Marko Todorov / Hanza Media / Hanza Media
OTVORENO O SVEMU

PRVI VELIKI INTERVJU HRVATSKOG IZBORNIKA NAKON PORAZA NA ISLANDU 'Podbacili smo na Islandu, ali ne tražim alibi, a nemir u svlačionici ne postoji'

U prvom velikom intervjuu nakon lipanjskog poraza na Islandu hrvatski izbornik Ante Čačić tvrdi da svlačionica i dalje diše zajednički te da nema straha od novih posrtaja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. kolovoz 2017. 18:25

U ponedjeljak točno u podne u hotelu AS okupljanje je Vatrenih uoči dva važna kvalifikacijska ogleda za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, s Kosovom u Maksimiru te s Turskom u Eskisehiru. Radi se o krucijalno važnim ogledima nacionalne vrste koji bi mogli odrediti daljnji kvalifikacijski put izbornika Ante Čačića i njegove vrste.

Ljeto je, eto, iza nas, bilo je burno na mnogim adresama, počevši od one u Reykjaviku, pa do ljetnih transfera, priča oko Luke Modrića, Darija Srne.... Dosadno svakako nije bilo, a kad su Vatreni u pitanju, naciju zanima baš sve. Prije no što krene s novom akcijom, dobro raspoloženi izbornik dao je ekskluzivni intervju Sportskim novostima. S Čačićem je uvijek ugodno razgovarati, razložno i pozorno govori o svojim stajalištima, precizno objašnjava ono što ga pitamo. Djeluje kao čovjek koji sve ima pod kontrolom, koji zna što radi i koji optimistično gleda na budućnost koja nakon dugog toplog ljeta počinje već u rujnu.

Jeste li se dobro odmorili ovoga ljeta, dugo vas nije bilo?

- Jesam, hvala na pitanju. Naše prekrasno more najbolje je mjesto na svijetu za “preživjeti” ljetne vrućine. Iskoristio sam ljeto za druženje s obitelji i prijateljima, ali ne može se ni bez nogometa. Bilo je lijepo vidjeti dobre nastupe naših klubova sve do ovog posljednjeg kola, pratili smo naše reprezentativce, neke sam i obišao uživo, kako bismo imali sve važne informacije uoči jesenskog nastavka kvalifikacija.

Zagreb, 040916. 
Stadion Maksimir.
Konferencija za medije nogometne reprezentacije uoci sutrasnje utakmice protiv Turske. Sutra se igra kvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.
Na fotografiji: Ante Cacic.
Foto: Goran Mehkek / CROPX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Početak ljeta bio je buran, najprije poraz na Islandu. Kad sada pogledate na to, što se tamo dogodilo?

- Sve što kažem o toj utakmici netko će shvatiti kao traženje alibija. Dakle, ne dovodim u pitanje da je Hrvatska u toj utakmici podbacila, da nije bila na željenoj razini, premda je i u takvim okolnostima sve upućivalo na remi koji bi bio korektan rezultat za nas. Nažalost, primili smo pogodak koji nismo smjeli, pa je i cjelokupni dojam lošiji. Činjenica je da teško igramo te utakmice sredinom lipnja kada su igrači psihički i fizički potrošeni nakon dugačke sezone i neki od njih imaju i po tri tjedna pauze od zadnje natjecateljske utakmice. Konačno, Island je ozbiljna reprezentacija, pokazala je to na Euru i pokazuje to u protekla tri kvalifikacijska ciklusa. Sve to ne mijenja činjenicu da je taj rezultat za nas bio neuspjeh koji smo dobro analizirali kako bismo neke greške u budućnosti izbjegli.

Svjedočenje Luke Modrića donijelo je dodatni nemir, zašto ste tako dugo šutjeli nakon Lukina svjedočenja?

- Mediji i javnost su od toga napravili “nemir”, kako vi to definirate, jer u reprezentaciji sigurno nema nemira po tom pitanju. Radi se o privatnom procesu koji nisam imao potrebe komentirati, ali kako je pritisak medija dosegnuo neobjašnjive razine, htio sam podsjetiti javnost o kakvom se igraču i kakvom čovjeku radi, što mi često lako zaboravljamo.

