Gabriele Maltinti/Getty Images
ANALIZA BIVŠEG VATRENOG

'SOLINSKI BATIGOL' ODUŠEVIO JE ITALIJU, A SADA GA ČEKA ODLUKA KARIJERE 'Iznenadio me, on je čudo...ali na stranu emocije, zaslužio je otići...'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 17. siječanj 2017. 17:27

Firenza je dobila novog Batistutu, gore fanzini “viola” nakon pobjede Fiorentine nad mrskim Juventusom, nakon što je treći puta zaredom Nikola Kalinić “probušio” legendarnog Gigija Buffona.

Hrvatski napadač i danas je glavna priča nogometne Čizme, pogotovo jer su na Artemio Franchiju bili i emisari kineskog Tianjina, produživši boravak u najljepšem gradu svijeta još nekoliko dana. I držeći u džepu - bianco ugovor.

- Nikola, samo napiši koliko želiš...

Već 13. ovosezonski pogodak samo je dodatno “napalio” Kineze da napokon riješe transfer života hrvatskog napadača, koji bi se trebao ostvariti u sljedeća tri dana. To je, naime, ultimatum vrhuške Fiorentine.

- Kinezi imaju tri dana da pošalju ponudu. Ako se to dogodi, onda Kale odlučuje - poručio je prvi čovjek kluba, Andrea Della Valle.

Fiorentina, u prijevodu, traži minimalno 45 milijuna eura (odštetna klauzula iznosi 50 milijuna), a tada bi o novcu života odlučivao Kalinić. Njemu se, pak, neslužbeno doznajemo, sada već godišnja gaža diže na više od deset milijuna eura, plus razni bonusi koji bi mu u četiri godine donijeli gotovo 50 milijuna eura! Zvuči nestvarno, ali napadaču koji igra u životnoj formi vrijednost dodatno diže i činjenica da zabija velikanima, što je u CV-u podvučeno crvenim flomasterom. U zadnje tri godine, “vatreni” napadač skidao je Šahtar, Sevillu, Inter, Napoli, Juve...

- Oduševljava me, baš kao sve u Italiji, no ne samo zbog kineskog poziva, već igara u kontinuitetu koje pokazuje. Premda, priznajem da nekoć nisam bio siguran da će dosegnuti ovu razinu - kazat će Igor Budan, bivši hrvatski napadač koji od 1999. živi i radi u Italiji, koju zna u srž.


Nikola Kalinic Goal HD - Fiorentina 1-0

- Radio je na sebi, poboljšao fizikalije, potpuno sazrio i sada izrastao u jednog od najboljih napadača Serie A; pravi je prototip prvog napadača - zabija s obje noge, glavom, otvara prostor, asistira... Kale je čudo i dokaz da se radom sve može postići.

Pa i transfer života u Kinu. Pitanje je, međutim, ostati ili otići?

- Miralem Pjanić je otišao u Juventus, potpisavši četverogodišnji ugovor težak 4 - 4,5 milijuna eura, u času kada su mu Kinezi nudili preko deset. No Pjanić ima 26 godina i tim si je ugovorom osigurao jedno 25 milijuna, zbog čega je komotno, barem zasad, mogao Kini kazati - ne. Nikola igra u top-klubu, međutim u klubu koji se neće boriti za najveće trofeje, eventualno za Kup i proboj u Ligu prvaka. U takvoj sredini niti ugovori nisu top (Kalinić ima 1,2 milijuna eura godišnje, nap.a.), a s obzirom na to da napadači na najvišoj razini, po meni, mogu igrati do 32. godine života, treba biti logičan: premda emocije govore da bi morao ostati u Europi, racio nalaže da je zaslužio otići i osigurati si budućnost, s obzirom na to da mu nude deseterostruko bolje uvjete - kazat će Budan.

Kalinić još uvijek nije prelomio. I sami Talijani kineski poziv nazivaju “iracionalnom ponudom”, istom onom zbog kakve su u naponu snage na daleki istok odlepršali Witsel, Oscar, Jackson Martinez i mnogi drugi. I premda mnogi priželjkuju da “solinski Batigol” ostane u Europi, s druge strane - zaista, tko ga može kriviti ako izabere drugačije...

Linker
17. travanj 2024 11:01