Zlatko Kranjčar
 Foto: Boris Kovacev / CROPIX
BIVŠI IZBORNIK SAMO ZA SN

ZLATKO KRANJČAR O ČUVENOJ HRVATSKOJ IMPROVIZACIJI 'Pa što se čeka? Kome bi sad palo na pamet da ga ne zadrži? To bi bilo samoubojstvo!'

BIVŠI IZBORNIK SAMO ZA SN ’Najveći dobitak naše pobjede u Ukrajini je karakter koji su, kad je bilo biti il’ ne biti, Vatreni pokazali na terenu’
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2017. 15:25

Bivši hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar dugo se nije oglašavao iz Irana. Trebao je svoj mir još tamo od ožujka kad je ponovno preuzeo Sepahan, klub koji je vodio od 2011. do 2014. godine. U tom je razdoblju postigao velike uspjehe. Sepahan je u sezoni 2011/12. osvojio prvenstvo Irana, a sezonu kasnije i elitni Hazli kup. Cico je proglašen najboljim trenerom Irana te 2012. godine.

Ipak, prije neki dan se javio, bio je dobro raspoložen. Nije se javio slučajno, Cicu uvijek vesele uspjesi reprezentacije. Pa nakon što su Vatreni pobijedili Ukrajinu, bio je itekako sretan, jako zadovoljan. Kazao je da pozorno prati sve što se događa s Hrvatskom. Uvijek je pratio Vatrene, bez obzira koji je posao radio nakon što više nije bio izbornik. S velikim oduševljenjem govorio je nakon pobjede u Ukrajini.

Mislio sam da ne može

- Iranska televizija izravno je prenosila utakmicu iz Kijeva. Svaka čast igračima i izborniku Zlatku Daliću! Odigrali su odličnu utakmicu i sad svi skupa s golemim optimizmom možemo čekati utakmice dodatnih kvalifikacija. Očito je reprezentaciji trebala ta šok-terapija, ovoga puta je uspjela. Dalić je povukao neke bitne poteze u momčadi i sa svima je pogodio. Tako se stvari ponekad poslože i onda sve ispadne super. Ono što posebno veseli jest činjenica da su igrači sa strašću odradili taj krucijalni dvoboj. Kad je tako, onda je Hrvatska moćna reprezentacija.

Kazao nam je Cico kako je prije utakmice razmišljao na ponešto drugi način.

- Iskreno, mislio sam da Dalić ne može protiv Ukrajine iskemijati previše, jer zaista je imao jako malo vremena. Očito da je ipak uspio. Ipak, treba naglasiti da su naši reprezentativci preuzeli odgovornost! Možda je to daleko najveći dobitak ove priče. Znate, kad se igraju ovakve utakmice, kad je biti il’ ne biti, onda ponekad ništa drugo nije bitno, niti trener, niti izbornik, niti predsjednik Saveza, niti bilo tko... Najvažniji su igrači.

Objašnjava zašto drži da je uloga reprezentativaca ključna.

- Većina igrača koje ja poznajem stvarala je svoje ime kroz reprezentaciju. Došli su momci do velikih klubova, svi su se fino situirali, pa je zaista bio red da u tako važnoj utakmici daju sve za Hrvatsku. I dali su! Skupili su se i odradili super posao, pokazali su da dišu za Hrvatsku!

Kako gledate na budućnost Zlatka Dalića? Treba li on ostati izbornik reprezentacije na duže vrijeme?

- Kakvo pitanje... Pa naravno da treba ostati. Neće valjda u HNS-u odlučiti uzeti i trećeg izbornika u kvalifikacijama? Uopće mi zapravo nije bilo jasno, po onome što sam čitao na našim portalima, što se čeka? Kao, treba čekati sastanak Izvršnog odbora, treba se odlučiti. Dajte najte... U presudnoj utakmici odradio je odličan posao, pa kome bi sad palo na pamet da ga ne zadrži do ovih odlučnih utakmica dodatnih kvalifikacija? To bi bio samoubilački potez. Bez obzira prođe li dodatne kvalifikacije ili ne, treba voditi Hrvatsku. Bilo bi doista bilo pogubno improvizirati, stalno nešto mijenjati. Mora postojati vizija, opredjeljenje. Ako se nekome prepusti vođenje nacionalne vrste, onda se iz njega mora stati, dati dugoročnu priliku.

Što ako ipak bude improvizacija?

