Ilustracija
 Ilustracija / Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
DEBELO U CRVENOM

OPET KRUŽE PRIČE O NEREDIMA HULIGANA U HNS-u uoči Finske strahuju od kazne i novih provokacija: 'Ima glasina, ali bit će rigorozna kontrola'

Uoči kvalifikacijske utakmice Vatrenih protiv Finske u Tampereu (večeras u 18h) Damir Vrbanović je progovorio o navijačkom incidentu u Skadru, kao i potencijalnim opasnostima da se nešto slično ponovi večeras.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2016. 10:00

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović u Tampereu je s ekipom od petka.

- Osjeća se u kostima da je zima pred vratima - komentirao je vremenske prilike u Skandinaviji, pa rekao:

- Vlada veliko zadovoljstvo i olakšanje da je momčad “kliknula”. Atmosfera između igrača je izvrsna, okružje oko reprezentacije je odlično, vratio se fenomenalan duh iz Francuske, koji ste i vi novinari tamo opjevali. Tada se vidjelo to kolektivno ozračje i dobra igra, iako nam je svima jako žao što je završilo kako je završilo. Iznimno smo ponosni što uvijek možemo od naših igrača očekivati veliki rezultat.

Kaže Vrbanović da neće biti opuštanja nakon šestice.

- Imamo izrazito pošten odnos prema protivniku, nema euforije, niti velikih izjava, sad ćemo ovo ili ono. Radi se o potpuno drugačijoj utakmici i protivniku od Kosova. I različiti su vremenski uvjeti, u doba utakmice temperatura će vjerojatno biti 2-3 Celzijeva stupnja. Protivnik će tražiti iskupljenje, dečki vrlo trezveno i ozbiljno prilaze poslu, svjesni su da treba zaboraviti što je bilo u Albaniji. Gdje se zbila i nogometna i nenogometna priča, u izvanrednoj atmosferi. Moram se još jednom zahvaliti domaćinu na nevjerojatnom prijmu.

Debelo u crvenom

No, izljevi mržnje i šovinizma na stadionu zacijelo neće proći bez reakcija FIFA-e.

- Naravno da smo u sjeni svega prekrasnog, i ozračja i pobjede, opet svi razočarani doista nevjerojatnim istupom dijela naših navijača, koji su ne samo pokvarili dojam nego i uzornu predstavu. Bez obzira kako tko gleda na oko što je uzvikivano, to je sa svih aspekata kažnjivo po Disciplinskom pravilniku FIFA-e i UEFA-e. Delegat će to sve evidentirati i prijaviti, sigurno će nam “odrezati” određenu sankciju.

Skadar, Albanija, 061016.
Stadion Loro Borici. 
Kvalifikacijska utakmica skupine I, 2. kola za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018, Kosovo - Hrvatska. 
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Nadam se da ćemo se zadržati samo na novčanoj. Već smo debelo u crvenom. Naša prezentacija je teško kažnjena zbog svojih navijača jer igrati pred praznim stadionom najteža je kazna koja postoji. Pustimo sad gluposti da su to obračuni sa Savezom. Igrači jako emotivno proživljavaju ovakve utakmice jer nije im lako. Iako je kazna igranja pred praznim tribinama izrazito nenogometna, jer istovremeno su sankcionirani i gosti, i to ne ide u prilog nikome. Ti huligani koji to rade neće postići ništa. Kažnjena je samo reprezentacija. Istina, Savez mora platiti nešto novčano ili izgubi šansu za neku zaradu, ali to ćemo to preživjeti. To je kukavički čin prema vlastitoj reprezentaciji, jednoj od najcjenjenijih u svijetu.

Policija je u Skadru odradila dobar posao, najavljenih nereda koji bi mogli dovesti do prekida utakmice nije bilo.

Rigorozna kontrola

- Radi se intenzivno na komunikaciji sa šefom sigurnosti ovdje u Finskoj, Juhom. Prije dva tjedna obavili smo kontakte, velika je operativna aktivnost bila. Pružili smo golem broj podataka, znajući ovdje i drugu stranu priče, a to je da će doći značajan broj ljudi iz dijaspore. Domaćin ima obvezu da identificira naše navijače i smjesti ih na odgovarajući sektor na stadionu. Bit će vrlo rigorozna kontrola, policija je spremna za svaku moguću provokaciju. Ima glasina, ali vjerujem da ničega neće biti.

Linker
19. travanj 2024 00:11