Vladimir Dugandzic / CROPIX
NAJVEĆA ENIGMA

SVI SE PITAJU TKO JE NOVI VRATAR VATRENIH Ima 24 godine, samo 13 nastupa u HNL-u i isto toliko primljenih golova: 'I mene je šokirao poziv izbornika'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. svibanj 2017. 10:35

Bilo je to veliko iznenađenje. Ne samo za Antuna Markovića, nego i za ljude iz Slavena Belupa i njegove navijače, pa i sve ostale koji prate nogomet u Hrvatskoj. Hrvatski izbornik Ante Čačić uvrstio je na popis za prijateljsku utakmicu s Meksikom 24-godišnjeg vratara koji je dosad odigrao tek 1.170 minuta u HNL-u, pritom je ‘preskočio’ darovitog Šempera iz Lokomotive, Stipicu iz Hajduka i još neke iskusnije golmane.

Čačić je Markovića poznavao iz svog mandata u Slavenu Belupu, no tada je on bio tek treći vratar, iza Ivana Karduma i Dominika Picaka, te još nije imao zabilježen niti jedan nastup za Farmaceute u natjecateljskoj utakmici. Štoviše, debitirao je tek prije godinu dana, u posljednjem kolu prošlog prvenstva na gostovanju kod Splita, nakon što je i kod Željka Kopića dugo i strpljivo čekao svoju priliku. Čačićev je odabir začudio mnoge, doista nije čest slučaj da neki igrač ulazi u krug reprezentativaca sa 24 godine i samo 13 prvoligaških nastupa.

Dječački san

No, Markoviću su se tako poklopile karte, a kad je čuo da je na popisu za Los Angeles, nije skrivao oduševljenje.

- Iskreno, ni na kraj pameti mi nije bilo da bih mogao dobiti poziv za A reprezentaciju Hrvatske! Mislio sam da sanjam, bio sam u šoku. Dječački san mi se ostvario, presretan sam i zahvalan izborniku što je prepoznao moj rad. Sad sam dočekao svoju priliku u klubu, a nadam se da ću dobiti i par minuta protiv Meksika da osjetim kako je to igrati za Hrvatsku - rekao je Antun Marković.

Golmani koje je 'preskočio' Marković

Dante Stipica (Hajduk)

Adrian Šemper (Lokomotiva)

Matej Delač (Mouscron)

Marko Malenica (Osijek)

Ivica Ivušić (Istra 1961)

U Slaven Belupo je 2009. godine stigao iz Suhopolja, tada je još bio junior. U dva navrata bio je posuđivan trećeligašu Koprivnici, ali u Slavenu je dugo bio drugi ili treći vratar. Kad je pred dvije godine za trenera došao Željko Kopić, klub su napustili i Kardum i Picak, pa se krenulo u potragu za prvim vratarom i doveden je Slovenac Matjaž Rozman.

- Marković još nije imao nikakvog iskustva, s trenerom vratara Brankom Balijem dogovorili smo da ćemo tražiti prvog golmana, usuglasili smo se da Marković ima dovoljno kapaciteta da bude drugi i da čeka pravu priliku. Potom smo u zimi doveli Gorana Blaževića da bude prvi vratar, ali on je ozlijedio rame na početku proljetne polusezone, pa je do kraja sezone branio Rozman koji je potom otišao iz kluba. Odlučili smo da ćemo čekati Blaževićev oporavak, a kroz način rada, treninge i pripremne utakmice stekli smo maksimalno povjerenje u Markovića te smo odlučili da ćemo s njim ići u novu sezonu kao vratarom koji će braniti dok se Blažević ne oporavi - objasnio je Kopić.

U većini utakmica u kojima je branio, Antun Marković ostavio je vrlo dobar dojam.

- Dao je velik doprinos u osvajanju boda protiv Dinama u Maksimiru na početku prvenstva, a ostavio je mrežu netaknutom protiv Intera, Istre i Splita te je potvrdio da na njega možemo računati. Nakon toga je Blažević stao na gol jer smo ga i doveli kao prvog vratara, ali je Marković u nastavku sezone svojim apsolutno poštenim radom, maksimalnim pristupom i ozbiljnošću ponovno zaslužio priliku, i opet ju je maksimalno iskoristio. Pridonio je dobrim rezultatima momčadi, i u pobjedi protiv Dinama, kad je bio na izuzetno visokoj razini. On nije vratar s velikim brojem utakmica, ali je izuzetno radan, pošten u pristupu, s kvalitetnim ljudskim osobinama. Dugo je bio drugi i treći vratar bez prave prilike, ali se radom i maksimalnim angažmanom izborio za status u klubu te je zaslužio braniti u Prvoj ligi. U konačnici, u utakmicama u kojima je branio pokazao je da posjeduje vratarsku kvalitetu za dobre stvari u karijeri - smatra Kopić.

Linker
26. travanj 2024 08:54