Josip Skoblar s crnim naočalama na utakmici Vatrenih 2016.
 Ronald Goršić / Cropix
HRVATSKI AMBASADOR U FRANCUSKOJ

SKOBLAR O UČINKU VATRENIH 'Ne sviđa mi se Čačićev gard, a na Euru nismo napravili - ništa!'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 29. lipanj 2016. 01:01

Kada je netko nogometni vitez ili je titulu Sir dobio zbog nogometa, ne možete zanijekati njegovu stručnost, procjenu, čak ima pravo i na sitnu frustriranost. Ovisno o rezultatu. Sve je to izviralo iz Josipa Skoblara, našeg ambasadora na ovom Europskom prvenstvu.


Nakon prvih utakmica svi smo bili u euforiji, i bez obzira što smo imali najtežu grupu, u kojoj smo osvojili prvo mjesto, nitko se nije nadao da će ovako završiti. Sada, kada smo se vratili kući, u prvi plan utakmice s Portugalom guramo posjed lopte, u čemu smo bili dominantni, pravdamo se da smo izgubili u produžetku, ali, zatvaramo oči pred najvažnijom činjenicom, a ona glasi; Portugal nas je slomio na sredini terena, iskusni portugalski strateg nagazio nas je na tamo gdje smo najjači, gdje smo i fizički, a posebno tehnički “najbolji u Europi”.

Posjed lopte je samo statistika, a rezultat je konačni učinak. Nismo pobijedili Portugal, koji je protiv nas odigrao bez dvojbe najbolju utakmicu, prije nas su se mučili i nikoga nisu pobijedili. U prvi plan guramo statistiku i skrivamo se iza nje, a učinak je negativan...
srnin turnir karijere Skoblaru je krivo što Hrvatska neće igrati u Marseilleu, jer je Marseille pripremao veličanstveni doček “vatrenima”.

- Svi su nas već vidjeli u finalu protiv Francuske, bila bi to fešta kao nikada i nigdje ranije. Dočekali bi nas kao svoje Mediterance, i s poštovanjem, koje smo stekli kao prvaci najteže grupe.

No, kada danas govori o našem učinku, Skoblar će reći:

- Bojali smo se zadnje linije, a ona je bila najstabilniji dio momčadi na turniru. Ćorluka, Vida, a posebno Srna iznijeli su najteži teret na četiri utakmice. Posebno Darjio Srna, koji je odigrao najbolji turnir u karijeri, on je doista kao staro, crveno vino, ‘Srna rouge vine’. Toliko je zadnja linija bila dobra, da je golman Subašić imao najmanje posla od svih golmana na turniru.

Kada govorimo o najboljem igraču, za Skoblara, kao ni za koga u Hrvatskoj, nema dvojbe:

- Ivan Perišić i trojica igrača iz zadnje linije, Srna, Ćorluka i Vida! Tu ne spada ni Ivan Strinić, a ni Šime Vrsaljko, tipični dešnjak, koji nije perspektiva na poziciji lijevog beka. Iako Perišić godinama nije imao tretman, ni medijski, a ni na tablici naših najvećih vrijednosti. Modrić je super-igrač, ali, Perišić je igrač odluke. Možda ga je trebalo jednu utakmicu odmoriti, ne znam, jer, protiv Portugala već nije bio na svojoj razini. Šeta što smo ispali, uvjeren sam da bi ovo bilo njegovo prvenstvo i približilo bi ga svjetskoj nogometnoj eliti...

Tko bi trebao biti kapetan hrvatske nogometne reprezentacije?

Luka Modrić

Ivan Rakitić

Ivan Perišić

Mario Mandžukić

Vedran Ćorluka

Darijo Srna, koji treba ostati u reprezentaciji

Pitanje trenera? Skoblar i Čačić su surađivali u Dubravi, Skoblar nije bio njegov pobornik, kada su ga odabrali za izbornika. Ali je kazao: “Svi mu trebamo dati podršku, jer, ne podržavamo Čačića, već instituciju izbornika”.

- Ne sviđa mi se njegov gard, počeo se, kao i Ćiro Blažević, miješati u politiku. Je li on budući zastupnik u Saboru ili izbornik hrvatske reprezentacije? Preporučio bih mu da se bavi svojim poslom i da ne gubi kompas. Kada bih ocjenjivao klasu Ante Čačića, premalo je utakmica za ozbiljniju ocjenu, ali, stabilizirao je momčad, odrekao se Lovrena, ali, nije ostao na zemlji, traži poene tamo gdje ih ne bi, kao nogometni čovjek, trebao tražiti. Predbacuje državi da nije sredila huligane, što se njega ne tiče. OK, izazvali su kaos u St-Étienneu, utjecali su na rezultat. Ali, za to je kriv organizator utakmice, koji je bio opušten i nespreman za dolazak hrvatskih huligana, koje možete izbrojati na prste jedne ruke. I nismo smjeli biti kažnjeni za taj izgred mi, već je trebalo sankcionirati francuske vlasti, koje su odgovorne za organiziranje javnih priredbi. A ne da sada Čačić lamentira o šefu naše policije, kada se zna iz koje stranke Čačić dolazi.

Međutim, Skoblar mu i čestita na jednom detalju:

- Istrpio je Mandžukića do kraja, makar nije briljirao. Ne ulazim u to zašto je u njegovom slučaju bio tako čvrst, ali, ako Griezmann sjedi na klupi, zašto ne bi mogao i Mandžukić, ako je Kalinić u top formi? No, to je stvar Čačićevih principa, i ja to poštujem...

U zaključku:

- U konačnoj ocjeni, nismo napravili - ništa! S obzirom da nam vedete igraju u najboljim svjetskim klubovima, i to vrlo značajne uloge, ne slažem se s komentatorima, koji tvrde - “ovo nije poraz već pobjeda”. Činjenica je da smo ispali! Kao što je činjenica da slavimo treće mjesto iz 1998., a mi tamo nismo pobijedili, mi smo izgubili ulazak u finale. Imamo predobre igrače za prosječan rezultat...

Što nakon EURA?

Kako će hrvatska nogometna reprezentacija izgledati u skoroj budućnosti?

Pa nije Modrić prestar, bit će još prilika

Bit ćemo još jači

Ovo je kraj jedne velike generacije

Linker
22. travanj 2024 20:18