinu momčadi, njegova će Vatrena era biti sjajna. Zbog svega toga treba u njegovu reprezentativnom nogometu uživati još te dvije ili desetak utakmica do srpnja iduće godine, ukoliko ostane dosljedan davnoj ideji da se 2018. godine oprosti od dresa Vatrenih.

Linker
14. travanj 2024 04:18