REUTERS
PRVA ZVIJEZDA MOMČADI

ŠOKANTNA VIJEST ZA SLJEDEĆEG PROTIVNIKA VATRENIH Najbolji igrač suspendiran na mjesec dana i neće igrati protiv Hrvatske!

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 07. listopad 2016. 11:28

Nakon Kosova na meniju je Finska. Izabranici Ante Čačića poslije odigranog susreta u Skadru zaputit će se prema 2.400 kilometara udaljenoj Finskoj koja je relativna nepoznanica.

Finska u nogometu nikada nije postizala zavidne rezultate iako je izbacila nekoliko nogometaša koji su bili vrijedni divljenja. Jedan od njih je i aktualna zvijezda Roman Eremenko, član CSKA Moskve, koji je jučer dobio šokantnu vijest...

- Roman Eremenko suspendiran je na mjesec dana - poručila je UEFA Finskom nogometnom savezu.

Dva boda do Meksika

Finci su tu vijest doznali jučer poslijepodne i stoga Eremenko nije mogao sudjelovati u utakmici s Islandom. Pojedinosti nisu objavljene, no sumnja se u mogućnost dopinga...

Što se tiče povijesti finske reprezentacije, ona je u sustav kvalifikacija za SP ušla 1938, a ni jednom do sada se nisu uspjeli kvalificirati na Mundijal. Za plasman na SP u Meksiku 1986. falila su im samo dva boda.

Sredinom 90-ih došao je novi val igrača koji su igrali u jakim europskim ligama, a predvodnik je bio Jari Litmanen (najbolji strijelac u povijesti reprezentacije), koji je najveći trag ostavio u Ajaxu, a igrao je i za velikane, Barcelonu i Liverpool. Ako su finski navijači žalili za 1986. kako im se tek kosa na glavi digne kad spomenete 1998. Naime, Huuhkajati su (euroazijska sova, kako im je nadimak) u kvalifikacijama za SP u Francuskoj postizali solidne rezultate pod vodstvom Richarda Mollera Nielsena, poznatom po tome što je vodio dansku reprezentaciju do naslova Europe. U posljednjoj utakmici kvalifikacija Finska je morala svladati Mađare, no nakon dramatičnog dvoboja snovi o igranju na svjetskoj smotri su raspršeni.

Nemaju imperativa

Što se tiče europske smotre, tu su Finci krenuli s kvalifikacijama 1968. godine, a kao ni na SP, nisu se nijednom uspjeli plasirati na EP. Za nastup na Europskom prvenstvu u Italiji 1980. godine ostali su kratki za bod. Sve do 2006. godine očekivanja nisu bila velika, a onda je na klupu zasjeo Roy Hodgson, pa su apetiti naglo porasli, ali Englez se nije dobro proveo. Nakon niza loših rezultata smijenjen je.

Nogomet u Finskoj, iako su utakmice solidno posjećene, nije primaran, poznato je da je hokej broj jedan, stoga loši nogometni rezultati nisu popraćeni negodovanjem.

Skandinavci u ovom ciklusu nemaju prevelikog imperativa svjesni su da su po kvaliteti ipak ispod većine reprezentacija u skupini.

Linker
03. svibanj 2024 00:41