Getty Images/Getty Images / Getty Images
PRIJETIT ĆE I VELIKANIMA

TALIJANSKI NOGOMET IMA SILU U USPONU Ulažu se milijuni i gradi infrastruktura, a bivši Vatreni donio šokantnu odluku: Sam sebi uručio otkaz!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. ožujak 2017. 20:04

Proslavljeni hrvatski reprezentativac Dario Šimić opet je u Zagrebu. Završila je njegova tromjesečna epizoda u kojoj je bio savjetnik Palerma. Razlog zašto više nije sasvim je jasan, predsjednik Palerma Maurizio Zamparini prodao je klub jednom američkom fondu.

Palermo je želio ulaganja i novu nadogradnju, a ta ideja će najlakše biti ostvarena uz pomoć novog vlasnika. Novi vlasnik će se, prema najavama, predstaviti za dva tjedna.

- Budući da je predsjednik prodao klub, moja funkcija savjetnika više nije bila potrebna jer ga više nemam što savjetovati. Savjetovao sam ga da proda klub... - kaže nam Dario.

Zamparini je 75-godišnji biznismen, koji je bio vlasnik Palerma od 2002, bio je čovjek koji je klub sa Sicilije digao iz ponora i s kojim je postao bitan čimbenik u Serie A, a nastupao je i u Europi. Zamparini je inače bio poznat kao kontroverzan predsjednik kad se radilo o promjenama na trenerskoj klupi. Čak je različitih 29 trenera u njegovoj predsjedničkoj eri sjedilo na klupi Palerma, a trenerskih promjena je bilo 40!

- Sretan sam zbog odluke o prodaji kluba američkom fondu. Zamparini je jako puno napravio za Palermo, možda je najbolje za klub i navijače da dođe netko novi, da stignu svježu snagu da bi se krenulo naprijed. Treba uložiti dodatna sredstva da bi klub bio bolji i konkurentniji. Nogomet strahovito ide naprijed, ako se ne ulaže, ako nema svježeg kapitala, teško se boriti s konkurencijom.

Tullio M. Puglia/Getty / 2015 Getty Images
GRADISCA D'ISONZO, ITALY - OCTOBER 14: President Maurizio Zamparini and Head Coach Giuseppe Iachini look on during a US Citta' di Palermo training session at Stadio Gino Colaussi on October 14, 2015 in Gradisca d'Isonzo, Italy. (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images)

Zamparini (lijevo)

Priča nam Šimić kako je ta odluka o prodaji zaista odlična...

- Rekao bih i najpoštenija. Kad se radi o klubu, a što je naravno iznimno važno, o navijačima koji jako vole klub. Doći će sad drugi ljudi koji će uložiti i pokušati podignuti klub na još višu razinu.

Naravno, šteta je samo što Dario Šimić više nije savjetnik kluba sa Sicilije. Svaki hrvatski nogometni djelatnik u inozemstvu, a kamoli u ligi kakva je Serie A, vrlo je bitan za imidž našeg nogometa. Šimiću ipak nije žao niti minute koje je proveo u talijanskom klubu. U kratkom vremenu mogao je dosta toga vidjeti, upoznati se s radom u klubu iz Serie A.

- U ova tri mjeseca dobio sam i više nego što sam očekivao. Prva dva mjeseca bio sam potpuno uz momčad, dok nije došao sportski direktor, a nakon toga sam radio neke druge stvari vezane uz klupsku politiku. Za mene je sve to bilo fenomenalno iskustvo. Raditi u Serie A, biti uz momčad, pratiti sve utakmice Talijanske lige je nešto što me definitivno oplemenilo. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam mogao biti dio toga.

Zagreb, 281016.
Zagrebacki Velesajam.
Na Zagrebackom velesajmu u tijeku je odrzavanje Football festa.
Na fotografiji: panel diskusija, Dario Simic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Činjenica da je Dario bio pozvan u Serie A je pokazatelj koliko ga se cijeni u Italiji, konačno, ostavio je velik igrački trag odijevajući dresove Intera i Milana. Pitamo ga kakvi su mu sad planovi nakon povratka iz Italije? Ima li nekih drugih ponuda?

- Imam nekih ponuda, ali vidjet ćemo što će se događati u budućnosti.

Inače, američki fond koji je kupio Palermo trebao bi uložiti primarno u infrastrukturu. Govori se u ulaganjima u nove prostore i druge infrastrukturne projekte na Stadionu Renzo Barbera, a isto tako i rekonstrukciju trening-kampa Palerma.

- Kad sam ja u pitanju, nastavljam svoj posao u hrvatskom nogometu u kojem ima dosta posla. Logično je da i dalje kreće moj rad u HUNS-u, našem nogometnom sindikatu. Radimo i nastavljamo dalje svoj posao, trebamo se svi skupa boriti za hrvatski nogomet - zaključio je Šimić.

Linker
24. travanj 2024 14:58