Kakav je bio susret s Lukom u Madridu?

- Srdačan i otvoren, kao i uvijek. Ovaj intervju radimo dan nakon što je Luka proglašen najboljim veznjakom Lige prvaka, što je drugi izraz za najboljeg veznog igrača na svijetu. Stoga, nema smisla da uopće govorimo o njegovu nogometnom umijeću. No, koga god od njegovih suigrača, trenera, prijatelja i poznanika pitate, reći će vam sve najbolje o njemu kao osobi, čovjeku, lideru. I nakon svih uspjeha i dalje ga krase skromnost i odlučnost s kojima je sagradio veličanstvenu karijeru i zbog svega toga je odličan kapetan reprezentacije. Želio sam s njim razgovarati o svemu što se događalo ovog ljeta, ali prije svega o nogometu i reprezentaciji, jer nitko ne želi više od Luke plasman u Rusiju i priliku da se tamo napravi pravi rezultat.

Zagreb, 121116.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacijska nogometna utakmica skupine I za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018 izmedju Hrvatske i Islanda.
Na fotografiji:  Luka Modric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Postoji li neka napetost na relaciji Modrić - dio svlačionice, nakon što mu suigrači nisu dali javnu podršku poslije svjedočenja?

- Ne, hrvatska svlačionica funkcionira kao obitelj, pa se stoga i ozbiljni razgovori vode unutar obitelji, a ne preko medija. Nećete naći ni jednog igrača u reprezentaciji koji bi i najmanje posumnjao u Luku, u njegove igračke i posebno njegove ljudske vrijednosti. To su igrači koji se s njim znaju godinama, koji su s njim bili u brojnim bitkama, slavili i tugovali, i s kojima Luku vežu prejake spone da bi ih neki bezvezni komentari jednog privatnog procesa udaljili. Drugi je par rukava što naši reprezentativci nisu posebno skloni razgovorima s hrvatskim medijima, ali to je već druga tema. Kada je bilo tko od njih dobio pitanje o Luki, nisam vidio bilo što osim potpore i podrške kapetanu i znam da tako razmišlja kompletna svlačionica.

Što možemo očekivati od reprezentacije u ostatku kvalifikacija, pripremate li nešto novo, nešto drugačije?

- Mi ćemo uoči Kosova imati četiri prava zajednička treninga; to je realnost reprezentativnog nogometa. Prekratko je to vrijeme za revolucionarne promjene, ali mi ih ni ne trebamo. Moramo biti na razini na kojoj smo zadnje dvije godine, ako zanemarimo Island. Uvijek razmišljamo što unaprijediti, kako određeni segment igre poboljšati, što nam je u danom trenutku i za aktualnog protivnika najbolja varijanta koja se može uigrati kroz tih nekoliko treninga.

Nameće li se Mateo Kovačić ipak kao igrač koji bi morao u prvih 11 s obzirom na ono što pokazuje u Real Madridu?

- Mateo s 23 godine ima već 35 nastupa za hrvatsku reprezentaciju i to jasno potvrđuje da je on i sadašnjost i budućnost Vatrenih. Jako me veseli način na koji se on nametnuo u Realu, što sam i očekivao kada je došao u Madrid. Mislim da je pravi potez i za njega i za klub što nisu ni pomišljali na rastanak jer njegovo znanje i talent apsolutno su na razini kluba kao što je Real. On je danas prva alternativa najboljoj veznoj liniji na svijetu, i Zidaneu sigurno nije lako ostaviti ovakvog Matea ponekada na klupi - kao što nije ni meni. Hrvatska također ima najveću konkurenciju upravo u tom dijelu terena, s Modrićem, Rakitićem, Kovačićem i Badeljom koji u kontinuitetu igra jako dobro za reprezentaciju. Hoće li biti u prvih 11, ovisi o tome što ćemo vidjeti na treninzima i što ćemo smatrati najboljem rješenjem za utakmice protiv Kosova i Turske.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
23. travanj 2024 11:54