Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
ČLAN SJAJNE GENERACIJE

ITALIJA JE PUNA HAJDUKOVIH IGRAČA Hrvat igra tri godine u rimskom velikanu: 'Volio bih igrati Prvu HNL, danas sam neupitno bolji'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. lipanj 2017. 10:51

Italija je puna mladih igrača Hajduka koji na Poljudu praktički nisu stigli niti zaigrati za prvu momčad. Jedan od njih je i Franjo Prce (21). Mladi stoper prošao je sve reprezentativne selekcije, u Hajduku je bio nositelj obrane odlične generacije koja je 2014. godine osvojila juniorski Kup, a kojoj je prvenstvo izmaklo pukom nesrećom nakon što su u proljeće te 2014. godine suparnike nizali kao na traci.

Tada su na Poljudu pobijedili i Dinamo sa 2:0, da bi na Kantridi demolirali Rijeku sa 6:0. U toj su momčadi glavnu riječ vodili golman Grbić, Josip Bašić, Lorenco Šimić, Petar Bosančić, Elvir Maloku... te godinu dana mlađi Andrija Balić i Nikola Vlašić.

Kada dođe poziv...

Prce je, međutim, nakon osvajanja Kupa produžio u Rim, gdje je potpisao za Lazio, dok je Hajduk na ime odštete dobio oko 300 tisuća eura. U Laziju su proteklih godina u nekoliko navrata istaknuli da je Prce potencijal koji mora izrasti u jako dobrog stopera.

Je li bio rizik sa 18 godina otići u tako jaki klub i u ligu u kojoj mladi igrači, poglavito obrambeni, teško dobivaju priliku?

- Znate, kada vam dođe poziv kluba kakav je Lazio onda ne razmišljate puno o rizicima koji vas čekaju, nego o veličini kluba koji vas zove - iskreno će Prce.

Hajduk je moj klub

I kako su vam prošle te tri godine?

- Prva je bila odlična, igrao sam za mladu momčad i dobro napredovao. U drugoj sam imao neugodnu ozljedu pubične kosti i praktički sam izgubio sezonu. U prošloj sezoni sve je bilo u redu, čak sam u prvenstvu i debitirao za Lazio, ali jasno je bilo da tako mlad i neiskusan teško mogu do veće minutaže, pa sam ovoga proljeća bio posuđen Brescii.

Tamo ste imali solidnu minutažu, jeste li očekivali više?

- Zadnjeg dana prijelaznog roka doveli su jednog iskusnog stopera, a kako smo se borili za ostanak u ligi, logično je bilo da on ima nešto veću minutažu. Uz to sam pri kraju sezone izvrnuo gležanj, pa sam i tu pauzirao dva-tri tjedna.

I što sada?

- Lazio ima ideju da ostanem u Brescii, ali ja bih radije igrao negdje u prvoj ligi. Ne znam, vidjet ćemo vjerojatno do kraja mjeseca.

Dolazi li u obzir Prva HNL?

- Naravno, volio bih to. Put sličan mome imao je i Elez, koji je također kao junior iz Hajduka otišao u Lazio. I on je bio na posudbi u Serie B, pa u Danskoj, da bi zablistao u Rijeci.

Prcu ne treba ni pitati za koji bi klub u HNL-u najradije zaigrao?

- Hajduk je moj klub...

Vrijeme za iskorak

Nego, kakva vam je konkurencija u Laziju?

- Stefan de Vrij je vrhunski stoper na svjetskoj razini. I ostali igrači su sjajni.

Puno bolji od vas?

- Puno iskusniji, tu nema dvojbe. Trenirao sam s njima, osjetio ih izbliza i siguran sam da mogu i ja biti njihova razina, ali trebam skupiti dosta utakmica u nogama.

Jeste li ikada požalili zbog tako ranog odlaska u Italiju?

- Doista nisam, jer danas sam neupitno mnogo bolji igrač nego što sam bio prije tri godine. Sami treninzi u Laziju, igranje protiv Klosea ili Immobilea, veliko su iskustvo za mladog igrača. Sada je, međutim, trenutak za novi iskorak i zato se nadam nekom prvoligaškom klubu.

Linker
25. travanj 2024 18:58