Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
LEGENDARNI KAPETAN

ZVONIMIR BOBAN IZNIO STAVOVE O DOMAĆEM NOGOMETU 'Hrvatskom nogometu najprije treba pomoći HNS, ali tamo nitko ne razmišlja o strategiji'

Legendarni kapetan reprezentacije Hrvatske Zvonimir Boban, u razgovoru je s novinarom SN Robertom Matteonijem, dao svoje mišljenje i o hrvatskom nogometu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. veljača 2017. 00:16

Sada kad ste dio najviših nogometnih institucija, možete nam meritorno prenijeti kakav je njihov doživljaj hrvatskog nogometa?

- Doživljaj naših nogometaša, naše talentiranosti i reprezentacije je vrhunski. I u svemu pozitivan! Normalno je da je suprotan kada je u pitanju ukupno naš nogomet, liga, huliganizam i svakojake afere koje pune medije svih ovih godina. FIFA nema zakonski mandat niti može glumiti policajca, ali da nije najsretnija sa stanjem i odnosima u našem nogometu - nije. To je problem HNS-a, a i hrvatske države, tek posljedično FIFA-e, koja podržava sve svoje članice u želji da nogomet postane pošteniji i kvalitetniji, u svim segmentima.

Koliko s vaše pozicije možete, da li uopće, biti od koristi i HR nogometu?

- Pomoći našem nogometu može samo HNS koji je za to i zadužen. FIFA, kao i UEFA, uvijek će podržati bilo koju reformu za dobro hrvatskog nogometa. Dojam je da se živi dan za danom i da nitko ne razmišlja o strategiji i njegovu pravom razvoju na svim razinama. Od infrastrukture, nogometnih škola do bolje lige i boljih klubova. Što nije bilo bolje uložiti u stadione diljem Hrvatske nego graditi stadion - kamp Svetice? Zašto su zaboravili da postoji Zagrebello, koji ima sve što reprezentaciji treba, a uz male preinake mogao je postati odličan Vatreni kamp. Jedna je to od mnogih nelogičnosti koje se godinama događaju. Nisu samo reprezentacija i Dinamo hrvatski nogomet, a takav se dojam već godinama živi i znamo zašto. Jedan sam od zaposlenika FIFA-e i na dispoziciji sam 0-24 svakom, pa kako ne bih bio i mojima.

Žao mi je zbog Šukera

Za nedavnog posjeta predsjednik UEFA-e Čeferin dao je naslutiti kako Hrvatska riskira zbog huliganskih izgreda. Što mislite o tome i u kontekstu svjetskog prvenstva?

- Sve je moguće, ali ne može jedna zemlja i jedna reprezentacija plaćati cijenu za koju nisu odgovorni. Mogu razumjeti mnoga razočaranja navijača u naš nogomet, ali ne mogu razumjeti nanošenja zla svojoj zemlji i svojoj reprezentaciji, pogotovo na ovakvim razinama. Nadam se da će se naći način da se ljudi približe i postanu jedno, jer jedno bi trebali biti. Taj proces mora krenuti s obje strane.

Postoji li direktniji odnos FIFA-HNS, odnosno vas i HNS-a otkako ste u vrhuški svjetske kuće nogometa?

- Normalno da postoji, iako nije na razini koja bi bila normalna za ljude koji su cijeli život bili dio iste ljubavi, iste igre, istih zastava. Za Davora (Šuker, op. p.) sam vezan najdivnijim emocijama koje ne dam, a s druge strane potpuno suprotno razmišljamo i živimo mnoge stvari. I to mi je žao. Svejedno, uvijek ću biti tu, kako za njega, tako i za bilo koga iz našeg nogometa. Nitko iz Hrvatske ni iz hrvatskog nogometa ne može biti privilegiran jer tako se ponašam sa svima, ali da bi srcu bilo draže, pa jasno da bi.

Zagreb, 211216.
Hotel Westin.
Davor Suker predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza odrzao konferenciju za novinare nakon zavrsene Skupstine HNS-a.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Postoji li, po vašem mišljenju, strah od Superlige?

- Postoji! Zbog toga moramo razmišljati i o velikim klubovima koji su snažan motor i snaga cijelog svjetskog nogometa. Mislim da će i UEFA i FIFA, a i sami klubovi biti dovoljno mudri da se izbjegne takva mogućnost, koja bi potpuno urušila cjelokupni nogometni sustav. Ne može sve postati otuđeni biznis koji gazi bilo koju drugu vrijednost, u ovom slučaju puno njih. Prva bi posljedica bila potpuna degradacija svih liga Petice jer uz Champions i tu, kako ste je nazvali, Superligu, ne bi bilo snage ni mogućnosti za igranje nacionalnih prvenstava.

Kakav vam je odnos s velikim klubovima?

- Kada ste bili igrač velikog kluba jednostavnije razumijete neke postulate i ponašanja pa mi je lakše razumjeti se s ljudima iz takvih sredina. Mnogi me poznaju, mnoge poznajem i ja. Odnosi su odlični i zbog predsjednika Infantina koji je za vrijeme rada u UEFA-i godinama surađivao sa svim velikim klubovima na najbolji mogući način.

Zaštititi djecu

Mnogi negoduju zbog statusa mladih igrača, odnosno transfera maloljetnika. Ima li u tom kontekstu na vidiku nekih promjena?

- Razmišljamo kako poboljšati regulaciju i pomoći klubovima koji omogućuju djeci najbolji nogometni i socijalni razvoj u svojim akademijama, a opet kako istovremeno zaštititi djecu od neodgovornih klubova. Onih koji ih ponekad tretiraju kao roblje i bace ih na ulicu bez imalo odgovornosti. Jako je delikatno to pitanje i trebat ćemo malo vremena, ali naći ćemo pravi put. U to sam siguran...

Linker
21. travanj 2024 00:59