Carl Court / Getty Images
RUSKI HULIGANI

ZLOKOBNE PRIJETNJE Rusi se žele potući s Hrvatima jer ih smatraju sposobnijima od ostalih: 'Napast ćemo i prebiti svakoga tko kroči na naše tlo'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. veljača 2017. 23:55

Nasilje jača u europskom nogometu, dovoljno je pogledati izvještaje s utakmica Europske lige od četvrtka navečer, no to su dječje igre prema “ruskim komandosima” koji gotovo godinu i pol prije Svjetskog prvenstva opominju što čeka nogometne fanove iz 31 zemlje koji se zapute u tamošnju federaciju.

Internetom kruže opaki uradci izvrsno maskiranih huligana čija je poruka užasna. Zlokobna do kraja:

- Napast ćemo i prebiti svakoga tko na naše tlo kroči s prijateljima, nećemo dirati jedino obtelji.

Rukavicu su posebno bacili u lice Englezima, reći će vjekovnim neprijateljima, a specijalno se hvale kako ne piju, ne drogiraju se, samo se vole tući i to je, tvrde, mnogo bolje no drugi poroci. U Marseilleu su na lanjskom Euru napravili lom u okršaju s Englezima.

Tuku se i to snimaju

Hrvatska je na dobrom putu prema Rusiji, no što će fanovi Vatrenih učiniti? Koliko je opravdan strah? Hoće li se moći uživati u Mundijalu? Miroslav Marković, HNS-ov povjerenik za sigurnost, kaže:

- Kroz rad u policiji bio sam upoznat sa svim oblicima huliganizma u Rusiji. U sigurnosnom aparatu je opće poznato da su ruski huligani otišli korak dalje od europskih oblika nasilja. Drugačije su organizirani, velika većina njih trenira MMA po klubovima i onda imaju dogovorene tučnjave izvan naseljenih mjesta, što se može vidjeti na YouTubeu. Interes im je da to snime i reklamiraju se. Prednjače navijači Spartaka i CSKA iz Moskve. Istina je da većina njih ne koriste ni droge niti se radi o osobama sklone alkoholu, nego baš nasuprot tome riječ je o, ajmo reći, sportašima kojima je to oblik zabave. Ispušni ventil, pokušavaju sebe prikazati najjačima, najsposobnijima, da su svi drugi debeli pijanci, pogotovo tu aludiraju na Engleze - objasnio je Marković, pa potom izrekao rečenicu koje se pomalo već danas bojimo:

- Vrlo je žalosno što su u Francuskoj upravo naše navijače istaknuli kao one s kojima bi se željeli potući jer među Hrvatima je velika većina njih koji su puno sposobniji od drugih navijačkih grupacija po Europi.

Nisu Rusi to izmislili.

- U jednom trenutku imali smo primjer navijača PSG-a pod imenom Boulogne Boys koji su zabranjeni odlukom prefekta Pariza. Bili su ekstremno desni, uzeli bi godišnji odmor, otišli na Tajland gdje su trenirali tajlandski boks i potom te vještine koristili za obračune. Pogotovo s drugim frakcijama navijača PSG-a, najviše ljudima koji su arapskog ili afričkog podrijetla.

Koriste li Rusi u tučnjavama kakva oružja? Kažu da jedino ne ubijaju, ali lupaju i posrnulog na podu.

- Ono što sam vidio, radi se o klasičnoj tučnjavi, bez korištenja oružja. No, kad su dogovoreni fajtovi, nije isključeno da bi mogli imati uz sebe određene oblike hladnog oružja, kvarcne rukavice i boksere. No, mislim da naši navijači koji prate reprezentaciju i ne pripadaju frakcijama ultrasa nemaju razloga za brigu jer njima su nezanimljivi. Usto, sigurnosne obavještajne službe će znati uhvatiti se ukoštac s problematikom, preventivno spriječiti, odnosno pozatvarati na vrijeme. Međutim, ako se plasiramo na SP, u što ne dvojim, eventualni dolazak tamo naših huligana, koji bi izbjegavali organiziran put i eskivirali zaštitu policije, prihvate li pozive preko interneta za organizirane tučnjave izvan naseljenih mjesta, vrlo teško da će se moći zaustaviti.

Dakle, vjerujete da će u gradovima i oko stadiona sigurnost biti na visini?

- Apsolutno sam siguran da navijači, u pravom smislu te riječi, neće nigdje biti izloženi huliganskim ispadima i za njih će, kao što je rekao predsjednik FIFA-e Infantino, sve biti organizirano u najboljem svjetlu.

Sukobi izvan stadiona

Počeo je proljetni dio HNL-a, a i kod nas sve je više tučnjava izvan stadiona.

- Na Konferenciji o sigurnosti Krunoslav Borovec je istaknuo kako svjedočimo da su se fizički sukobi maknuli iz zona stadiona i distancirali gdje je manja kontrola policije, na autocestama, odmaralištima ili rano ujutro u gradu. Svjedoci smo da pojedini pripadnici navijačkih udruga treniraju po raznim klubovima borilačke vještine, pa je na Poljudu osnovan Boksački klub Torcida, u Zagrebu Boksački klub BBB. Sve ide prema tome da možda i poprimi slične oblike. Iako moram kazati da pozdravljam osnivanje klubova, ako će to priču staviti u sferu sportskih natjecanja i da tamo pokažu tko je vještiji i bolji, a ne da se mlate po autocestama.

Linker
24. travanj 2024 09:50