Getty Images, sn ilustracija / Getty Images
SJAJAN START NOVOG IZBORNIKA

ZLATKO DALIĆ JE U KIJEVU POSTAO HARRY POTTER U samo dan i pol, uspio je posrnulu reprezentaciju osoviti na noge, baš poput pravog čarobnjaka

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2017. 12:53

Zlatko Dalić je u Kijevu postao Harry Potter! U praktički dan i pol, uspio je posrnulu reprezentaciju osoviti na noge, poput pravog čarobnjaka. Da, možda će neki kazati da su sav teret iznijeli igrači, no onu potonulu vojsku moralo se nekako izvući na obalu. Dalić je u svojim razgovorima s tim momcima očito uspio dosegnuti pravu razinu njihove svijesti i Vatreni su u Kijevu zaista izgledali - vatreno!

Nakon dugog vremena. Kad je u subotu stigao na zagrabački aerodrom Franjo Tuđman, napisali smo da je stigao iznimno veseli i radostan čovjek, koji nije skidao osmjeh s lica. Kraj njega su prolazila zabrinuta lica hrvatskih reprezentativaca, njihova su bila bez smješka. No Dalića ništa nije brinulo, nudio je samo optimizam, makar u tom trenutku nismo znali zašto ga nudi. On je očito znao...

Napravio je ono što je u ovom trenutku bilo najpotrebinije Vatrenima, podigao je psihološki, nakon dugo vremena na terenu su izgledali kao - momčad. Ne mislimo tu samo u taktičkom smislu, nego u smislu zajedništva. Opet smo na licima vidjeli onaj zanos koji smo imali prilike vidjeti na Europskom prvenstvu u Francuskoj opet se vidjelo da ti dečki dišu istim plućima, jedan za drugoga.

Naravno, povukao je i nekoliko odličnih taktičkih poteza koji su se pokazali kao dobitna kombinacija. Dobro je ciljao s Vidom i Vrsaljkom na bokovima, iako je u prvom dijelu bilio neugoda s Konopljankom i Jarmolenkom, fino je odliučio da junak Kramarić i Mandžukić mijenjaju pozicije, Modrića je gurno prema naprijed, Luka je opet bio impresivan. Baš se Daliću sve poklopilo. Da je mu je je netko tko ga najviše voli pisao ovakav scenarij, ne bi mu ga bolje napisao. Valjda je negdje zaslužio tu sreću koja ga je obuzela nakon pobjede u Kijevu.

Makar, Zlatko Dalić je čovjek za 'posebne namjene', za specijalna stanja, za izvlačenje iz teških situacija. Nije slučajno baš on izabran da Varaždin vrati u Prvu HNL. Kad se u baroknom gradu skupljala ekipa koja bi trebala od Varaždina napraviti opet nogometni grad, svi su uvijek prstom pokazali na - Dalića. Njega su željeli za šefa, za čovjeka koji klub moće posve oživiti. Kad smo prije nekog vremena pišući priču o Varaždinu razgovarali s Davorom Vugrincem, kazao nam je; 'Dala je glavni čovjek koji drže sve konce vraćanja kluba'. Dakle, očito je, kad je kriza, nazovi Zlatka.

Takoo je sad bilo i u slučaju nacionalne vrste. Prihvatio se čovjek zahtijevnog posla, preuzevši veliki rizik. Jer, da je jučer izgubio, tko zna što bi bilo dalje. Mogao se 'potrošiti' na samo jednoj utakmici. Nije, sudbina mu je bila sklona, ali sam je bio dovoljno hrabar da je izazove, pa da mu se ona pokloni. Zlatko Dalić postao je preko noći junak naših nogometnih dana, od igrača koji su protiv Finske izgledali preplašeno stvorio je heroje u manje od dva dana.. Ipak, sad ga tek čekaju najvažniji okršaji, sad tej kreće borba za Rusiju!

Linker
23. travanj 2024 07:25