Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
NA PRAVOM PUTU

TAKO JE POČEO PREPOROD MARKA ROGA Marginalizirani Hrvat nakon velikog debija otkrio pravu istinu o svom statusu u talijanskom divu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. prosinac 2016. 09:09

Glas je odmah bio veseliji, pun života. Koliko god je strpljiv tip i koliko god nije želio raditi dramu od tolikog čekanja, debi za Napoli, nakon više od tri mjeseca iščekivanja, popravio mu je raspoloženje. Marko Rog ušao je umjesto Hamšika, Napoli je pobijedio Inter (3:0) u 15. kolu Serie A, sve odmah izgleda drukčije.

- Ha-ha, bome bilo je super, moram priznati. Trema? Ma ne, nije je bilo. Samo pozitivna, jer sam jedva čekao taj trenutak i jako mi je drago što sam upisao prve minute. Sada treba samo dalje raditi, još jače i zaraditi novu priliku. Želim reći još nešto, veliko hvala navijačima koji su me jako lijepo dočekali i pljeskom pozdravili svaki dobar potez - pričao je Marko Rog, dan nakon, sjajno raspoložen.

Puno se zadnjih dana pričalo i pisalo, pogotovo na Apeninima, o njegovoj situaciji, spominjalo se i neslaganje trenera Sarrija i vlasnika kluba De Laurentisa oko Rogova statusa. Ima li on naznaka što se točno događalo?

Fali mi ritam

- Da vam budem iskren ne pratim previše medije i što se pisalo. Na meni je raditi i trenirati te dati svoj maksimum, na svakom treningu i utakmici kada dobijem priliku. Tako sam se ponašao cijelu karijeru i došao sam tu gdje jesam, tako da je od prvog dana u Napoliju isto. Dajem sve od sebe, a na treneru je odlučiti kada i koliko ću igrati.

Spominjao se i mogući odlazak na posudbu. Je li njemu netko takvo što spomenuo?

- Velim, ne pratim previše, ali čuo sam nešto o tome, no ne ni od koga u klubu. Čitavo vrijeme mi jasno govore da na mene računaju i ništa drugo nije opcija. Tako je od prvog dana i koliko ja znam ništa se nije promijenilo.

Znamo ga kao strpljivog tipa, koji se ne buni već šuti i radi. Ipak, je li u nekom trenutku počeo gubiti strpljenje, razmišljati o nekom ‘planu B’?

- Sigurno da mi ovo nije bilo najljepših nekoliko mjeseci karijere, ali ne bi rekao da sam izgubio strpljenje. Nije bilo lako, ali znao sam da od kukanja nema ništa. Sve je to dio karijere, svaki sportaš ima razdoblja kada nije u prvom planu zbog ozljeda ili tko zna čega i to je normalno. Nisam niti očekivao doći u Napoli i igrati sve utakmice od početka. Za tako nešto se treba izboriti, a ja uopće ne sumnjam da ću to i napraviti.

Skromnost ga nije napustila, no, idemo na konkretne stvari. S obzirom da nije igrao, u kakvom je fizičkom stanju, koliko mu nedostaju utakmice? I koliko će trebati da bude ‘stari’ Rog?

- Puno treniramo i ritam na treningu je visok, tako da sam fizički odlično. Naravno, utakmica je utakmica i nedostaje mi malo taj ritam, ali jedna-dvije i sve će biti opet po starom.

Trud će biti nagrađen

Znači, ovaj debi, ove prve minute, trebali bi biti najava konačnog buđenja i više prilika kod trenera Sarrija?

- Naravno da vjerujem u to. Jako dobro treniram, često me trener i njegovi pomoćnici hvale, tako da sam uvjeren će moj trud biti nagrađen i prilikama na utakmici.

Što je Sarri rekao nakon utakmice, je li dao podršku?

- Ništa previše, već samo da je bio zadovoljan mojom igrom i kako sam se kretao na terenu.

Napoli je bio u krizi, je li ova visoka pobjeda protiv Intera konačan početak nekog pobjedničkog niza, povratka u sam vrh Serie A?

- Svi skupa vjerujemo u to. Dobili smo odlični Inter i to uvjerljivo, napunili se samopouzdanjem i potvrdili da smo spremni za vrh. Siguran sam da dolaze dobre utakmice i pobjede.

S njim u sastavu, nadamo se. Inače, kako je u Napulju, u gradu temperamentnih navijača, kako on živi, je li se snašao, naučio jezik?

- Snalazim se sve više i više. Uzeo sam i privatne sate talijanskog koji želim što prije naučiti da bih mogao lakše raditi i živjeti. A što se tiče grada, navijači su stvarno jako vezani uz klub, to je baš nešto posebno ovdje. I hvala im još jednom na podršcu koju su mi pružali na svakom koraku, otkad sam došao pa sve do danas. U dućanu ili u gradu bi mi redovito prilazili navijači, a ovdje su svi od male djece do penzionera veliki navijači Napolija, i govorili kako jedva čekaju da počnem igrati. Tu podršku nikad neću zaboraviti, ona mi je također dala strpljenje i snagu.

Možemo prema vrhu

Kako predviđa nastavak Serie A, može li netko skinuti Juventus ili će Stara dama i ove sezone vladati?

- Ove sezone nije Juventus toliko uvjerljiv kao prošlih sezona što pokazuje i ljestvica. Naravno da vjerujem da Napoli može biti na vrhu, ali samo ako nastavimo ovako kako smo igrali protiv Intera. Velim, ima još puno do kraja i vidjet ćemo, ali vjerujem da će biti prava borba.

Da, iz svake rečenice zrači optimizam, ali, za njega se nikad nismo bojali. I u Dinamu je krenuo s klupe, ali kada je uhvatio mjesto u prvih 11 više ga nije ispuštao. Dobro, sada je tek upisao prve minute za Napoli, još je teško govoriti o standardnoj roli, ali uvjereni smo da dolaze bolji dani, da Sarri Roga više neće ignorirati. Navijači su pljeskom rekli što misle o njemu, njegovo doba tek dolazi.

Linker
26. travanj 2024 21:09