NEMA DVOJBE

SLUČAJ DEJAN LOVREN Treba li Ante Čačić amnestirati beka Liverpoola i vratiti ga među Vatrene?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. srpanj 2016. 10:11

Kad si standardan prvotimac Liverpoola, a od Jürgena Kloppa dobiješ kapetansku vrpcu, naravno da ti je mjesto u reprezentaciji. Njemačkoj, brazilskoj, francuskoj, hrvatskoj... svakoj. No, Ante Čačić morao je Dejana Lovrena izbaciti s Eura jer njegov ultimatum, isključiv i krut stav da ga ne zove u Francusku ako ne bude u startnih jedanaest, rušio je glavni temelj izbornikove strategije: stvaranje odlične, poticajne atmosfere.

Nakon što su nam u Deauvilleu igrači unisono poput afričkih sivih papagaja ponavljali: ozračje je bolje nego ikad, tražili smo odgovor - zašto? Vedran Ćorluka je definirao:

- Zato jer atmosfera ne ovisi o glavnim igračima, nego onima koji nisu sigurni hoće li se naći na terenu ili na klupi te onima s minimalnim šansama da zaigraju. Oni su nositelji ozračja. Ako kod njih nema iskazivanja nezadovoljstva, ukoliko su pozitivni, konstruktivni, na taj način podiži cijelu momčad. Upravo to u Francuskoj imamo.

Zato nije bilo mjesta za Lovrena, stoga jer u glavi nije raščistio kako mu se može dogoditi kao Andreju Kramariću pa da na Euru uđe triput u zadnjoj minuti, kad se igralo 90 minuta dvaput u 90., a u utakmici s produžecima u 120. minuti.

I premda nije ostvario osobne ambicije u prvi plan stavio je momčadske, ne privatne. Tako se ponašao Kramarić, a Lovren tijekom proljeća nije skrivao da za to nije spreman.

U jednom času, dok su tek “zagrijavani motori” u Svetom Martinu na Muri, izbornik Čačić nam je kazao:

- Sa stavom kakav je Lovren demonstrirao, da ga nisam izostavio s popisa, ne bi bilo iznenađenje ako bih ga morao potjerati s priprema.

No, Euro je iza nas. Već 5. rujna Turska je u Zagrebu, kreće projekt Rusija. Pravi je trenutak da se Dejan Lovren vrati u reprezentaciju i pojača konkurenciju među stoperima. Bude li pritom i igrom dokazivao visoko mišljenje kakvo sam o sebi ima, bit će sve savršeno. Tko sretniji od izbornika, igrača i navijača Vatrenih.

Gledajući Euro u svojoj muci i nesreći što nije tamo, dijelom je korigirao retoriku, danas više ne smatra normalnim da imperativno bude u početnoj postavi, ali traži poštovanja izbornika za koje tvrdi da nije imao. Od niti jednog.

Mislite li da je stiglo vrijeme za povratak Dejana Lovrena u reprezentaciju?

Da

Ne

Međutim, intervju u Sportskim novostima nije dovoljan. Lovren treba nazvati Čačića i iskazati respekt prema njemu i igračima. Jer tko ne poštuje druge, teško može očekivati da će oni njega. Jedino normalno je da prizna pogrešku i stavi se izborniku na raspolaganje i za nosača torbi ako treba. A Čačić će sam znati gdje je Lovrenu stvarno mjesto u ekipi.

U takvim slučajevima, i kad je u pitanju Lovren, i bilo tko drugi, zapravo nije najvažnije što se dogodilo nego što će biti. Pogotovo jer je dovoljno kažnjen za ono što je napravio.

No, ako 1. rujna Vatreni istrče na neku prijateljsku utakmicu, a on odgleda susret s klupe, ili dobije desetak minuta, pa opet “izgubi glavu”, bolje je da se ne vraća. Za hrvatsku reprezentaciju je poziv Lovrenu logičan, no samo ukoliko pokaže da je naučio lekciju. Nije imperativan budući da su Ćorluka i Vida odigrali korektan Euro, Jedvaj je sve bolji, Lešković bi dolaskom u Dinamo mogao samo rasti...

Stožer Vatrenih ima s kime ući u sljedeće kvalifikacije i držimo da nema potrebe ni opravdanog razloga uključiti ga pod svaku cijenu. Hrvatska ne oskudijeva kvalitetnim nogometašima.

Jedan od bitnih elemenata zbog čega je Čačić dobio povjerenje Izvršnog odbora HNS-a, iako su sa sličnim ili čak boljim rezultatom smijenjeni Del Bosque, Hodgson, Wilmots... je “pozitivan dojam temeljen na dobroj atmosferi i igri”, kako je zaključila nogometna vlada.

Utoliko više Lovren u tu priču može ući jedino ako je doista sazrelo njegovo mišljenje da je pogriješio, ukoliko se istinski, onako intimno, pokajao. To je ključno. A to ovog časa samo on zna. I treba reći izborniku da bi razbistrio - zvati ga ili ne.

Čačić kod svoje odluke to ne bi smio preskočiti.

Linker
17. travanj 2024 07:12