Grčka
 REUTERS/Alkis Konstantinidis / REUTERS
VIŠE NEGO NEUGODAN SUPARNIK

PREDSTAVLJAMO HRVATSKOG PROTIVNIKA U DODATNIM KVALIFIKACIJAMA Vatreni, oprezno! Oni su kreirali možda i najveću senzaciju u povijesti nogometa!

Hrvatska će u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji igrati protiv reprezentacije Grčke, odlučeno je danas ždrijebom u Zürichu. Što su Grci dali nogometu? Europskog prvaka prije 13 godina.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. listopad 2017. 16:18

To je prva asocijacija na Grčku, a druga je da su oživjeli “catenaccio”. Bunker sustav u kojem se ne traži posjed, nego veliki “autobus” što bliže svom vrataru i, dakako, brze napadače koji nakon oduzete lopte mogu istrčati 60-ak metara. Uz Grčku se mogu vezati razni atributi s kojim bi se opisao nogomet kojeg igraju izabranici Nijemca Michaela Skibbea, ali u svim tim epitetima nikada neće pronaći “lijep, atraktivan”.

Opisat ćemo, naprimjer, kako su Grci u kvalifikacijama došli do boda u Bruxellesu. S najjačom reprezentacijom skupine H igrali su 1:1 u gostima s tim da su utakmicu završili s posjedom 31:69, dva igrača s crvenim kartonom i omjerom udaraca prema vratima od 2:17! Cilj ne bra sredstva, odavno su shvatili pragmatični Grci koji nikada nisu previše marili za umjetnički dojam. Protiv BiH na domaćem su travnjaku imali posjed 46:54, udarci prema vratima zaključeni su u omjeru 8:11, ali sve negativne brojke pretvaraju se u plus onog trenutka kada se vidi konačnih 1:1. Zato je Grčka reprezentacija jedan od neugodnijih protivnika. Jaka obrana kojoj rijetko zatreba lopta u posjedu i očito dobra realizacija kada se često provlače sa svojim “bunkeraškim nogometom”.

Je li na Grčku neizbrisiv trag ostavio Otto Rehhagel s kojim su 2004. osvojili Euro u Portugalu? Ili je možda herr Otto samo pronašao idealnu formulu kako izvući maksimum iz prosječne reprezentacije? Ima istine u oba pozitivna odgovora, jer Grcima je očito “catenaccio” prirodni okvir. Najbolje se snalaze u nogometu obrambenog garda, jer svjesni su da nemaju ekstra klasu. Nije stoga slučajno da su za SP u Brazilu izabrali Fernanda Santosa za svog izbornika. Trener koji je dvije godine kasnije odveo Portugal do naslova europskog prvaka u Francuskoj, s Grcima je u Brazilu napravio najbolji rezultat. Nikada prije Grci nisu prošli skupinu na Svjetskom prvenstvu.

Što se može izvući iz navedenog? Rehhagel i Santos, dva trenera kojima je obrana i otac i majka svake taktike, napravili su najveće uspjehe grčkog nogometa na razini reprezentacije. Nije slučajno. Gdje je Skibbe u tom radnom okviru? Prema svemu što je do sada pokazao s Grcima, nije daleko. Na sličnom je tragu, jer izuzevši dva susreta s Gibraltarom, upisala je Grčka skromnih 9:5 u preostalih osam utakmica. Tko postigne gol, taj je pobjednik kada se s Grcima igra. Šalu na stranu, ali vrlo su blizu takvih ishoda.

Uostalom na SP-u su ispali nakon izvođenja jedanaesteraca, jer u regularnom je dijelu s Kostarikom završilo 0:0. Skibbe se drži sustava s jednom špicom, a često je Fortounis iza leđa Mitroglua. Iz 4-2-3-1 može sustav prijeći u 4-5-1 ili 4-4-1-1. Sve su to varijacije na temu, jer Grci će rado kazati “svi moraju igrati obranu”.

U što se Grci uzdaju u play-offu? Protivniku će rado prepustiti posjed lopte, a Grci se nadaju da će dovoljno dugo izdržati bez primljenog pogotka, da će napraviti nekoliko akcija za opasne kontre i uza sve to imati raspoloženog Karnezisa. Ako zatreba i u raspucavanju jedanaesteraca. Grke će osim Karnezisa predvoditi “kičma momčadi” počevši od Manolasa, stopera Rome do Mitroglua “teške devetke” iz Marseillea. U sredini će im pomagati Tziolis, 32-godišnjak koji je u smiraju karijere iz škotskog Heartsa prešao u saudijski Al Feihu. Nema u Grka velikih imena poput Modrića, Rakitića, Mandžukića, Subašića... Kada čovjek na vagu stavi grčke i hrvatske nadute u startnoj postavi, razlika je golema.

Ali, na terenu je ipak uvijek 11 na 11. Treba li se pritom sjetiti 2011. kada nas je Grčka pobjedom 2:0 u Ateni poslala u dodatne kvalifikacije. Povukli su Teofilosa Gekasa iz mirovine i slavili za odlazak na Euro 2012. I taj je rezultat potpisao Fernando Santos, dokazani majstor za slične pobjede protiv Hrvata. Od Atene do Lensa. Ali vratimo se Grcima, reprezentaciji za koju prognoze ne vrijede. Mogu izgubiti od Farskih Otoka, a mogu otići do vrha Europe. Nisu Grci dobar izbor, mada su kvalitetom objektivno inferiorni Hrvatskoj.

Linker
23. travanj 2024 14:40