Ivica Olić
 Tea Cimas / Cropix / CROPIX
NEPODERIVA LEGENDA ZA SPORTSKE

PROSLAVLJENI HRVATSKI REPREZENTATIVAC UVJEREN U MARKA PJACU 'Morat će se boriti iz dana u dan, a vratit će se bolji nego što je bio'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. travanj 2017. 15:57

Ivica Olić i dalje igra, upravo je ovog petka imao gostovanje s minhenskim Zehcigerima u Düsseldorfu kod Fortune u drugoj njemačkoj ligi. Startao je, premda na leđima već nosi 37 godina bez problema je odigrao 79 minuta i pridonio minimalnoj pobjedi 1860 Münchena, vrlo važnoj u borbi za ostanak koju vodi taj poznati klub...

Kao jedna od legendi hrvatske reprezentacije dan iz noćne more imao je na Poljudu 17. kolovoza 2005. u prijateljskom srazu s Brazilom. Odmah početkom drugog poluvremena otišli su mu križni ligamenti. Gledao je prijenos utakmice iz Tallinna... Njega se pamti kao igrača koji se vratio bolji nego što je bio prije.

- Imao sam priliku vidjeti snimku kako je Pjaci noga propala i tu bolnu grimasu koju je napravio... Odmah me to podsjetilo na najgore. Volio bih da nisam bio u pravu. To je, nažalost, ozljeda koja je sve više prisutna na nogometnim terenima s obzirom na to da igrači imaju jako puno utakmica. Kod Marka je bilo, prije svega, iz ozljede u ozljedu, on se vratio nakon jedne lanjske, i ta njegova želja da se što bolje prezentira i da čim više utakmica odigra rezultirala je time da mišići nisu bili spremni i koljeno nije uspjelo izdržati. Negdje je moralo puknuti, dogodilo se na najgorem mjestu. Pozitivno je što je to danas rutinska operacija koja se radi u svakoj zemlji, a Juventus je izabrao vrhunskog stručnjaka. Iskusni su s takvim ozljedama - konstatira Olić i nastavlja:

- Jako je bitno znati da je riječ o šest mjeseci stanke i Marko mora od prvog dana provoditi program. Iz tjedan u tjedan. To na početku izgleda jako loše, ja sam bio dvije-tri godine stariji, cijeli mi se svijet srušio, ali već te jako mali pomaci raduju i dobiješ volju. Marka sam upoznao u reprezentaciji, on ima radne navike i želju, siguran sam da će se nakon šest mjeseci vratiti, a pred njim su godine i godine vrhunskog igranja.

Kako je tekao vaš oporavak?

- Imao sam sreću što sam upao točno u zimske pripreme u Rusiji, igrao sam za CSKA. Priključio sam se u idealnom trenutku.


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

Strpljenje i rad

To je bilo u veljači 2006. godine.

- Ajmo reći da je sve prošlo bez ikakvih problema. Ali, što je bitno kazati, Marko će zaigrati za pola godine, međutim doktori ističu - to dakle nije nešto moje, nego riječ struke - da ti poslije toga treba jednako toliko vremena, dakle još šest mjeseci, da bi se vratio u optimalnu formu. Ja sam se priključio u veljači-ožujku, ali trebalo mi je dodatnih pola godine da se tijelo na pravi način privikne na te napore kad krenu utakmice. No samo treba strpljenja i rada po programu te ogromna volja da bi muskulatura bila što spremnija.

Na Svjetskom prvenstvu u lipnju 2006. Olić je igrao, ali se mučio.

- Imao sam jako puno problema s muskulaturom, svaki sam drugi tjedan osjetio bolove u mišićima na nekom drugom mjestu. Bez obzira na silnu želju da dođem spreman na Svjetsko prvenstvo, problemi su upravo ondje kulminirali. Od 21 dana priprema napravio sam tek tri treninga, igrao sam utakmice pod stalnim blokadama i injekcijama. Tek se nakon SP-a sve sredilo, pa sam odigrao jako dobru sezonu u CSKA-u i otišao u Njemačku, u HSV.

Križne ligamente nedavno je ozlijedio i Niko Kranjčar, koji je ušao u zadnji čin nogometaške karijere...

- Dao sam mu neke savjete. Prvo se trudiš saviti nogu, onda dobiješ štake... Kranjčar se bori i vraća. Svaki je dan borba. To Pjaca mora proći, morat će se boriti iz dana u dan...

Olić je otkrio što ga je najviše prenerazilo u nevolji.

- Muskulatura ti nestane za dva-tri dana. Poslije operacije nisam mogao vjerovati da je to moguće. Ostale su samo kosti i koža. Pitao sam se što se dogodilo, objasnili su mi da je to normalno. I danas ne mogu vjerovati, tolike godine treniraš, a noga ti atrofira toliko da nakon dva dana nema ništa.

Pjaca ima dovoljno vremena da na proljeće 2018, a tako i na SP-u u Rusiji, bude vrhunski spreman.

- Upravo tako. Kada bi mogao izabrati idealno vrijeme da mu se to dogodi, to je to. Na njegovu se mjestu ne bih žurio. Dosta se igrača pokušalo vratiti nakon četiri-pet mjeseci pa je to neslavno završilo. Ja sam kasnije u Bayernu imao još jednu dugu pauzu upravo zbog tog koljena, sigurno će biti dana kad mu neće biti lako. No Pjaca je strašan radnik i pravi momak, dat će sve od sebe u rehabilitaciji - kaže Olić.

Prisjeća se razdoblja dok nije mogao raditi s loptom...

- Jako sam puno vremena provodio s profesorom Igorom Jukićem, koji mi je govorio da to vrijeme iskoristim da poboljšam neke druge stvari na sebi. Preventivno, da bi se ubuduće te ozljede svele na minimum. Siguran sam da će Marko dati gas i čvrsto vjerujem da će se vratiti još bolji nego što je bio. Ta ozljeda neće ostaviti velik trag na njemu.

Linker
25. travanj 2024 12:07