Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
VREMENSKA PROGNOZA JE LOŠA

VATRENIMA PRIJETI KIŠA, ALI NEMA RAZLOGA ZA BRIGU 'Travnjak Rujevice iste je kvalitete kao na Bernabeuu: Nema straha, bez obzira na količinu kiše'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 05. listopad 2017. 10:39

Utakmica Hrvatske i Finske iz Gradskog vrta je preselila na Rujevicu zbog travnjaka, to je već dobro poznata priča i zamislite kakav bi to bio fijasko kada bi isti u petak otežavao igračima uvjete za igru.

Ipak, to se ne može dogoditi, Rujevica je već nekoliko puta uspješno položila test kada je riječ o upijanju silnih količina padalina i igračima u svakom trenutku pružila idealne uvjete za igre, lišene lokvi, blata... Dovoljno se sjetiti prošlosezonskog sraza Rijeke i Hajduka.

Najbolji teren u Hrvatskoj

Budući da je drenaža zbog brojnih specifičnosti bila gorući problem Kantride, još dok se gradila Rujevica Damir Mišković je upozoravao projektante i izvođače radova na ovu situaciju. I da nije bio tako “dosadan” tko zna da li bi Rujevica danas imala najbolji travnjak u Hrvatskoj! Iako su proteklih dana najavljivane obilne padaline na Kvarneru, govorilo se i preko 50 litara kiše po metru kvadratnom što bi bilo gotovo dvostruko više nego na Maksimiru protiv reprezentacije Kosova, odgovorni za travnjak na Rujevici uvjeravaju da nema razloga za brigu.

- Nema straha, utakmica će se nesmetano odigrati bez obzira na količinu kiše koja će eventualno pasti. Travnjak može podnijeti velike količine, otkad je otvoren kamp u to smo se uvjerili u nekoliko navrata, a možda je najbolji primjer utakmica s Hajdukom kada je prema službenim podacima na području Kvarnera palo oko 100 litara kiše po četvornom metru, a utakmica je svejedno odigrana bez ikakvih problema - kaže Barbara Zanelli, voditeljica održavanja rujevičkih travnjaka koji su zbog svoje mixto podloge specifični.

Trenutni omjer iznosi 80-20 u korist prave trave budući da su uvjeti za rast vegetacije trenutno idealni, a iako je podloga specifična, Luki Modriću, primjerice, prilagodba ne bi trebala biti problem budući da na istoj igra i njegov Real Madrid. Kvarcni pijesak, uz drenažne cijevi i činjenicu da je područje na kojem je niknuo stadion Rijeke nasipano, popit će koliko god kiše bude potrebno. Naravno, ako i bude potrebno. Jer padaline koje su najavljene za četvrtak i petak ne bi trebale biti toliko obilne kako se činilo početkom tjedna, a prema najnovijim meteorološkim kartama postoji i velika mogućnost da će potpuno prestati već i dva sata prije utakmice.

Rujevica blindirana za reprezentaciju

Nogometaši Rijeke nerijetko na Rujevici odigravaju pripremne utakmice iza zatvorenih vrata, ali oni najsnalažljiviji ipak znaju kako doskočiti tome pa s jednog dijela ceste, kod ulaza u trening kamp, ipak mogu škicnuti prema travnjaku.

Ipak, kada je riječ o reprezentaciji režim je drugačiji. Na ulazu u trening kamp gdje se vidi pomoćni travnjak kojeg koriste Vatreni postavljeni su redari, nekolicina je patrolirala i u unutarnjem dijelu, a za svaki slučaj tu su bila i tri policajca. Dokaz je to da se ništa ne želi prepustiti slučaju, pa čak i kada dozvoljenih 15-ak minuta treninga prate dva novinara i tri fotoreportera.

Linker
27. travanj 2024 00:38