REUTERS/Antonio Bronic
KVALIFIKACIJE ZA SP

VIDEO: KOSOVO DOŽIVJELO KATASTROFU Nevjerojatni Mandžo eksplodirao nakon 16 mjeseci, a onda je uslijedila nova golijada! Pogledajte rapsodiju Vatrenih

Hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine kao gost je u Skadru pobijedila Kosovo sa 6-0 (3-0). Strijelac prva tri gola u prvom poluvremenu bio je Mario Mandžukić, u 6., 24. i 35. minuti, da bi u nastavku pobjedu potvrdili Matej Mitrović u 67., Ivan Perišić u 83. i Nikola Kalinić u drugoj minuti sudačke nadoknade.
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 06. listopad 2016. 12:44

KOSOVO - HRVATSKA 0:6 (Mandžukić 6', 24', 35', Mitrović 67', Perišić 83', Kalinić 90+2)

KOSOVO (4-2-3-1): Ujkani - Perdedaj, Pnishi, Pepa, Paqarada - Kryeziu, V. Berisha - Rashica, Zeneli, B. Berisha (od 58. Halimi) - Celina (od 68. Bunjaku).

IZBORNIK: Albert Bunjaki


HRVATSKA (4-4-2): Subašić - Vrsaljko, Ćorluka (od 46. Mitrović), Vida, Pivarić - Brozović, Kovači, Badelj, Perišić - Kramarić (od 71. Rog), Mandžukić (od 59. N. Kalinić).

IZBORNIK: Ante Čačić

--------------------------------------------------------------------------------

Samo šest minuta trebalo je desetkovanoj hrvatskoj momčadi da ugasi nabujali optimizam Kosovara, reprezentacije iz trećeg nogometnog svijeta. Mario Mandžukić je nakon „višegodišnjeg“ posta povukao prvi potez u simultanki, koju je sinoć igrao u Skadru proptiv impresionirane kosovske reprezentacije.

Bio je to uvod u „veselu večer“ hrvatskog centarfora, koji je za samo 35 minuta zabio hat-trick. Opravdao je povjerenje izbornika Čačića, koji ga nije htio mijenjati ni kada je to zahtijevala cjelokupna nogometna javnost. Istrpio je krizu, u koju golgeteri znaju zaroniti i Mandžukić je vratio izborniku dug. Dva gola je zabio glavom, što mu je specijalnost...

Uvod u utakmcu bio je glamurozan, uz ovacije hrvatskoj himni, pljeskao je cijeli stadion. Bez jednog jedinog zvižduka uglednom i nogometno moćnom gostu. A već u 6. minuti počeo je ples Kovačića, Kramarića i Mandžukića. Jedan gol u atraktivnoj akciji navedenih igrača bio je dovoljan da stadion „Loro Borici“ utihne, bilo je tiho kao u crkvi. Domaćin je s ogromnim respektom ušao u utakmicu, da bi se razbudio tek u finišu prvog poluvremena, kada je Bersant Celina zapucao stopostotnu priliku, a tri minute prije kraja poluvremena i Arber Zeneli je promašio prazan gol.

Drugi hrvatski gol bio je plod preciznog centaršuta Ivana Perišića, Mandžukić je natrčao na prvu vratnicu i zakucao loptu u gol, a treći je postigao, također glavom, nakon centaršuta Vrsaljka. Reklo bi se da je Hrvatska došla do pobjede a da se njezini igrači nisu ni oznojili.

Kako je kopnila rezultatska neizvjesnost, publika se počela dosađivati. Inicijatori „zabave“, koja se sastoji od poklika „Ubi Srbina“ inicirali su hrvatski navijači, a domaćin je to oduševljeno prihvatio. Tako će Kosovo već na prvoj domaćoj utakmici biti kažnjeno zbog raspirivanja mržnje, a kazne Hrvatskom nogometnom savezu zbog verbalnih uvreda i neprimjerenih poklika, dugotrajna je tradicija. Nije isključeno da će Hrvatska cijeli kvalifikacijski ciklus za svjetsko prvenstvo odigrati pred praznim stadionom. Žalosno, ali – moguće.

Nakon samo 45 minuta u Skadru, hrvatski izbornik je počeo pripreme za meč protiv Finske u Tampereu. Već u poluvremenu je ostavio u svlačionici načetog Vedrana Ćorluku, a u 59. je iz igre izvukao i Mandžukića, jer, straha od rezultatske neizvjesnosti više nije bilo. Najčešće se na ovoj utakmici selila kapetanska traka, čak trojica nogometaša, Ćorluka, Mandžukić i Perišić su sinoć bili kapetani. Svi potezi Ante Čačića su se pokazali logičnima, niti jednom nije pogriješio. Ali, mora se reći i da je Hrvatska sinoć igrala s reprezentacijom, koja je u rangu Gibraltara i Malte, tek joj slijedi nogometno sazrijevanje. Ne može se protiv prekaljenih nogometaša igrati tako „mekano“ i bez ozbiljnijeg starta, kao što su to sinoć pokušali Kosovari. Rezultat nije mogao biti drukčiji, Hrvati su to rutinski odradili. Zapravo, bio je to malo ozbiljniji trening.

U 67. minuti potpuno su popucale kopče u kosovskoj obrani. Nabačenu loptu u kazneni prostor neometano je u mrežu pospremio Matej Mitrović. Zatim je počela serija promašaja, najprije se osramotio Herolind Shala, koji je zapucao možda i najbolju priliku, zatim je i Marko Rog idealnu šansu pretvorio u neshvatljivi promašaj, da bi u 83. minuti Ivan Perišić prevario i domaćeg vrata i plasirao loptu u prazan gol. U sudačkoj nadoknadi „progovorio“ je i Nikola Kalinić efektnim golom s ruba kaznenog prostora...

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
21. svibanj 2024 05:17