Vedran Ćorluka Hrvatska
 Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
OZLJEDA BRANIČA JE TEŽAK UDARAC

TEŠKO ĆE TO IĆI! HRVATSKA BEZ ĆORLUKE NIJE ISTA REPREZENTACIJA Ono što je Sergio Ramos za Real Madrid i Španjolsku, to je Čarli za Vatrene

HRVATSKA BEZ ĆORLUKE Reprezentacija će u drugom dijelu kvalifikacija biti oslabljena, stoper moskovskog Lokomotiva izbivat će barem 6 mjeseci
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2017. 16:54

Hrvatska je bez Vedrana Ćorluke matirala Ukrajinu i premda smo znali da to neće biti laka utakmica, stoperski dvojac Mitrović - Vida položio je ispit. No, Vatreni će bez šefa obrane morati do kraja kvalifikacija ili, u najboljem slučaju, do pred završne utakmice, što je malo veća glavobolja za izbornika Antu Čačića.

U nacionalnu vrstu vraća Dejana Lovrena, uz spomenute ima i Tina Jedvaja i Marka Leškovića, međutim izbornik u kadru ne posjeduje ni jednog tako autoritativnog vođu i smirenog defenzivca, koji u znatnoj mjeri diktira kompoziciju momčadi. Hrvatska može više ili manje uspješno zakamuflirati izostanak Ćorluke, ali izbornik bez njega nema jednako rješenje i nije ga u prilici na pravi način nadomjestiti. Kockasti će u drugom dijelu kvalifikacija biti oslabljeni.

MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 01: Aleksandr Kasyan of FC Tom Tomsk and Vedran Corluka of FC Lokomotiv Moscow vie for the ball during the Russian Football League match between FC Tom Tomsk and FC Lokomotiv Moscow at Lokomotiv Stadium on December 1, 2016 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Čačić ga sluša

Mitrović, Vida i Lovren prvenstveno su fizički moćni igrači, rođeni za duel i skok. Lovren je i posebno brz. Uz jednog koji igra na energiju i snagu idealan je partner koji se oslanja na mudrost i vrhunsko čitanje igre. Taj dio bez Ćorluke ne može biti kao s njim.

U tekućim kvalifikacijama igrao je tek u tri utakmice, s Turskom i Islandom u Zagrebu, te poluvrijeme protiv Kosova u Skadru. Iako su Vatreni u svim tim ogledima slavili, tek su donekle popravili statistiku koja danas kaže da je Hrvatska u kvalifikacijama u osam nastupa bez Čarlija pobijedila tek u tri navrata. Istina, u tome su i tri neodlučena rezultata, te dva ružna poraza, čak 5:1 od Engleske na Wembleyju i zagrebački 0:1 od Škotske 2013. godine.

Britain Soccer Football - Liverpool v Arsenal - Premier League - Anfield - 4/3/17 Liverpool's Dejan Lovren warms up before the match  Reuters / Phil Noble Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Phil Noble Livepic

Makar nije “Mister 90+2“, što bi možda i postao da mu je ušla lopta upućena glavom na Euru 2012. sa Španjolskom u Gdanjsku, gdje bi 1:1 Vatrene vodio dalje, a Talijane kući,. Luka Modrić je kapetan momčadi, ali snagu njegova autoriteta upravo jača Ćorluka, kao što su svojedobno Robert Kovač i Šimunić bili potpora Niki Kovaču, a Igor Štimac i Davor Šuker još ranije držali leđa Zvonimiru Bobanu. Ćorluka je igrač čiju riječ sluša i izbornik Čačić, a kamoli ne svlačionica.

Dovoljno je vremena

No, Vatreni nisu problematična družina, što ne znači da je pristup uvijek idealan, vidjelo se u Estoniji, no plan da se izbori prvo mjesto ni najmanje ne smije trpjeti reviziju. Island je ključna točka kvalifikacija, utakmica koja nas može katapultirati, ali i kompromitirati. Čačić ima vremena da u miru promisli o obrani, koja ovaj put neće biti tek alternativna već rješenje za dulji rok bez kapetana broda. U Reykjaviku, lako je moguće, i ponovno lišena Šime Vrsaljka. Ovo je najbolji čas za Dejana Lovrena da se iskaže i postane novi šef obrane. Premda ga odlikuje drugačiji stil igre, došao je njegov trenutak, koji je toliko zazivao. Sad mu je šansa da prigrabi to mjesto i više ga ne ispušta.

Linker
25. travanj 2024 19:05