- Valjda neće biti bilo kakvih improvizacija, ali ako to nekome ipak padne na pamet, onda je po meni Branko Ivanković taj koji može preuzeti reprezentaciju! Ispunjava sve kriterije za tako važnu funkciju. Ivanković radi sjajan posao u Perspolisu, iskusan je, s velikim rezultatima iza sebe. On je svakako taj koji bi mogao voditi reprezentaciju. Međutim, to su samo moja glasna razmišljanja, Zlatko Dalić treba ostati izbornik i - točka. Dobro, po ovome što čitam, tako će hvala Bogu i biti.

Što ako se Hrvatska ipak ne plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

- Onda se treba odlučiti za novi put, sve resetirati. Te igrače koji su postigli sve u svom nogometnom životu treba polako mijenjati novim dečkima. Hrvatska zaista ima sjajnih mladih igrača, polako ih se treba uvoditi u momčad te stvarati reprezentaciju za nove kvalifikacije i velika natjecanja. Jer mnogi od sadašnjih reprezentativaca će na sljedećem Euru ili još kasnije na Svjetskom prvenstvu biti već u ozbiljnim godinama. Mora se stvarati nešto novo. Bez obzira plasira se ili ne u Rusiju, ja bih taj posao prepustio Zlatku Daliću. Iako su ga izabrali za šok-terapiju, on meni djeluje kao čovjek kome se bez obzira na sve treba prepustiti da dalje radi s reprezentacijom. Stalno mijenjati izbornike nema smisla, djeluje neozbiljno. Kad su smijenili Čačića, normalno je da Daliću prepuste novi ciklus. Dalić je taj koji može stvoriti novu reprezentaciju i krenuti u nove uspjehe.

Odlični na Euru

Kako ste vidjeli mandat bivšeg izbornika Ante Čačića?

- Na Europskom prvenstvu bilo je jako dobro, na početku kvalifikacija također, a onda je zapelo. Nema tu neke velike filozofije, kad rezultati šepaju, kad ih nema, onda je odgovoran trener, odnosno izbornik. To je nogometni zakon. U posljednjim utakmicama nije bilo dobro, bili smo neefikasni, nismo zabijali golove i gubili smo bodove. Naravno, ne može za sve uvijek biti kriv trener ili izbornik, no otkako je svijeta i vijeka, priča je bila ista. Kad zapne, kad te rezultati ne prate, znaš svoju sudbinu, moraš otići. To se nikada neće promijeniti. Ante je sigurno želio najbolje, radio najbolje, ali stvari se nisu poklapale. Bilo je i peha, budimo objektivni. Recimo, Hrvatska je zaista u obje utakmice s Turskom bila daleko bolja, kad pogledate igru, šanse, onda je zapravo nevjerojatno da smo od Turaka izgubili pet bodova. Da je sve bilo onako kako je po igri trebalo biti, bili bismo bez problema prvi u skupini, ne bismo sada čekali dodatne kvalifikacije. Nogomet, međutim, nudi ono što ni jedan drugi sport uglavnom ne nudi. Ovdje ne pobjeđuje uvijek bolji. Nisam bio ‘unutra’ ali po onome što se moglo raspoznati, u reprezentaciji je vladala jako dobra atmosfera. No što to vrijedi ako je nisu pratili rezultati.

Ipak, kako objasniti da nakon one partije protiv Finske, u razmaku od samo nekoliko dana dođe do onakvog preokreta u Kijevu? Kao da je protiv Ukrajine istrčala neka druga reprezentacija?

- Objašnjavam to na način da su igrači shvatili ozbiljnost trenutka, te su sve preuzeli u svoje ruke. To su napravili super. Dalić je povukao neke poteze, porazgovarao s njima i, eto, stigao je trijumf. Jasno i tu su se trebale poklopiti neke stvari, bez toga ne ide. U prvom poluvremenu Ukrajina je imala svojih prilika, da su zabili, možda bismo danas pričali neku drugu priču. To je čarolija nogometa o kojoj možemo stalno pričati. Događa se na svim svjetskim meridijanima. Pogledajte kako je Argentina u zadnjoj utakmici osigurala Svjetsko prvenstvo, pogledajte kako jaka i moćna Nizozemska nije uspjela. Uvijek će se raditi stalne analize, raspravljati o mnogočemu, ali vjerujte, čarolija nogometa nikad neće nestati. Jedan pogodak, jedna promašena šansa, jedna pogreška, sve mijenjaju. Konopljanka u prvom poluvremenu glavom zamalo promašuje iz blizine, naš Kramarić majstorski pogađa u drugom. To je to, vrlo jednostavno, ponekad se u nogometu događaju zaista jednostavne stvari, odnosno na kraju izgledaju jednostavno. Tko kaže da je ostao Ante Čačić na klupi da ne bismo pobijedili u Kijevu?

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
21. travanj 2024 23:40