Damir Krajač / CROPIX
ALEN KAO ALIEN

'ON JE SVJETSKI IGRAČ ALI SKUPA S NJIM DOLAZI I VELIKI BELAJ' Izbornik Alenu Haliloviću treba reći zašto ga ne 'vidi'

TRAKAVICA HALILOVIĆ O Čačićevu ponovnom nepozivanju igrača Las Palmasa govore Ilija Lončarević i Ivan Pudar
Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 17. svibanj 2017. 20:11

Bio je 21. rujna 2012. godine, a na treningu Dinama osvanuo je jedan 16-godišnji plavokosi dečko o kojem su se tog tjedna raspisali europski portali tvrdeći kako njegov razvoj prate Real Madrid, oba Manchestera, Barcelona… Situacija oko mladog “wunderkinda” nije bila previše bajna, pregovori s gazdom kluba bili su naporni, no nakon što je potpisao ugovor, tadašnji trener prve momčadi Ante Čačić pozvao ga je na trening, odlučio mu je dati priliku...

Postoje neke granice

- Sigurno se radi o velikom talentu, biseru iz naše nogometne škole kojeg smo već odavno prepoznali i odlučili sada priključiti prvoj momčadi. Cilj je kroz rad i treninge s prvom momčadi dovesti ga na najviši nivo, a što se tiče nastupa igrat će za juniore, no nećemo još dugo čekati na njegov debi za seniorsku ekipu - rekao je tada Čačić.


Roque Mesa GOAL HD - Las Palmas 4-2 Osasuna 05... by 87taras

I nije dugo čekao, samo osam dana kasnije debitirao je u najvećem hrvatskom derbiju, dakle, dobio je protiv Hajduka desetak minuta...

Kasniji tijek Halilovićeve karijere dobro nam je poznat, a tema ovog teksta je ponovno nepozivanje u reprezentaciju. Nastavak je to trakavice između Halilovića i Ante Čačića, koji je prošlog ljeta Halilovićevo izostavljanje s popisa za Francusku obrazložio tako da mu je kazao da se koncentrira na klupske obveze. Igrač Las Palmasa očigledno nije dovoljno dobar za Čačića što nam je dakako nerazumno, posebno kad uzmemo u obzir da je riječ o improviziranoj reprezentaciji Hrvatske...

- Što stoji iza svega ovoga da ga se ne pozove na utakmicu na koju Hrvatska ide u potpuno izmiješanom sastavu, ne znam. Osobno smatram da bi morao imati mjesta u ovoj momčadi i ne vidim razlog zašto nije pozvan, međutim, izbornik ima svoju viziju i nije na meni da to komentiram - kazao je Ilija Lončarević pa nastavio:

- Sigurno da ova odluka vuče neka pitanja, ali time biste se trebali baviti vi novinari. Ponavljam, mislim da bi Halilović trebao biti u avionu za Los Angeles. Isto tako možda ta reprezentacija služi za nešto drugo, recimo za promociju igrača iz HNL, to je onda druga stvar, nisam ja ni protiv toga, ali ipak postoje neke granice. Uglavnom, to je nepopularno komentirati, izbornik odgovora za svoje postupke - zaključio je Lončarević.

Svojevrsna trakavica

Svoje viđenje ove situacije dao je i Ivan Pudar...

- To prelazi u svojevrsnu trakavicu, krenulo je od samih početaka, najave su bile velike, govorilo se da će postati svjetski igrač, a možemo kazati da je i narodu tada bila puna kapa spominjanja Halilovića. Sigurno da Čačić želi isprobati neke nove igrače i tu ne vidi Halilovića čiji pristup nije dobar, osobno sam takvog dojma - istaknuo je Pudar te dodao:

- Njegova kvaliteta je neupitna, no volio bih da se više podredi momčadi. Ovo će vam najbolje oslikati ovu situaciju. Dakle, kad je Baka Slišković dolazio u Hajduk, čelnicima kluba su kazali: “Dolazi vam svjetski igrač, ali skupa s njim vam dolazi i belaj.”

Ako ćemo realno, nitko od ove situacije nema koristi, kako je onda riješiti?

- Smatram da nema ništa iza kulisa, trebalo se i trebat će s dečkom sjesti i ozbiljno popričati. Kažem, Halilović je veliki talent, no netko mora ozbiljno razgovarati s njim i objasniti mu kako stoje stvari. Isto tako, kako bi pokojni Biće Mladinić rekao: “Ja mu mogu pomoći tehnički i taktički, ali njegovu glavu ne mogu nikako promijeniti.” Tako i Halilović, one određene probleme mora riješiti sam sa sobom - završio je Pudar.

Linker
25. travanj 2024 02:02