Umit Bektas / REUTERS
KVALIFIKACIJE ZA SP

VIDEO: HRVATSKA ŠOKIRANA U TURSKOJ, RUSIJA SVE DALJE Slaba reakcija obrane i Subašića dovoljni za drugu pobjedu Turske u povijesti!

Nogometaši Turske svladali su Hrvatsku sa 1-0 (0-0) u utakmici 8. kola skupine I europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. odigranoj u utorak u Esikšehiru, a strijelac pobjedničkog pogotka bio je Čenk Tosun u 75. minuti.
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. rujan 2017. 11:18

TURSKA - HRVATSKA 1:0 (Tosun 75')

TURSKA (4-4-2): Babacan - Kaan, Söyüncü, Topal, Erkin - Calhanoglu, Sahin (od 87. Okay), Özyakup, Turan (od 70. Mor) - Burak (od 85. Tufan), Tosun.

HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić - Vrsaljko (od 85. Čop), Lovren, Vida, Pivarić - Modrić, Badelj - Brozović, Kovačić (od 71. Kramarić), Perišić - Kalinić (od 62. Mandžukić).

Cenk Tosun izronio je u 75. minuti dvoboja na hrvatskom petercu da bi kaznio mlaku reakciju Danijela Subašića, pospremio odbijenu loptu u mrežu i zadržao hrvatsku vizu za Rusiju na čekanju još mjesec dana. Centarfor Bešiktaša pobjedničkim je pogotkom vratio Tursku u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo i potpuno zakomplicirao bitku za vrh u našoj skupini. A sve je uz malo više hladnokrvnosti Matea Kovačića pred golom moglo biti prelomljeno već u uvodnim minutama...


Cenk Tosun Goal HD - Turkey 1 - 0 Croatia - 05...

Reprizu na repertoaru je, inače, pratila repriza davno viđenog na terenu. Narativ je to koji već pomalo umara jer je i treći dvoboj Hrvatske i Turske u posljednjih četrnaest mjeseci ponudio istu podgrijanu priču: Hrvatska napada, tehnički je suverena, taktički superiorna, generalno puno zrelija od suparnika, davi Turke u obruču i stvara paniku u njihovu kaznenom prostoru, problem je samo što semafor ne bilježi EKG otkucaje utakmice nego golove koji u ovim utakmicama vrlo rijetko padaju.

A trebala su pasti dva već u prvih deset minuta utakmica, dok je Lucescuova eksperimentalna momčad poput grogiranog boksača plesala na rubu vlastitog šesnaesterca kao boksač na konopcima. Da Ante Čačić nije došao taktizirati nego igrati otvorenih karata vidjelo se već u 2. minuti kada je Kalinić (počeo utakmicu zbog Mandžukićeva četiri šava na potkoljenici) okušao udarac sa 20 metara, lopta je doletjela ravno u naručje Babacanu.

Tri minute kasnije Kovačić je istrčao pred domaćeg vratara da bi iskosa sa sedam metara pucao u njega. U 10.minuti Turke su spašavali sreća i sudac Kassai koji je zažmirio na ruku Buraka Yilmaza. Centarfor je na gol crti spašavao već svladanog golmana, rukom uz pomoć vratnice nekako je izbio loptu u polje. Taj riskantan Burakov potez zazvonio je njegovim suigračima kao S.O.S poziv nakon kojeg su se trgnuli i konsolidirali. Već u 11. minuti pokazali su da ne grizu mliječnim zubima. Arda Turan se prošuljao kroz linije hrvatske obrane i zavrnuo povratnu loptu na peterac, gdje je natrčao Cenk Tosun i neometan promašio okvir.

U nastavku poluvremena Luka Modrić i suigrači pametno su držali loptu, koristili posjed i pronalazili ispražnjene džepove terena. Turci su imali previše posla u zatvaranju da bi stigli razmišljati o napadu, sve je sredinom prvog poluvremena ponovno zamirisalo na vodstvo 'vatrenih', ali kako je vrijeme protjecalo napadačka oštrica je otupjela i utakmica otplovila u 'fade away'.

Prije nego što je Turska izišla iz oklopa i krenula u ofenzivu, Hrvatska je u nastavku igre imala kontrolu nad utakmicom i prilike da još jednom zaledi dah fanatičnoj publici koja je gromoglasnom podrškom nosila domaću momčad. Modrić je prvo upotrebljivim ubačajem pronašao Lovrena na sedam metara, no njegov udarac glavom odlični Babacan uspio je zaustaviti. U 57. minuti kapetan Modrić, opet najraspoloženiji hrvatski igrač na terenu, idealnom je asistencijom oslobodio prostor Perišiću koji je malo iskosa ciljao dalji Babacanov kut i promašio okvir.

Nadmoć tijekom dvije trećine meča ovaj put nije bila dovoljna za pobjedu (kao u Parizu), ali niti za remi (kao u Zagrebu). Stigla je kazna u 75. minuti kada je Ozyakup sa 18 metara tukao ravno u Subašića, a hrvatski vratar neuvjerljivim izboksavanjem počastio Cenka Tosuna poklon-bonom koji ozbiljan napadač ne promašuje...

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
20. travanj 2024 14:21