Gabriele Maltinti/Getty Images / Getty Images
NOVI UGOVOR

UŠAO MEĐU 10 NAJPLAĆENIJIH VATRENIH Zarađivat će brdo love, ali Fiorentina će ga teško zadržati pred naletom europskih giganata

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. prosinac 2016. 21:06

Nikola Kalinić potpisao je novi ugovor s Fiorentinom po kojem godišnje zarađuje dva milijuna eura, vrijedi do 2019. godine, a odštetna klauzula mu je 50 milijuna eura. Na dobrom je putu da ostane među Violama, jer upravo je predsjednik Andrea Della Valle ponudio javnosti informaciju da su ga vezali popriličnom iznosom, jer “što drugo napraviti kada pola Europe traži tvoje igrače”.

Della Valle je zapravo objelodanio podatak koji nije sasvim novi, ima već nešto vremena da se to dogodilo, jer Kalinić je dobio bolje uvjete tijekom jeseni, ali su i klub i on šutjeli. No, sada kada se sve zna ipak nisu zatvorena vrata transfera. Napoli i po novom Valencia žele ga za svojeg centarfora, međutim, za to će trebati u siječnju dobro posegnuti u blagajnu.

To što je Fiorentina stavila u ugovor 50 milijuna samo je zaštita da joj ga nitko ne može ‘ukrasti’ za sitniš, ali možda bi ga bili voljni prodati za 15-20 milijuna, ako bi takva cifra sletjela na njihov stol. Što se dosad nije dogodilo.

Najveća scena

U sezonu je krenuo golom Juventusu i s pregršt komplimenata, ovog trenutka je na osam pogodaka u tekućem prvenstvu u Serie A. Na sve dosadašnje opcije o odlasku Viole se ionako nisu previše oglašavale, jer trener Paulo Sousa za to nije htio ni čuti. Uostalom, znamenita je njegova rečenica:

- Takvi me igrači čine najsretnijim trenerom na svijetu.

Nakon što je sredio Sassuolo s dva pogotka, portugalski je stručnjak prisnažio:

- Nikola je vrhunski igrač u tehničkom, taktičkom, mentalnom i fizičkom smislu, kao i kad su u pitanju ljudske vrijednosti. Govorimo o igraču izvanredne kvalitete.

Kalinić je u Firencu stigao krajem prijelaznog roka u ljeto 2015. godine iz Dnjipra, tada je imao plaću 1,5 milijuna eura po sezoni, a sada se probio među deset hrvatskih reprezentativaca s najvišim ugovorom. Na čelu je dakako Luka Modrić sa 7 milijuna u Realu. U siječnju će proslaviti 29. rođendan, u najboljim je godinama za golgetera i u sljedećih nekolioko sezona najviše može dati. U Italiji je malo takvih špica. Fiorentina bi teško pronašla zamjenu, jer čak i igrači koji stignu za veći novac rijetko bodu uspješniji, stoga nije čudno što je ovog časa toliko cijenjen. To nije liga u kojoj se lakoćom tresu mreže, osim ako niste Higuain na vrhuncu stvaralačke moći.

No, da bi potpuno ispunio ambicije, koje nisu samo financijske, Viole bi morale odigrati jako dobru sezonu i plasirati se u Ligu prvaka, doista je vrijeme za takvog igrača da se pojavi na najvećoj sceni. I njegovi pogoci itekako mnogo mogu tome pridonijeti. Jer, Kalinić se već našao u finalu Europske lige s Dnjiprom, u tekućoj sezoni u konkurenciji je s Fiorentinom i svakako gaje velike ambicije, ali elita je nešto bez čega današnji vrhunski igrač nije potpun. A Kalinić se u Ligi prvaka još nije okušao.

FLORENCE, ITALY - DECEMBER 12: Nikola Kalinic of ACF Fiorentina celebrates after scoring a goal during the Serie A match between ACF Fiorentina and US Sassuolo at Stadio Artemio Franchi on December 12, 2016 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Otkako je otišao ih Hajduka autor je 87 klupskih pogodaka, ne treba sumnjati da će dohvatiti i stotku, možda već ove sezone. No, Liga prvaka i veći utjecaj u reprezentaciji ostaju mu sljedeći zadaci. Mnogo ovisi o njemu, ali ne samo o njemu.

Linker
20. travanj 2024 11:27