REUTERS/Gleb Garanich
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ TURSKE

RASPAD SISTEMA U TURSKOJ, VATRENI U UTORAK IMAJU VELIKU ŠANSU 'Gotovo svi ovdje, iskreno, misle da će Hrvatska pobijediti'

TURSKA Novi izbornik Lucescu nakon poraza od Ukrajinaca može se iskupiti samo pobjedom nad Hrvatskom u utorak
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2017. 16:12

Turci sve manje vjeruju da će gledati svoju reprezentaciju u Rusiji. Novi izbornik Mircea Lucescu bio je posljednja nada, a njegova premijerna utakmica gotovo ih je totalno razoružala. Iako svi mediji stavljaju naglasak na tri loše sudačke odluke koje su ih koštale poraza u Kijevu, kad se zakopaju u analize igre kvalifikacije su od lošeg do očajnog. Lucescu je previše respektirao igrače koje dobro poznaje iz ukrajinskih klubova i odlučio se za neke čudna rješenje u sastavu, prevladavaju komentari u medijima. Peče ih što Turska nije bila opasna, bez prave akcije i šanse, opredijelila se na obranu i nadala da neće pasti. A dogodilo joj se to vrlo brzo.

Nema veliki kredit

Što sad očekuju od utakmice s Hrvatskom?

Jučer smo stigli u Eskisehir preko Istanbula, imali priliku pregledali novine i popričali s ljudima, Turci su veliki domoljubi i fanatici, no optimizam kopni.

- Gotovo svi, iskreno, misle da će Hrvatska pobijediti - kazali su nam mnogi ovdje.


All Goals - Ukraine 2-0 Turkey - 02.09.2017 ᴴᴰ by goalsarena2017

No, nipošto se ne smijemo nadati da neće odigrati najbolje što mogu, druga je stvar koliko su ovog časa u stanju.

Turska ne sliči na negdašnja izdanja, stoperi koji igraju ne bi smjeli, Arda je daleko od zvjezdanih dana, ostali su zapaženiji komentari. U listu Hürriyet svim njihovim igračima dali su jedinice za izvedbu u Ukrajini, osim veznjaku Ozanu Tufanu koji se izborio za dvojku. Suparnike su itekako visoko okvalificirali, Jarmolenku je “sjela“ četvorka, a raspon je od jedan do pet.

Zasvrbjele su ih odluke španjolskog suca Fernandeza Borbalana i pomoćnika koji nisu vidjeli da je kod prvog gola bilo zaleđe, a kod drugog gol-aut, pokazali su to fotografijama kao jasnim dokazima, pa i nesvirani kazneni udarac na Cengizu Ünderu kod 2:0, ali time nisu opravdavali blijedo izdanje ekipe koja u ovom ciklusu nije svladala nikoga jakog.


Dinagoj Vida Goal HD - Croatia 1-0 Kosovo 03...

Jedna utakmica je trebala da postane jasno kako Mircea Lucescu nema veliki kredit, njegov je ugovor samo do kraja kvalifikacija, tko zna hoće li mu dati novi. Jer Turci uvijek najviše vole kad je izbornik domaći, pojedini novinari plasiraju teze da stranci općenito nisu usrećili tursku struku. Jedno od najvećih povećala stavljeno je na fotografiju klupe na kojoj su sjedili Arda, Selcuk, Burak i Caner Erkin. Pa što je zvao Ardu, čemu u kadru stara garda ako im ne vjeruje, proteže se pitanje. Konstatacijom - ovo je “Mircea - Terim” reprezentacija zaključuju da pomak nije napravljen.

Porozna obrana

Iz Eksisehira im ide zadnji vlak. U slučaju neuspjeha brzo će se svi prešaltati na klupske priče. Ionako u Turskoj gotovo na svakom koraku čujemo da se govori o Galatasarayu, Fenerbahčeu… posebice u Istanbulu. U cilju popularizacije nacionalne vrste širom zemlje odabrali su i ovaj grad, kao jedan u nizu izvan Istanbula gdje igraju kvalifikacije. I zato nas uvjeravaju da će stadion biti dobro popunjen, a od Turaka će tražiti da konačno učine nešto čime će se ponositi. Ranjeni su, to je najveća prijetnja Hrvatskoj.

No, što će učiniti Lucescu pravo je pitanje. Nema prostora za kalkulacije, vrijedi mu samo pobjeda, a svjestan je da igrački nije vrhunski. Prvo će nastojati učvrstiti obranu, ipak neće se sigurno toliko braniti kao u Kijevu. Teško bi mu to oprostili temperamentni Turci...

Hrvati kupili 300 ulaznica

Eskisehir ima novi, moderan stadion. Na njemu će biti nešto hrvatskih navijača, pitanje je koliko. Prodano je više od 300 ulaznica, no jesu li svi krenuli na put? Pojedine smo već jučer ugledali, stigli su prije reprezentacija, većina bi se trebala pojaviti u utorak. Neobično mnogo ih se opredijelilo za put cestom, autima ili kombijima, što nije lako ni brzo. Ali upornost je to koja je uvijek krasila najodanije fanove Vatrenih.

O ZG-poplavi nekoliko riječi

Turski mediji samo su na razini šture informacije popravili da je u subotu odgođena utakmica Hrvaske i Kosova, te da se igrala u nedjelju. U dnevnim listovima podatak da taj susret nije završen dobio je jednu ili dvije rečenice, nešto više na portalima. Oni se bave svojima i jedino ih zanima što rade Lucescu i društvo. Negdašnji golman Rüstü Recber, koji piše kolumne za Hürriyet, zažalio je što nisu iskoristili poraz Islanda i neigranje Hrvatske da barem u subotu navečer nakratko zasjednu na prvo mjesto. (da)

Šest reprezentacija osiguralo SP 2018

Pobjedom na gostovanju u Grčkoj (2-1), nogometna reprezentacija Belgija osigurala je plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Rusiji.

Belgija dva kola prije kraja natjecanja u skupini H ima 22 boda, osam više od Bosne i Hercegovine na drugom mjestu.

Belgija je time postala prva europska reprezentacija, te šesta ukupno koja je izborila World Cup. Prije nje to je uspjelo i Brazilu, Meksiku, Japanu, Iranu i naravno, domaćinu Rusiji.

"Crveni vragovi" će u Rusiji 13. put nastupiti na svjetskom prvenstvu, a do sada su najdalje stigli do četvrtog mjesta 1986. u Meksiku. Na posljednjem SP-u u Brazilu 2016. godine Belgija je ispala u četvrtfinalu od Argentine.

U ponedjeljak bi plasman na SP mogla osigurati i Njemačka ukoliko u Stuttgartu pobijedi Norvešku, a Češka ne izgubi u Sjevernoj Irskoj. Aktualni svjetski prvaci vode u skupini s maksimalnih sedam pobjeda i 21 bodom, dok je Sjeverna Irska druga s pet bodova manje, a do kraja natjecanja u ovoj skupini tri su kola.

Linker
20. travanj 2024 13:11