Hanzamedia
JAKE I SLABIJE STRANE

UKRAJINA JEDINA STOJI NA PUTU VATRENIH DO SP-A, A ON JU ITEKAKO DOBRO POZNAJE Stipe Pletikosa otkrio sve opasnosti i boljke Ševčenkovih izabranika!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. listopad 2017. 21:34

Stipe Pletikosa davne je 2003. godine u Donjeck došao kao prvi vratar reprezentacije Hrvatske. U Šahtar je ušao u najboljem trenutku, zajedno sa Srnom svjedočio je početku velikog uspona kluba iz Donjecka, ali ujedno je upoznao sve prednosti i mane ukrajinskog nogometa. Zato je Pletikosa idealan sugovornik pred utakmicu u Kijevu. Prvo je pitanje temelj ukrajinske priče, što se dogodilo u posljednjih 15 mjeseci, zašto je anemična Ukrajina odjednom postala pretendent na visoki plasman u skupini?

- Ševčenko je organizacijski podigao reprezentaciju, a uz to, sigurno je da je kompletna momčad pronašla neki novi motiv nakon neuspjeha na Euru. Jasno, da bi se podigao, trebaš imati kvalitetu, a Ukrajina kvalitetu posjeduje - naglasio je Pletikosa.

Gledajući po linijama, Pletikosa je najviše pozornosti stavio na ofenzivni segment.

- Opasnost u igri Ukrajine leži u brzoj tranziciji. Kontra ili polukontra, ali to je svakako njihovo najjače oružje u napadu. Jarmolenko i Konopljanka, dva najbolja Ševčenkova igrača dobili su veliko pojačanje u Marlosu. Znam kakav je Brazilac, on definitivno ima klasu kojom podiže razinu igre. Nije klasični playmaker, više podsjeća na naša krila, posebno Perišića. Ali, može igrati i “playa”. Marlos je došao u najgori trenutak po nas, a najbolji za Ukrajinu. Igrač je kakvog do sada nisu imali, a dobili su ga prije najvažnijih utakmica.

Kakva je obrana Ukrajine, gdje su šanse za Hrvatsku?

- Stoperi Hačeridi i Ordec ili možda Rakickij, sve su redom igrači koji više vole igrati nego ulaziti u tjelesni kontakt. Iako je Hačeridi stoper iz Dynama, znam da ga je Lucescu htio uzeti u Šahtar, jer odgovara igri mog bivšeg kluba. Stoperi koji ne vole da im se napadač zabije u tijelo, a bekovi bez većeg iskustva na međunarodnoj sceni. Posebno se to odnosi na lijevu stranu gdje je Matvijenko prvi izbor. Ukrajinski bekovi su naša najveća šansa, zato bi Perišić i Brozović bi trebali donijeti prevagu na našu stranu u kijevskom dvoboju. Ali, ključni segment igre bit će reposjed. Ponovno osvajanje izgubljene lopte. To je dio igre u kojem su Ukrajinci kvalitetni i ako im ne dopustimo začetak kontranapada, napravili smo veliki posao prema pozitivnom rezultatu - zaključio je Pletikosa.

Linker
25. travanj 2024 11:01