FOTO: Ronald Goršić Cropix
POUKA NAKON VAŽNE POBJEDE

PET SLIČICA NAKON UKRAJINE, ŠTO SMO NAUČILI IZ POBJEDE PRED RASPJEVANIM MAKSIMIROM? Kalinićev 'bum' izaziva domino efekt u momčadi...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. ožujak 2017. 14:27

Kako je Nikola Kalinić izašao iz frižidera Ante Čačića i promijenio fizionomiju nacionalne momčadi, zašto Vidu i Mitrovića danas lako možete zamijeniti za Juventusove braniče i treba li izbornik ekonomičnije raspolagati emocijama i suzama u nastavku kvalifikacijske kampanje... Donosimo pet sličica koje su obilježile utakmicu Hrvatske i Ukrajine.

1. Kalinićev golgeterski bum uz domino efekt u momčadi

Cagliari 1-0, Crotone 1-0, Ukrajina 1-0. Ima li istine u onoj priči da su 1-0 pobjede uz njihov pogodak najkaloričnija duševna hrana svih ozbiljnih napadača, onda je Nikola Kalinić upravo smazao XXL obiteljsku porciju. U posljednjih desetak dana 29-godišnjak je, naime, golovima riješio čak tri utakmice. Kalinića nema previše u igri, infiltrira se u suparničku obranu i pritaji, pa onda u pravom trenutku kao egzekutor u nekoj filmskoj sceni iskoči iz mase i kirurški hladnokrvno sredi žrtvu. 1-0, tri boda, žurim dalje.

Kalinićeva forma u kontinuiranom usponu, sada i 21. gol sezone, natjerali su izbornika da odustane od rezona o čvrstoj hijerarhiji momčadi. Andrijaševićevi golovi u HNL-u ili Pašalićev status u Milanu možda nisu dovoljan razlog za preslagivanja, ali Kalinićev učinak više nije imalo smisla ignorirati. Što će njegov ulazak u jedanaestoricu značiti u budućnosti? Ne morate biti vidoviti da zaključite kako će ubuduće, nakon Perišićeva povratka u kadar, Marko Pjaca i Marcelo Brozović malo teže dolaziti do minutaže.

2. Vida i Mitrović kao Chiellini i Bonucci

Jedan inkasirani pogodak u pet kvalifikacijskih utakmica: neupućen netko lako bi se zabunio i obranu “vatrenih” zamijenio za, recimo, granitni bedem “azzurra” Buffon - Barzagli - Chiellini - Bonucci. Priča postaje intrigantnija kada joj dodate kontekst. Ćorluka, senator i jedan od lidera momčadi, izletio je iz igre već u dvoboju s Kosovom, zatim propustio Finsku, a sada i Ukrajinu, iz rostera je silom prilika izbrisan i Vrsaljko, a Lovren uopće nije u kadru. Pivarić je, pak, od početka unutra, ali osporavan (često i prekomjerno granatiran). Kako onda protumačiti besprijekoran učinak? Tako što su Domagoj Vida i Matej Mitrović kliknuli kao partneri. Prvi je, reklo bi se, borac bez mane. Srčan, požrtvovan, u petak promoviran u v.d. ministra obrane, dok se Mitrović inteligentno postavlja i dobro čita igru.


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

3. Kramarić i Rog zaslužuju više minuta

Dobro utvrđena strategija i ne baš blistavo vođena utakmica, tako nam jutro poslije utakmice djeluje nastup Ante Čačića. Ako ne računamo neke Jarmolenkove minijature iza Pivarićevih leđa, Hrvatska je uglavnom držala uzde utakmice u rukama i mogla je na odmor otići s opipljivijim vodstvom (Mandžukićeva vratnica, Rakitićeva prilika) što je dokaz da su koordinate utakmice bile unaprijed precizno nacrtane. Negdje oko 60. minute slika se počela naočigled mijenjati i Ukrajinci su u potrazi za izjednačenjem postajali sve nasrtljiviji. Ševčenko je u tim trenucima mijenjao krvnu sliku momčadi, prvo uvođenjem Seleznjova, ubrzo zatim i Sidorčuka. Desna strana obrane “vatrenih” počela je pucati pod pritiskom, cijela je momčad tražila predah i reakciju s klupe, ali nije ju dočekala do 78. minute kada je Kovačić zamijenio Rakitića. Otpatke od minutaže na kraju su dobili Andrej Kramarić i Marko Rog, premda je riječ o više puta dokazanim vrijednostima koje mogu oplemeniti igru i zaslužuju na terenu provoditi barem 20-30 minuta po utakmici.

4. Čačić na rubu suza, drugi put. Je li izbornik labilan?

Na ‘presicu’ je stigao raspoložen i metaforički razigran (“izvrsna prva vožnja, ali ne smijemo promašiti vrata u drugoj utrci”), no prethodno je Čačić pred kamerama zapeo na rubu suza. Tronut festivalskim dekorom, harmonijom navijača i momčadi, izbornik je otpustio kočnice i podsjetio nas na izdanje s kraja Eura kada je završno predavanje održao u povišenom emotivnom stanju. Čačić već dugo inzistira na tome da reprezentacija nije mjesto podjela u nogometnom narodu i da je takav njezin prikaz u javnosti podvala raznih spin-doktora. Predstavu u petak dočekao je kao satisfakciju pa se usput raznježio preko granice ukusa. Ne bi bilo zgodno da se nastavi jer bi javnost mogla doći u napast: je li nam izbornik samo emotivan ili ozbiljno labilan? Možda da se ipak skulira i suze sačuva za kraj trijumfalnog putovanja. Po mogućnosti na ljeto 2018. godine.

5. Ukrajina ostaje najopasniji suparnik u skupini

Ševčenko je na fin način poručio da je Hrvatska imala špijune u njegovoj svlačionici. “Hrvati su očito jako dobro znali kako ćemo igrati”, rekao je veliki igrač koji tek treba zakoračiti u svijet tajni ozbiljnih trenera. Jedna od tih tajni možda je zaista i sofisticirana špijunaža, a možda je riječ samo o maloj “Ševinoj” paranoji. Kako će se stvar razvijati za Ukrajince? Dojam je da su dobra reprezentacija kojoj u perspektivi nedostaje jedan klasni napadač za dobar iskorak. Danas joj, pak, nedostaje pet bodova koliko kaska za Hrvatskom. Unatoč tom hendikepu najozbiljniji su aspirant za drugo mjesto, Ukrajina djeluje homogenije i ozbiljnije od Turske i Islanda.

Linker
19. travanj 2024 02:24