REUTERS/Florion Goga
ČEKAJU SP 12 GODINA

UKRAJINCIMA OTPALA DVOJICA ZA OKRŠAJ ODLUKE PROTIV VATRENIH, ŠEVČENKA NIJE ODUŠEVIO POKLON S RUJEVICE 'I dalje moramo pobijediti Hrvatsku'

Izbornik ukrajinske nogometne reprezentacije Andrij Ševčenko nije bio u euforiji nakon što je saznao da je Hrvatska kiksala protiv Finske (1:1).
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. listopad 2017. 14:46

Ukrajina je obavila posao, uzela je planirane bodove na gostovanju kod Kosova te će sutra dočekati Hrvatsku s velikom nadom u osvajanje barem druge pozicije u skupini. Ne treba posebno naglašavati što bi Ukrajincima značio plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, zemlju s kojom su u lošim odnosima posljednih godina, koja je zapravo okupirala dio njihovog teritorija.

- Bila je to teška utakmica, po groznim vremenskim uvjetima. Kosovo je uložilo maksimalan napor, korektno su se borili i odigrali vrlo dobru utakmicu. Govorio sam i prije ovoga gostovanja da će nam biti teško i zahtjevno, tako je i bilo, baš su dali sve što su mogli. No, i mi smo bili dobri, odgovorili smo na pravi način, a najvažnije od svega je da smo osvojili tri boda i da sve držimo u svojim rukama - komentirao je ukrajinski izbornik Andrij Ševčenko.

Velika količina kiše pala je na travnjak stadiona u Skadru, vjerojatno je i tu dio odgovora na pitanje zašto su Ukrajinci na vodstvo čekali čak sat vremena.

Strah od prekida

- Razgovarali smo puno o tome, jer situacija je bila teška. Na nekim dijelovima terena lopta se uopće nije pomicala, nismo mogli igrati. Momcima sam rekao da se prilagode stanju na licu mjesta. Ako mogu, neka odigraju, a ako ne, neka se bore, neka napucaju loptu naprijed. Teško se prilagoditi takvim uvjetima, no oni su sve napravili baš kako je i trebalo. Bojao sam se samo da se utakmica na prekine i da je ne moramo dovršavati u subotu, jer bismo na taj način izgubili dan dragocjenog odmora.

Zanimljive su bile i neke Ševčenkove taktičke postavke. Tako je u prvom poluvremenu krenuo s Kravecom u vrhu napada i ofenzivnim veznim Garmašom iza njega, no kasnije je Garmaša ostavio kao jedinu špicu, a umjesto Kraveca, koji je dobio žuti karton i propušta utakmicu s Hrvatskom, ušao je Marlos. Šahtarov Brazilac preselio je na desno krilo koje mu je prirodna pozicija, dok je Jarmolenko premješten u sredinu, iza napadača.

Pohvale Marlosu

- Marlos je debitirao u jednoj od najtežih utakmica i odigrao je dobro, dijelio je savršene lopte. Znamo koje su njegove jake kvalitete; odličan je kad ima loptu u posjedu, i ako nam stanje terena dozvoljava da pokažemo više, onda će sve skupa biti lakše. Znamo gdje ga možemo koristiti, on će u svakom slučaju predstavljati pojačanje za našu momčad. Garmaš je sjajno reagirao uoči prvog pogotka iako je to na kraju bio autogol, no našao se baš tamo gdje je trebao biti. Onda je i Jarmolenko zabio sa svoje pozicije.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Kosovo vs Ukraine - Loro Borici Stadium, Shkoder, Albania - October 6, 2017   Ukraine coach Andriy Shevchenko    REUTERS/Florion Goga
REUTERS/Florion Goga

Kad je bivši Milanov napadač čuo da je Hrvatska remizirala s Finskom, sigurno mu je bilo drago, ali pred novinarima dakako nije pao u euforiju.

- Taj nam rezultat ništa nije donio, i dalje trebamo pobijediti Hrvatsku u izravnom okršaju. Za nas će to biti finale, nadam se da će nas podržati naši navijači. Ujedno, hvala i svima onima koji su nas podržali u dalekom Skadru - kazao je Ševčenko, koji ima veliku priliku odvesti Ukrajinu na prvo Svjetsko prvenstvo nakon 12 godina stanke.

Prvi i posljednji put nastupili su u Njemačkoj 2006. godine, tada su stigli do četvrtfinala te su na kraju svoj nastup završili na osmoj poziciji. Prošlog ljeta gledali smo ih i na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje se nisu proslavili, pa su hitno smijenili dotadašnjeg izbornika Mihajla Fomenka i dali priliku igračkoj legendi Ševčenku, kojem je to ujedno bio i prvi samostalni trenerski posao.

Što se tiče aktualnosti iz ukrajinskog tabora, kartonirani su napadač Artem Kravec i stoper Ivan Ordec.

Priključio se ozlijeđeni stoper Jaroslav Rakitskij, kojeg će pokušati osposobiti za ogled s Vatrenima, a u sastavu reprezentacije su i ofenzivni veznjaci Viktor Kovalenko iz mlade vrste te Aleksander Zinčenko, koji je odradio žute kartone.

Rezultati by SofaScore

Linker
17. travanj 2024 04:26