Getty Images
GRČKA - HRVATSKA

UŽIVO OD 20:45 SATI: IZ PAKLA PIREJA U HLADNU RUSIJU PO KRUNU GENERACIJE Hrvatsku tek jedan mali korak dijeli od nastupa na petom Svjetskom prvenstvu!

Hrvatska je pod vodstvom Zlatka Dalića u prvoj utakmici slavila 4:1 te s velikom prednošću iz Zagreba stigla na uzvrat u Pireju gdje će u paklenoj atmosferi nastojati potvrditi plasman na SP. Utakmicu UŽIVO pratite od 20:45 na portalu Sportskih novosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2017. 10:54

GRČKA - HRVATSKA (20:45)

GRČKA: Karnezis - Torosidis, sokratis, Manolas, Stafylidis - Tziolis, Zeca - Christodopoulos, Fortounis, Bakasetas - Mitroglu

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rakitić, Brozović - Kramarić, Modrić, Perišić - Mandžukić

-------------------------------------------------------

Sa sjajnom prednošću Hrvatska je pred plasmanom na svoje deseto veliko natjecanje, peto Svjetsko prvenstvo, ali treba biti i pametan i oprezan, Vatreni kvalitetom dominiraju Grcima, no nogomet je donosio i veća čuda. Poput labuda na samrti sljednici slavnih Helena spremaju se za posljednji rik, koji će morati biti najjači ako se žele ičemu nadati. Malo im tko vjeruje da to mogu, ali tako su počele priče o svakoj senzaciji.

Nakon sjajnog povratka u život u Kijevu i vrhunske izvedbe s Grcima u Zagrebu, to valja naplatiti. Jer sve bi drugo bila tragedija grčkih razmjera.

Očekujemo grčki juriš

Zlatko Dalić uvjerava da će momčad ponovno biti jednako raspoložena.

- Neću mijenjati ni igru ni taktiku. Nismo reprezentacija koja će se braniti, to ne znamo niti se dobro tako postaviti. Dogodi se prekid, zalutala lopta i dobije se gol. Nemamo takve nogometaše, ni profila ni stila, da bismo kalkulirali.

- Došli smo pobijediti i otići na SP - kazao je hrvatski izbornik.

Međutim, Grci su, ma koliko to njihovim nogometašima nije upisano u DNK, prisiljeni odbaciti ustaljene sheme i oklope, večeras od njih očekujemo juriš. Koliko im Vatreni dopuste.

- U nekim ćemo se fazama biti prisiljeni braniti, ali to nije moj motiv ni želja, za nas je ovo jedna jedina utakmica, kao u Ukrajini. Može biti sto mojih taktika ili nečijih drugih, ali ako dečki nemaju kvalitetu... Bitna je njihova vrijednost, ja sam samo malo pomogao, a sve je do njih. Rekao sam im da su napravili sjajan posao protiv Ukrajine i Grčke, i to samo oni, ništa im nitko nije poklonio niti za njih odradio. Ostaje taj mali koračić da se plasiramo na SP. Kao su odgovorili? Učinit će to na terenu - konstatirao je izbornik.

Domaćin nije nikoga ozbiljnog dobio s tri razlike desetak godina, kad su priređivali senzacije, to je bilo na posve drugoj osnovi, minimalnim pobjedama. Michael Skibbe dobiva dvojicu bitnih igrača u obrani, Torosidisa, bude li spreman kako se najavljuje, i Manolasa. Više bi mu vrijedili u Zagrebu, ali...

- I mi smo neke utakmice odigrali napadački, neće nam biti prvi put. U prvom redu od igrača očekujem reakciju na prvi dvoboj, oni moraju pokazati karakter i isprati obraz. I taj motiv ne želim vidjeti samo od momčadi nego i od publike, ona nas mora ponijeti da budemo kompetitivniji. Bit će teško, ali nastojat ćemo učiniti čudo.

Radi jedne generacije koje vrijedi daleko više nego što je ikad ostvarila u dresu nacionalne vrste (pa već pet kvalifikacijskih ciklusa do finiša nemamo osiguran plasman), radi milijuna koji će dobro doći hrvatskom nogometu, radi Mundiala u Rusiji, čiju će primamljivost moći naplatiti i gospodarstvenici, zbog svih koji su u četvrtak napravili sjajnu atmosferu i poslali poruku da žele mnogo više ovakvih trenutaka, zbog Hrvata na čijim je usnama opet nogometna reprezentacija unatoč svim lošim istinama naše države, Luka Modrić, Ivan Rakitić i kolege večeras to moraju učiniti. Ovo je konačno finale, 90 minuta istine. Ući u njega s 4:1 bonus je koji prava momčad nikada neće ispustiti. I zato Karaiskakis čekamo s optimizmom. Koliko nas god iskustva učila da u nogometu ni tri gola nisu sama po sebi razlog za bezbrižnost...

Linker
20. travanj 2024 12:33