Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
IMPRESIONIRAO GA JE VIDA

SPLITSKA HOBOTNICA PUNA JE RIJEČI HVALE ZA VATRENE, ALI SE NE LIBI I REĆI ŠTO NE VALJA 'Brozović na toj poziciji nije doma'

Bivši vratar Vatrenih Stipe Pletikosa komentirao je nastup Vatrenih i 1:0 pobjedu protiv Ukrajine na Maksimiru
Piše: Stipe PletikosaObjavljeno: 26. ožujak 2017. 10:01

KOMENTIRA: STIPE PLETIKOSA

Svaka čast igračima na pobjedi, ovo je dobar zalog za nastavak kvalifikacija. Znamo da nas u nastavku, između ostalog, očekuju i tri teška gostovanja (Island, Turska, Ukrajina). Otvorili smo dobro utakmicu, od početka smo se postavili kao favorit na domaćem terenu, igrali smo bez stresa.

Ukrajinci nisu stvarali posebno opasne situacije, mirno smo priveli utakmicu kraju.
Nikola Kalinić je u vrhunskoj formi, apsolutno zaslužuje biti u udarnoj postavi. Ne samo zbog postizanja pogotka, Kale je stalno bio aktivan, ulazio u prostor, napadao zadnju liniju… Vezna linija bila je sigurna, Luka Modrić je bio maestralan, ali mene je impresionirao Domagoj Vida, svojim pravodobnim reakcijama i postavljanjem.

Iako u posljednje vrijeme u Juventusu igra krilnog igrača, Mario Mandžukić podredio se momčadi, igrajući na krilu, a ne u vršku napada. Često se vraćao i pomogao obrani, pokazao je odgovornost. Što se tiče Marcela Brozovića, on nije najsretnije rješenje za desno krilo. Vidi se to po njegovu položaju tijela, da se tu ne osjeća “doma”.

Njemu se mnogo lakše nametnuti u sredini nego na krilu. Marko Pjaca je, prema mojem mišljenju, na toj poziciji mogao mnogo više dati, ali izbornik odlučuje i to treba poštovati. Na kraju, bodovni učinak mu daje za pravo. Obrana je djelovala solidno, Josip Pivarić je imao protiv sebe izrazito neugodnog Andrija Jarmolenka, koji je jak na nogama i nije ga lako čuvati. Ono što se meni svidjelo bilo je nekoliko kvalitetnih Pivarićevih centaršuteva u prvom dijelu. Dojam je da se iz toga moglo nešto i konkretizirati. S druge strane, Tin Jedvaj je odigrao korektno, stajao je visoko. Treba imati na umu da je mlad igrač, za ovakvu utakmicu, u ovakvom ambijentu je potrebno iskustvo.


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

Ukrajinska reprezentacija izgleda nešto drugačije, forsiraju to razigravanje od vratara i zadnje linije, tada pozivaš momčad da izađe visoko. Volio bih da i mi to pokušavamo raditi, pa čak i da uđemo u svjesni rizik. Imamo vezne igrače koji su jaki na lopti i znaju izaći iz pritiska, takvim načinom igre bismo i napadačima otvorili prostor i stvarali prilike. Teško je igrati kada ti momčad stane u takav blok. Zato je Ivan Rakitić imao malo manevarskog prostora, ukrajinske usko postavljene linije dosta su gušile protok lopte. Rakitićeva pozicija je bila nezahvalna, ali on je dao maksimum, uostalom imao je i fenomenalnu asistenciju. Baš nam je takva akcija, brzim odigravanjem iz prve, trebala da probijemo blok.

Vidjeli smo mnogo dobrih stvari, neke sitnice se mogu ispraviti, no kontrola lopte i organizacija igre bili su na visokoj razini.

Linker
17. travanj 2024 03:49