Francois Nel/Getty / 2014 Getty Images
ZLATKO DALIĆ

TKO JE NOVI IZBORNIK? Par puta najbolji trener ispred velikih faca! Više trofeja od Bilića, Kovača i Štimca, a većinu reprezentativaca već je vodio

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. listopad 2017. 17:03

Hrvatska nogometna reprezentacija ima novog izbornika. Ante Čačić smijenjen je zbog niza lošijih rezultata, a HNS je nakon neprospavane noći odlučio za šefa stručnog stožera postaviti Zlatka Dalića, stručnjaka koji je trenersko ime stekao daleko od domovine i koji će za tri tjedna napuniti 51 godinu.

Dakle, Zlatko Dalić rođen je 26. listopada 1966. godine u Livnu, a za vrijeme igračke karijere nosio je dres Hajduka, Varteksa, Cibalije i Veleža. U Varteksu je započeo svoj trenerski put, u hrvatskoj U-21 reprezentaciji bio je pomoćnik Draženu Ladiću od 2006. do 2011., a u posljednje vrijeme izgradio je veliko ime trenirajući tri azijska kluba.

Hajduk mu je velika ljubav

Radio je u Saudijskoj Arabiji (Al Faisaly i Al Hilal) te Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Al Ain). Prošlo je već nekoliko mjeseci otkako je otišao iz Al Aina, a spomenimo i kako je bio vrlo blizu preuzimanja Hajduka kada je odlazio Pušnik, no na kraju se vodstvo Bijelih odlučilo za trenutačnog trenera Joana Carrilla.

Važno je istaknuti kako je u pet godina, koliko je uz Ladića vodio U-21 reprezentaciju, vodio veliku većinu današnjih reprezentativaca. U prvoj sezoni trenirao je Mandžukića i Subašića, u druge dvije Mandžukića, Kalinića, Vidu, Lovrena, Badelja i Strinića, a u sljedeće dvije tu su bili još i Perišić, Rakitić, Kramarić, Vrsaljko te Santini.

Vodio je i Rijeku

Dalić je u sezoni 2007.-2008. bio i na klupi Rijeke, a dok je bio klupi Al Faisalyja proglašen je najboljim trenerom Saudijske Arabije i to ispred imena poput Waltera Zenge, Erica Geretsa i Gabriela Calderona. Otprilike četiri godine kasnije postao je i najbolji trener Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prošle je sezone odveo Al Ain do finala Azijske lige prvaka, najcjenjenijeg natjecanja na tom kontinentu, a s istim klubom osvojio je i popularni 'treble' u domaćem natjecanju - prvenstvo, Kup i Superkup. U svojoj je karijeri osvojio više trofeja od nekoliko njegovih prethodnika na mjestu izbornika - Slavena Bilića, Nike Kovača i Igora Štimca.

Oni koji prate nogomet znaju da posjeduje znanje, no svoje uspjehe ostvario je uglavnom u nogometno inferiornijim natjecanjima. Pozicija izbornika Hrvatske kruna je njegove trenerske karijere, no kako je naglo došla tako bi naglo vrlo lako mogla i otići jer će o svemu odlučivati rezultat iz Ukrajine te plasman na Svjetsko prvenstvo.

Linker
20. travanj 2024 00:59