CROPIX
TU PROLAZA NEMA

POZNATO IME VRAĆA SE U HRVATSKU REPREZENTACIJU Novo lice obrane Vatrenih: Ante Čačić složio osvježeni 'bedem za Island'

VATRENA OBRANA Poznata je posljednja linija za dvoboj s Islanđanima u Reykjaviku - Jedvaj, Lovren, Vida i Pivarić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. lipanj 2017. 14:26

Dejan Lovren vraća se u hrvatsku obranu. Izbornik Ante Čačić nam je kazao:

- Dejan je neko vrijeme izostao iz reprezentacije, o tome je bilo dosta govora, na kraju je sam objasnio o čemu se radilo. Njegove prezentacije u Liverpoolu i Premier ligi razlog su zašto je jasno da je to igrač na kojeg možemo računati.

No, Lovren, koji bi trebao startati u početnoj postavi u Reykjaviku u utakmici za bodove igrat će prvi put nakon 9. rujna 2014. i pobjede u Zagrebu nad Maltom 2:0, pod Nikom Kovačem. Kad je na terenu proveo svih 90 minuta.

Pauza od 33 mjeseca

Protekla su čak 33 mjeseca, ovo kao da je Lovren novi rođendan u nacionalnoj vrsti. Budući da je Ćorluka ozlijeđen, kao igrač Liverpoola, te uz Vidu i Pivarića (svi 1989. godište) najstariji, na njemu je da preuzme odgovornost vođenja hrvatske defenzive. Ne samo ovaj put nego do kraja natjecanja u kvalifikacijskoj skupini. Takvu ulogu je uvijek želio.

Morat će se iskazati jer iako je gotovo na svakoj utakmici bila druga obrana, uvijek je djelovala dobro i pouzdano. Odlično se dosad Hrvatska predstavila u kvalifikacijama, no Island će u Reykjaviku biti najteži ispit. Prvi od glavnih rivala na gostovanju, s njima, Turskom i Ukrajinom igralo se u Maksimiru.

U pet izlučnih utakmica Vatreni su primili samo jedan gol, Danijel Subašić još nije svladan u četiri ogleda, a taj pogodak nije krivnja zadnjeg reda jer slobodnjak Turčina Calhanoglua odbio se od živog zida, promijenio pravac i prevario Lovru Kalinića. Tada su obranu činili Vrsaljko, Ćorluka, Vida i Strinić. Potom je palo Kosovo, krenuli su Vrsaljko, Ćorluka, Vida i Pivarić, a Mitrović ušao na poluvremenu umjesto ozlijeđenog Ćorluke.

Nekoliko dana kasnije u Tampereu Finsku su 1:0 svladali u zadnjem redu Vrsaljko, Mitrović, Vida i Pivarić. U studenom su s Islandom igrali Vrsaljko, Ćorluka, Vida i Pivarić, što je bila repriza prvog poluvremena iz Skadra, završilo je 2:0.

Da bi protiv Ukrajine na terenu bili Jedvaj, Mitrović, Vida i Pivarić. Doda li se pobjeda u prijateljskom srazu sa Sjevernom Irskom 3:0 u Belfastu, ispada da hrvatska defenziva ne pada, osim u Estoniji gdje je Čačić postavio drugačiji raspored s trojicom u zadnjem redu, što, uz druge slabe točke u kompoziciji momčadi, nije štimalo. Dakako, Kinu i Los Angeles ne brojimo, to je bila neka druga Hrvatska.

Jedini koji je stalno tu je Domagoj Vida, premda i Pivarić ima redovito povjerenje izbornika, otkako se vratio nakon ozljede. Jer i u prvom kolu s Turskom bio je na bolovanju, ne samo za vrijeme francuskog Eura.

DOMAGOJ VIDA I TIN JEDVAJ Paralelni intervju dva startna braniča: Potrudit ćemo se da gol ne primimo ni u Reykjaviku

1. Čemu možemo zahvaliti što je reprezentacija u pet kvalifikacijskih utakmica primila samo jedan gol?

VIDA: Prije svega ekipi, svi igramo kompaktno, svi za jednoga, jedan za sve. Nisu obrana samo dvojica stopera ili zadnja linija, mi pomažemo kao prijatelj prijatelju, i to govore rezultati. No, ne želim da se puno priča o tome da je samo jedan gol, ne želim baciti urok. Potrudit ćemo se da tako ostane, ali nemojmo se previše hvaliti.

JEDVAJ: Dobroj igri cijele ekipe, obrana počinje od napada, napad od obrane, svi igramo super i zaslužni smo za takve rezultate. Sto puta smo rekli da smo svi u obrani na 150 posto motiva, nema veze tko igra, dobro igre. To se vidi na rezultatima.

2. Ulazi Dejan Lovren, kako će se to odraziti, je li on pojačanje?

VIDA: Ne mora se puno trošiti riječi o njemu, igrama je pokazao da je odličan, ali i svi ovdje su to demonstrirali, pa ekipa koja je išla u Ameriku pobijedila je Meksiko. Imamo širu lepezu kvalitete.

JEDVAJ: Super je što sada imamo i Lovrena, on je jedan od najboljih obrambenih igrača u engleskoj Premier ligi. Nije potrebno puno pričati o njegovoj kvaliteti, davno je igrao za reprezentaciju važnu utakmicu, ali to mu samo može biti dodatan motiv. Zašto nam on ne bi bio pojačanje, sad kad nema Ćorluke, Iskusan je, ima puno utakmica u nogama.

3. Često se ističe da je slaba točka lijevi branič. Osjećate li vi iz obrane u igri da imate problem lijevog braniča?

VIDA: Ne možemo govoriti da je lijevi bek slaba strana. I da jest slaba, a nije, tu smo mi ostali da zatvorimo. Nije se pokazalo da je to loše, igramo dobro, konto od jednog primljenog gola sve govori. No, cijela ekipa mora funkcionirati.

JEDVAJ: Eto, primili smo jedan gol, dakle nismo osjetili, to su samo napisi. Rezultati sve govore.

4. Koja je najveća prijetnja od Islanđana, je li to skok igra?

VIDA: Jaki su, fizički, odlični su u prekidima, da, to je njihova snaga. Kompaktni su, no nemaju tako kvalitetne pojedince kao mi. Moramo biti čvrsti, pravi i sigurno ćemo im ga zabiti. Iako su oni ovog časa kvalitetniji i opasni od Ukrajine. S ovom utakmicom možemo riješiti dosta stvari, puno smo toga napravili, ali od stare slave se ne živi.

JEDVAJ: Je, ali svi se mi iza možemo nositi s njima, dobro igramo glavom. Nisu zabili u prvoj utakmici, potrudit ćemo se da gol ne primimo ni u Reykjaviku. Ako budemo kao ekipa funkcionirali na razini, neće biti problema da dobijemo.

Linker
25. travanj 2024 22:43