REUTERS/Lee Smith / REUTERS
RIJEČ STRUČNJAKA

'TO JE ODLIČAN POTEZ ANTE ČAČIĆA' Neigranje Rakitića na Islandu uopće nije hendikep za Vatrene!': 'Ivane, odmori se'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. lipanj 2017. 01:00

Izbornik Ante Čačić dao je slobodno Ivanu Rakitiću za “akciju Island”, na zamolbu liječnika Barcelone i samog hrvatskog reprezentativca, odgovorio je:

“Ivane, odmori se!”

Uzeo je u obzir činjenicu da su iz medicinskog stožera Barcelone poslali nalaze o akutnoj upali trbušnog zida veznjaka Vatrenih, kao i to da je Rakitić jako mnogo igrao ove sezone. Bilo jest pomalo iznenađujuće, jer prije okupljanja reprezentacije nisu stizale nikakve vijesti o ozljedi, niti iz Barce, niti iz HNS-a. Ispalo je po onoj “iz neba pa u rebra”.

Što o oslobađanju Rakitića od obveza dolaska na okupljanje i neigranju protiv Islanda misle proslavljeni trenerski bardovi, bivši izbornici, Otto Barić i Ćiro Blažević?

- Mislim da nedolazak i neigranje Ivana Rakitića protiv Islanda uopće nije hendikep za Hrvatsku!

To je rečenica Otta Barića koju je vrlo brzo objasnio...

- Istina, fale nam neki igrači, ali imamo ih sasvim dovoljno. Konačno, apostrofiram da nam glavni igrači - ne fale! Da, žao mi je što nema Rakitića, ali znam da će Ante Čačić izabrati najbolje. Jedino mi je krivo, a zaista ne znam zašto izbornik nije pozvao Andreja Kramarića? Mogao ga je pozvati. Onda bi nedolazak Rakitića vrlo jednostavno riješio i pokrio.

Sportske novosti

Imamo kvalitetu

Priča nam Otto kako je primijetio jednu stvar.

- Kod Rakitića je često slučaj u posljednje vrijeme da ga nema na utakmicama reprezentacije. Međutim, siguran sam da Čačić zna što radi. Izabrat će on najbolje, budite bez brige, vuče on odlične poteze. Kad se radi o Rakitiću, uopće nema veze što je on kvalitetan igrač i što igra u Barceloni.

Kaže nešto zanimljivo...

- Cijenim Rakitića, ali mi na toj poziciji imamo još nekoliko igrača koji su iste kvalitete kao i on! A sigurno su željniji, gladniji od njega kad se radi o igranju za nacionalnu vrstu. Upravo na tu kartu igra izbornik Čačić, tako sam iščitao njegov po meni odličan potez. Jedino što bih ja na njegovu poziciju postavio igrača kojeg nema, Kramarića. Ali, ima Čačić igrača, ponavljam, neigranje Rakitića nije hendikep. Dobar je Rakitić, ali isto tako oni koji će ući su isto tako dobri.

Pitali smo Herr Otta kako će biti na Islandu?

- Uopće nije pitanje hoćemo li ili možemo li dobiti. Moramo dobiti!

Zašto moramo?

- Zato što smo bolji i zato što u reprezentaciji imamo vrlo ozbiljne nogometaše, oni su u stanju s Islanda se vratiti s tri boda koja mogu biti krucijalna za put u Rusiju. Ako me pitate za prognozu, onda sam totalni optimist. Igrat ćemo na pobjedu i - trijumfirat ćemo! Ali neće biti tragedija ako ostane neodlučeno - zaključio je Barić

A što kaže Ćiro Blažević, što on misli o izostanku Raktića?

- Ante Čačić je nedavno u SAD-u pokazao nešto jako bitno. Nema hendikepa za Hrvatsku bez obzira tko nedostaje! Prema tome, nema hendikepa što ne igra Rakitić.

Ćiro poručuje našem izborniku.

- Čačiću, imaš privilegij voditi nogometnu naciju najvećeg koncentrata i talenta na svijetu! Samo se još Brazil može komparirati s Hrvatskom! Nemojmo zato praviti problem tamo gdje ga nema. Žao mi je što nema Rakitića, ali isto tako nema dvojbe da u kadru imamo igrače koji mogu dostojno ga zamijeniti - priča Ćiro.

Cropix/Domagoj Blažević

Nema ‘lako ćemo’

Ne samo to, kao i Herr Otto drži da je možda i bolje da je ostao na odmoru.

- Čak mislim da je bolje, jer taj koji će zamijeniti Rakitića traži svoje mjesto pod reprezentativnim suncem. Taj koji će igrati umjesto Rakitića dat će svoj nadljudski napor i učinak kako bi se dokazao. Rakitić se više nema što dokazivati, može pasti pod jednu vrlo delikatnu psihozu. Koja glasi “lako ćemo”... Island je dobar, ali nije atraktivan, zato je bolje da manje atraktivni igrač Čačićeve vrste u ovom specifičnom trenutku bude unutra, jer može dati više od Rakitića.

Veli da se tako treba gledati na stvari, a ne kukati.

- Kakva kuknjava, nema joj mjesta. Nema razloga za pitanja i kuknjavu tip “gdje nam je Rakitić”. Nema razloga za traženje bilo kakvog alibija.

Pitali smo “trenera svih trenera” vidi li možda problem u činjenici da Rakitić često u posljednje vrijeme izostaje s reprezentativnih okupljanja, a gotovo redovno igra za Barcelonu?

- Rakitić je jedna provjerena vrijednost. Mi smo skloni podcjenjivati svoje igrače. Čovječe, kad je za Luku Modrića bila istaknuta cijena od 40 milijuna eura rekao sam “pa što vam je ljudi?!”. A Mourinho i Ferguson kažu “pa to je najmanje za tog igrača”. Naši igrači permanentno dokazuju da su najbolji. Dakle, to govorim iz razloga koji moram ponoviti. Nemamo što pričati što nam fali Rakitić, iako je dokazana vrijednost. Krivo mi je što ga nema, ali siguran sam da će nova krv u ovoj situaciji biti idealna. Eto, da se igra protiv neke renomirane reprezentacije, onda bih rekao da fali Rakitić. Kako to nije slučaj, ovaj koji će ga zamijeniti, morao bi imati učinak veći od Rakitića!

Pitali smo i Blaževića za prognozu ogleda s Islandom.

- Nikako ne smijemo pasti u hendikep favorita! Cijeli svijet zna da smo mi favoriti, a to je uvijek nezgodna pozicija. Svi igrači moraju imati svijest kako bilo kakvo malo opuštanje može biti fatalno. Danas nema protivnika koji se može podcijeniti - zaključio je Blažević.

Linker
27. travanj 2024 03:22