Screenshot
IZNAD SVEGA - HRVATSKA

POZADINA 'SLUČAJA LADIĆ' - ZLATKO DALIĆ PROGOVORIO ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Ne želim dramu! Sad mi trebaju Mandžukić, Brozović... To meni treba!'

VATRENI STOŽER Izvršni odbor HNS-a amenovao stručni stožer Zlatka Dalića s dva pomoćnika, ne s najavljena tri jer v.d. izbornika nije ni predložio svog dugogodišnjeg suradnika.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2017. 18:32

Zlatko Dalić na Grčku ide s Ivicom Olićem i Marjanom Mrmićem. Rado bismo nakon Pireja napisali: “Tri tenora zapjevala: ‘Kako su zamamne u Rusiji večeri’”, no iako nam je izbornik jučer u stilu jedne druge popularne pjesme domaćina Mundiala kazao: “Sve će biti dobro”, vijest s Izvršnog odbora HNS-a u petak iskreno nas je zabrinula. U njoj nema ništa dobrog ni za imidž nacionalne nogometne organizacije ni za izbornika.

Dalić je javno rekao, pa i na press-konferenciji u ponedjeljak, da ima tri želje za stožer: Ivica Olić, Darijo Srna i Dražen Ladić. Olića je odmah dobio, Srna je spriječen iz poznatih razloga, a za Ladića je napomenuo da ga treba potvrditi Izvršni odbor. Dodajući: “Ako se to ne dogodi, za Grčku ćemo biti samo nas trojica.”

Ladićev krimen

Na kraju, u HNS-u objavljuju: “Ladić nije bio ni predložen”, a Dalić ističe: “Nisam htio inzistirati.”

Zašto su svi kandidati za članove stožera i prijašnjih godina i sada glatko prolazili, a Ladić nije? Zbog čega bi baš za njega trebalo inzistirati, praktički, postaviti ultimatum? Kakav to krimen ima legendarni vatreni vratar, jedan od najzaslužnijih za broncu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine? Član stručnog stožera u doba izbornika Otta Barića, izbornik mladih uzrasta tada je mogao, a sad je oko njega stvoren cijeli misterij.

- Njegov sudski spor s Dinamom privatna je stvar - rekao nam je nekidan Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a.

To je jedino za što znamo da ga opterećuje: nedavno blokiranje Dinama. I nitko nije ponudio nikakvo drugo objašnjenje. No sam je Vrbanović rekao da Dinamo nije HNS. Ili mi ne razumijemo i nije nam jasno da je, zapravo, moćniji od HNS-a? Tko bi u to povjerovao? Ili tkogod možda ipak bi?

Dalić je doveden u vrlo neugodnu poziciju. Jučer nam je nakon svega prokomentirao:

- Već sam nekoliko puta rekao svoj stav i razmišljanja o pomoćniku i tome koga želim u stožer. Taj stav nisam promijenio. Ali u ovom trenutku to meni nije najbitnija stvar, jedino što hoću jest mir. Ništa drugo. Ne želim raditi nikakvu dramu ni oko stožera ni oko bilo čega drugog, želim jedino koncentraciju na utakmice koje dolaze i neću to ponavljati.

Stav ne mijenja

To su rečenice koje ne odaju čovjeka zadovoljnog onime što se dogodilo. Odlučio je smiriti tenzije, ne želi on dolijevati ulje na vatru, ionako u hrvatskom nogometu stalno negdje gori. A SP je prevažan zadatak i cilj. Iako će mnogi reći da se baš sad mogao postaviti beskompromisno. Je li što uopće predložio Izvršnom odboru?

- Neću to komentirati, neću ni na čemu inzistirati, ovog trenutka meni treba da je Mandžukić zdrav, da se Brozović oporavlja. To meni treba, a ne rasprave o tome tko je što rekao. Ponavljam, neću ni na čemu inzistirati.

Svjesni ste da će se nužno postaviti pitanje je li vam tko, bio to HNS, Dinamo ili tko treći, stavio veto na Ladića?

- Sve sam rekao. Ne forsiram ništa, ali kazao sam koja je moja želja i svoj stav ne mijenjam. Bili smo u Ukrajini samo ja i Mrmić, prema tome - sve je jasno. Ma gledajte, mi sada radimo dramu gdje ne treba. Treba mi mir. O stožeru više neću govoriti, samo o Grčkoj i Svjetskom prvenstvu.

Kako je izbornik tijekom tjedna boravio u Italiji, pitali smo ga i za zaključke.

- Gledao sam Inter - Sampdoria, vidio sjajnog Perišića, možda najboljeg igrača utakmice, pokraj Icardija, koji je dao dva gola. Igra u izvrsnoj formi, po lijevoj strani cijeli susret. Razgovarao sam s Brozovićem, koji je baš taj dan prošao test i bit će spreman za susret s Veronom u ponedjeljak, sa Strinićem sam također porazgovarao, nije bio u kadru ekipe, ima lagani zamor, trener je odlučio da ga ne stavi, možda je to i dobro, da ne igra utakmicu svaka tri dana, da se odmori. Raspoložen je, veseli se pozivu u reprezentaciju. I bio sam u Torinu, razgovarao s Mandžukićem i liječnikom Juventusa, koji je rekao da Pjacu ne bismo trebali forsirati jer još uvijek nije spreman, dok je Mandžukić spreman, borben i jedva čeka.

Hoće li Brozović doći na okupljanja? Zasad je na pretpozivu.

- Pričekat ću ta dva kola, bude li igrao, doći će i biti s nama u konkurenciji. U protivnom nema smisla.

Na kraju je kazao:

- I ovaj ćemo vikend obići neke igrače, baviti se s Grčkom, to će biti naša preokupacija, a ne tko, gdje, što... To je nebitno za mene. Bitno je da odemo u Rusiju, a potom ću slagati cijeli stožer kako treba. I napravit ću stožer kakav želim. Budite pozitivni!

U čijem interesu?

SP je, bez dvojbe, jedini bitan, to potpisujemo. Ali mnogo malih stvari koje se odrade dobro ili loše utječu na konačnu sliku. Kako se oteti dojmu da ovo s Ladićem nije priča u interesu hrvatskog nogometa? Ne zato što je riječ o renomiranom svjetskom stručnjaku bez kojeg se ne može, već stoga što sada, kada treba izboriti Rusiju, svi trebaju biti pozitivni. Što god da je Dalić zatražio, odgovor je morao biti - može!

Linker
12. svibanj 2024 12:19